Lietuvos vyriausibe™ vėl ketina, nes juk rinkimai ir reikia savo rinkėjus banaliai papirkti, pakelti nuo liepos 1 dienos valandinį atlygį nuo €2.13 iki €2.32, kas reiškia – minimalią algą nuo €350 iki €380 per mėnesį.

Aš maniau, čia per savaitę – Jungtinė Karalystė tvirkina savo uždarbiais net už minimumą čia dirbančius emigrantus.

Net neabejoju, kad gerai jau LLRI išdresiruotas pavlovinių šuniukų choras pradės pavymui amsėti, kaip populistai socialistai valdžioje žlugdo viarslą™. Nes juk, pagal jų logiką, jei darbuotojas sukuria pridėtinės vertės (a propos, kodėl mūsų liberalai marksistines sąvokas taip pamėgę, nepastebite?) už €350, tai nėra ko jam mokėti daugiau. Ir ne valstybės čia reikalas nurodinėti verslui, kiek mokėti darbuotojams, kad nebūtų išnaudojimo.

Užteks jam tų, kuriuos jis bent jau atidirba, nes ir taip jis sako, kad kaip jam moka, taip jis ir dirba, o ir darbdavys, suprask, o ne darbuotojas sumoka dar ir abu pajamų mokesčius: 40% nuo €350 ir dar 15% nuo €150 (t.y. 350 MMA – 200 NPD). Tad nei darbuotojas tų €350 negauna faktiškai (gaus €296, o bus nuo liepos €317.27), nei darbdaviui taip pigiai prasisukti nepavyksta, kuomet visa suma yra trečdaliu (!) didesnė (bendra kaina €459.13, bus €498.48).

Dar geriau, kaip siūloma tokio “pašalpinio“ ekonomisto von Mises, kitus vadinusio socialistais, prisiskaičius, yra panaikinti išvis minimalią algą – tegul rinkoje kaina nusistovi pagal laisvos rinkos taisykles, suprask. Na, išties, samdantis galės pasamdyti samdinį nors ir už pavalgymą.

Kas, ciniškai žiūrint, yra visai neblogas variantas, kadangi akivaizdu, kad minimali alga yra žemiau (!) pragyvenimo lygio, ir tas neapmokestinamas pajamų dydis yra išties melas ne vien todėl, kad realiai niekaip nesusijęs su būtinomis išgyvenimui išlaidomis, bet kad ir yra apmokestinamas 40% tarifu vardan “bendro socialinio solidarumo“, kas ypač taps jau “solidaru“, įvedus Sodros lubas prakutusiems.

Toks vargeta mielai ir vaikus dar pas gerą darbdavį įdarbintų, kad tie badu nestiptų, bet kad Darbo Inspekcija labai uoliai saugo nepilnamečius nuo darbo (aš tai prie socializmo ir bulves rudenį, ir šienos kitkas vasarą, ir akmenis pavasarį kolhoze mokinuku rinkau, tai ačiū Landsbergiui, kad tuos kolūkius sugriovė!).

Ir išvis ne vienas darbdavys skundžiasi, kad už minimumą darbuotojų neranda, nors jų pilna priregistruotų Darbo Biržoje. Dar būna ir taip, kad DB atsiunčia kokį, o tas prašo ant siuntimo patvirtinti, kad esąs “netinkamas“. Darbdaviai pyksta – rupūžės pašalpinės, dirbti visai nenori!

O nepagalvojote, kad gal dirbti tai jis nori? Ir užsidirbti.

Tiesiog DB tetulė gal turi tam tikrą planą, pagal kurį privalo siųsti bedarbius darbdaviams, nes “taip priklauso“. Nes valstybė skatina Darbo Biržą patvirtinti savo vardą, o ne būti kažkokia dar viena paraleline kvazi-Sodra, kuri registruoja nedarbo pašalpas gautinus asmenis. Tai va ir stengiasi siųsti į darbus (anksčiau tai nors vagoną duodavo Sibiran arba Reichan, jei šipkartės nepirkdavai, sako, o dabar – visas servisas Tėvynėje ir pas savus). O gal nuotaika iš ryto nekokia, kavutė nepadeda, o čia pasipainioja dar vienas prisiregistravęs bėdžius – tai jei ne į Peru, tai vis kažkokiam “vergvaldžiui“ nervus pagadinti ir pasiunti. Ir užsidedi paukščiuką.

