Pastaruoju metu vėl politiniame turguje kilo šurmulys dėl MB – ne merso, o tokio lietuviškojo verslo kvazi-darinio Mažųjų Bendrijų.

Šiaip vaikas iškart gimė negyvas, bet pribuvėjai prijungė prie gyvybę palaikančios įrangos ir visiems giminiečiams džiaugsmingai demonstravo, kaip čia šviečiasi kūdikėliui olimpinė ateitis. Makabriška?

Ne daugiau, nei pati situacija, per kurią šitas kvazimodas (ar kvazimodėlis, jei tai modelis toks nei šioks, nei toks, bet bendrija vadinasi mažąja) išvis atsirado. Priminti?

Kai tik pradėta naikinti įvairias mokestines lengvatas, tai per neapsižiūrėjimą, ar ant karštųjų, aną kraupią “mokesčių kėlimo naktį“, kur ūbavo per opozicinius Seimo sabotuotojus į naktį ištempta sesija tarsi piktai koncervuota šmėkla, sukorus visus ciūcikus ant Kubiliaus (na, dar kartais Ingridai laurai tekdavo konkrečiai arba visiems aniems iš krikdemų bendrai paėmus), tai individualios įmonės, va šitų embė pirmtakės, staiga gavo tarsi ir dvibubą apmokestinimą: ir kaip fizinis asmuo pajamų mokesčius mokėk (nes tavo turtas neatskirtas nuo asmeninio, tarsi pats IĮ įregistravimo ir veiklos pradžios faktas nesuponuoja šio darinio virsmo iš privataus į juridinį asmenį), ir kad jau vadiniesi juridiniu, tai še tau, boba (ar diedai), devintinės, o tiksliau – bent jau penkiolikaprocentinės (jei taip nuo pelno, nes dažnam VMI klerkui tai pajamos, įplaukos ir pelnas IĮ atveju yra sinonimai, deja).

“Kreivokai gavosi“ – pagalvojo, ko gero, ūkio ministeris Kreivys, – ir štai jums sukurtas naujasis darinys, pavadintas MB (mano benkartas?).

OK, pasakysit, ko aš čia stumiu ant konservų, jei pats už konservus balsuoju, aha.

Nestumiu. Faktas toks, kad lengvatų panaikinimas ir nenoras (o gal ir laiko neturėjimas arba kompetencijos trūkumas) spręsti problemą iš esmės lėmė paskubomis sukurptą ir paleistą gyvuoti idėją apie MB – tokį tarsi, suprask, UAB, tik be kapitalo. Na, ir dar pats sau buhalteriu gali būti, nors kai pareina apyvartos, tai nuo PVM prievolių niekas neatleidžia, o ir VMI entuziazmą nugesins mėgėjams “saviapskaitininkams“, kai kokias nors deklaracijas ateis laikas teikti.

O buhalteriai pasikrapštė maumenėlius, pasakė sau necenzūriškai įprastinius epitetus valdžios adresu, kuriais palydi kaskart kokias nors reformas ir permainas, prikraunančias jiems dar daugiau darbo, tik spėk suktis, ir pradėjo žiūrėti, kaip čia taip atrodys ta pačioliška lygybė beigi dvigubas įrašas, kai lyg ir yra aktyvai (įstatymo leidėjas mano, kad yra), o vat pasyvų įsteigus MB kaip ir nerasta (paskui atsiranda – ateina gi Sodra su VMI, bent jau, ir atsiranda įsipareigojimai kaip skola iždui). Ir kad toks MB funkcionuotų ir čia pat nenumirtų kaip IĮ, išnaikinta kaip verslo klasė, taip jiems paskubomis ir lengvatą mestelėjo, atleisdami nuo dalies pajamų mokesčių (ypač Sodros, kuri begėdiškai lupa po 40 nuošimčių nuo kiekvieno mielo uždirbto lito).

Nenuostabu, kad tokios lengvatos galiojimas baigėsi akurat su nauja valdžia. Kuri per tingumą tiesiog pratęsė, nes liberalai labiausiai kėlė sumaištį apie žlugdomą mažą verslą, o juk socdemščikams žmogus, kaip jie deklaravo per rinkimus, neva, svarbiausia. O čia, suprask, tokie amatininkai susirinkę medinius buratinus drožia ir mugėse pardavę našlaitynus remia, tad kaip ir globotinas verslas.