O tas bėdžius užsideda parašą, kad “netinkamas“. Nes gal jam kėpsoti prie teliko pigiau kainuoja ir pašalpos užteks badu nemirti, nei dar primokėti už keliones ir maistą link darbo važinėjant, kuriame į rankas ir to minimumo, kaip rašiau aukščiau negauna.

Tada darbdavys rėkia, kad valstybė skatina pašalpinius. Valstybė teisinasi, kad daro už mokesčių mokėtojų pinigus viską, ką gali, ir dar daugiau, tik kad jums, suprask, tie vis netinkami. O bedarbiai savo ruoštu zaunina, kad pašalpos tik belieka, jei jas išvis gauni, nes darbuose neuždirbsi ir nepragyvensi (“neapsimoka“ – čia laisva rinka veikia puikiai, nepastebite?). O spaudoje greta šito verksmų choro dar rasi ir sardoniško juoko, kad ir minimalkės tokiems lūzeriams per daug.

Tik bėda tame, kad darbdaviui, jei išties būtų vergvaldys kaip jį vadina, tai kainuotų toks darbuotojas, parduotas ne Darbo Biržos, o Vergų Biržos, gerokai brangiau: maistas, drabužiai (vis tik ne Viduržemio jūros regionas, kad su strėnjuostėmis vaikščiotų į darbus), pastogė, medicinos priežiūra iš savo kišenės, kvalifikaciniai kursai darbui su primityviais įrengimais ar procedūroms atlikti, darbo ir poilsio režimas, kad gyvas inventorius kuo ilgiau tarnautų, o senatvėje – dar ir pensija iš savo kišenės.

slave

Sumuštinius fabrike už minimalkę pakuojantis neturėtų vogti iš darbdavio, kuriančio darbo vietas nevykėliams (iš pbs.org)

Tikrai, kad išmestum į gatvę ir pasisamdytum už minimalkę pagal poreikį darbo jėgai yra efektyviau, visas tas aukščiau minėtas sąnaudas užkraunant valstybei, tame tarpe ir medicinos bei socialinį draudimą, pensijas, lengvatas šildymui, pašalpas bei vaikų lengvatinį maitinimą mokyklose.

Aš išvis paklausiu: o tai ar turi teisę toks viarslaz™ išvis egzistuoti, kuris neišgali mokėti bent tiek, kad žmogus išgyventų?

Ir kodėl va čia nenorima toks laisvos rinkos ir nematomos jos rankos, kuri paskatintų inovacijas ir robotizavimą, nes būtų pigiau, nei darbuotojas, kuriam alga būtų, realiai žiūrint, kiek didesnė už dabar Lietuvoje priimtą vidutinį darbo užmokestį?

Ir gal išties pajamos, kurios nesiekia būtinų (ne būtiniausių, o būtinų) išgyvenimo išlaidų kiekvienam šeimos nariui būtų ne tik kad neapmokestinamos, bet skirtumas dar ir primokamas? Ir ne, čia ne socialisto, nors jį taip aukščiau minėtasis LLRI ideologas pavadino, bet liberalios ekonomikos ir rinkos ekonomisto Milton Friedman idėja (bent jau aš žinau jam priskiriant). Beje, JK veikianti – per Kalėdas turėjau neplanuotai laisvo laiko, tai Jos Didenybės Pajamų ir Muitų tarnyba dalį pajamų mokesčio man grąžino iškart kaip vargOliui (kitą savaitę atsiėmė, nes pajamos buvo riebiau apmokestinamos, bet ne esmė).

Tačiau šalyje, kurioje privalu atidirbti už pašalpą, tokie dalykai sunkiai suvokiami.

Nors gal kitame įraše aš prie progos pakalbėsiu apie bazinį pajamų dydį – t.y. tiesiog šiaip dalinamus visiems pinigus.