Nors lyg ir yra VšĮ (tokie nepelno uabčikai) tokiems samariečiams, kaip ir UAB, TŪB ar KŪB, priklausomai nuo poreikių. Netgi IDV gali užsiimti – dabar ir darbuotojus gali samdyti, tai kaip ir IĮ trūkumų nelikę, o visi MB deklaruoti privalumai įgyjami čia vienu ypu, išskyrus tą dalį apie turto atskyrimą, bet kad MB privalumu įvardinta galimybė steigti ir be turto ar kapitalo (šiaip čia kapitalas turimas omeny kaip turtas, jei buhalteriškai, nes buhalteriškai kapitalas yra šiaip jau veikiau pasyvai, o pačios babkės yra aktyvai, bet aš nukrypstu).

Šiaip jau man, kaip liberalui pagal politekonomines mano pažiūras, tai labai juokinga, kai liberalai šaukia apie lengvatas ir išimtis rinkoje – aš kažkaip esu prieš bet kokį rėmimą, išimtis ir išlygas su privilegijomis. Bet aš esu “ne toks“ liberalas, tai vat ir balsuoju už krikdemus (dar gal už konservatorius pasiūlysite, kurie apsimeta socdemais?).

funny-business-cat-meme-box

Tad kur aš matau problemos galimą sprendimą, paklausite?

Visų pirma, verslumo skatinimas turi nepaklysti verslo įregistravimo formose. Visiškai pakanka fizinio asmens kaip privačios firmos, jei IDV (individuali darbinė veikla, jei neįkirtote iki šiol) paversime juridiniu statusu. Jei per internetą tokią IDV turintis asmuo gali formaliai įregistruoti ir ji atsiranda JAR registre bei tampa prieinama norintiems pasitikrinti įmonės kodą ir pan., tai šitai nekainuoja telyčios su teliukais, kad imtų ir pradėtų funkcionuoti. Pagal nutylėjimą asmens vardas tegul tampa IDV firmos vardu – vis tiek žmogus atsako savo reputacija. Antrasis žingsnis būtų galimybė čia pat suteikti šiai įmonei kitokį juridinio asmens vardą. Tegul turtas ir įsipareigojimai nuo žmogaus neatskirti, bet tai, kas yra jo verslas per IDV (ir jo santykiai su samdomais darbuotojais ir rangovais) tegul eina po jo norimu atskiru juridiniu vardu. Ir kam tuomet tos papildomos IĮ ar MB?

Norite būti net tik pats, bet ir su chebra? Tam ir dabar yra TŪB – kaip tik tokia kelių fizinių asmenų partnerystė. Ir kam tuomet reikėjo dar ir MB tam išgalvoti? Maža to, į partnerystę gali eiti ir juridinis asmuo su fiziniais – tam yra KŪB. Ir vėl klausimas: tai kam ta MB čia?

Jei norisi atskirti piniginius santykius nuo asmeninių, tai reikia ir UAB. 10000 Lt šiais laikais (po Naujų – jau ir 3 tūkstančių eurų nesudaranti suma) yra versle iš tiesų bemaž nulis (eikite ir parsisamdykite, tai algą gausite per metus didesnę, nei sugebėsite uždirbti, investavę tuos 10 tūkstančių, o jei tie 10000 neša po daugiau nei vidutinę algą kas mėnesį, tai gal galiu į jūsų verslą investuoti, nes tokių uždarbių procentais netgi godžiausias greitųjų kreditų bendrovės direktorius nesapnavo?).

Ir tas virkavimas dėl to, kaip koks vargšas studentukas nori versliuko, o negali, matai, nes neturi 10 štukyčių litukų, yra todėl totalus lotuliukas. Daugelio tokių verslių jaunuolių automobilis yra brangesnis už reikiamą kapitalo dydį, tai niekas jam netrukdo padaryti įnašą turtu (žinau, kad buvo apribota, siekiant apsisaugoti nuo menamo piktnaudžiavimo, nors iš esmės – tai kaip ir skatinimas rinktis, suprask, MB vietoje UAB).

JAV tokios UAB (vadinasi ten Inc.), turi du tipus: Corporation-D yra toks vidurinio ir didesnio dydžio UAB, o va Corporation-C yra mažasis uabčikas, kur iki trečdalio asmeninių ūkio išlaidų gali nurašyti į sąnaudas (VMI klerkai apopleksiją gauna). Taip, gavai sąskaitą už šildymą, o tavo įmonė yra tuo pačiu adresu – trečdalis išlaidų yra jūsų UAB sąnaudos, mažinančios apmokestinamą pelną. Už elektrą? Už vandenį? Už… taip, visa tai rašoma be jokių problemų į jūsų įmonės patiriamus “nuostolius“.

Aš vien tam įsteigčiau tokią UAB, nes būsto mokesčių trečdalį atleisti nuo daugiau nei pusės fizinio asmens pajamų mokesčių ir dar susigrąžinti už tai PVM – kuo ne patrauklus verslo planas, mažinantis asmenines namų ūkio sąnaudas?

Ir tai yra daug apčiuopiamesnė nauda ir smulkaus verslo rėmimas, nei kokia prievolės surašyti nuvažiuotus kilometrus įmonės veikloje naudojamu automobiliu ir dar susimokėti pajamų mokestį, kada savo automobilį dar ir sau panaudosi (šiaip yra ir kitų juokingesnių atvejų, kurie nejuokingi, kai atsiremia į prievolę buhalteriškai apskaityti ir susimokėti). Kaip ir visai didelių sąnaudų Seimui nereikalaujantis pakoregavimas šitų verslo formų registravimų, ir turėsime paprastą ir aiškią sistemą be visokių išvestinių, dubliuojančių ir negyvybingų darinių, kurie tesilaiko mokesčių lengvatų dėka, mulkinant mokesčių mokėtojus, kurie užsidega entuziazmu paverslininkauti.

Problema yra ne lengvatos ar išimties nebuvimas, ir ne MB kaip verslo forma. Problema yra likę 60 centų nuo gauto lito, nuo kurių dar irgi po to reikia susimokėti verslininkavimo mokesčius. Problema yra Sodra ir seniai perpuvusi ir nefunkcionali socialinio draudimo sistema, veikianti kaip negailestinga ir išsunkianti institucija. Sodra, užuot tapusi “motina“, apie kurią socialinėse reklamose giedota, iš esmės tapo Lietuvos ekonomikos kraujotakos vėžiu. Niekas kitas taip begėdiškai nelupikauja mūsų ekonomikoje, kaip rūpestį “mažutėliais“ labiau už Bažnyčią deklaruojanti Sodra (bet net ir Bažnyčia dešimtinės atsisakiusi ir palieka krikščionio sąžinei pačiam aukoti, kiek tas išgali, o ir 10 proc. savaime yra keturiskart mažiau už 40, ar ne?).

Duoti mokestines atostogas vien už tai, kad registruojiesi MB, po to prisiskiriant laurus dėl verslo skatinimo, iš esmės yra tos išsunkiančios sistemos skatinimas ir protegavimas, o ne mažojo verslo globa. Nes ne per tą galą globojama, o visus tokia globa patikėjusius durnelius dar ir bažnyčios slenksčio neperžengusius dabar galop sysai su Ko(alicija) finale išdaužė.

Tad jei bus panaikinta lengvata ir MB išnyks kaip savo laiku numarintos IĮ ar nuėjo į nebūtį TŪB su KŪB, nes UAB, be savo trūkumų, turi ir privalumą, kad šios šalies mokestiniame marazme apsidraudi jų būdu nuo turto išieškojimo “prisidirbęs“ ir “pradirbęs“, tai nieko blogo verslui iš esmės ir nenutiks. Na, tiesiog atsiras dar daugiau tokių leisgyvių UAB be kokio nors PVM mokėtojo kodo, su outsourcintomis buhalterinėmis paslaugomis ir po ketvirtį etato dirbančiais direktoriais.

Nes nejuokinkite su tuo (ne)apmokestinimu pinigų, išimamų iš įmonės “savoms reikmėms“ – visas uždarbis (alga) yra irgi “savoms reikmėms“, bet dėl to niekas dirbančiųjų neapsaugo nuo pajamų mokesčių. Jei uždirbtų pajamų nepakanka pragyvenimui, tai gal dera žiūrėti į pajamų mokesčius (įskaitant Sodrą!) ir ką ten dera pakeisti, nei kad į sukūrimą kažkokių kvazi-juridinių asmenų, atleistų nuo fizinių asmenų mokesčių? Ir vieną kvailystę gana taisyti kita kvailyste, o po to paikais argumentais bandyti pridengti savo blėnis, tarsi didesnis keliamas triukšmas ir plėšoma telniaškė ant krūtinės juos padaro genialumo pliūpsniais a priori.