Pensijos, panašu, yra viena neįdomiausių ekonomikos ir politikos temų lietuviams (praeita dalis yra čia).

Gal netgi ne dėl neblėstančio tautinio optimizmo (sic!), kad viskas kažkaip savaime išsispręs, kai jau ateis laikas jas gauti, kiek dėl abuojo susitaikymo, jog gerai niekada nebuvo, nėra, tai ir nebus.

Aišku, ta nelabai šviesi ateitis pensijoje kiek aktualesnė tiems, kurie be valdžios malonės neišgyvens, nes senatvės pašalpa (kitaip – pensija) tebus vieninteliu tuomet pajamų šaltiniu, kada iš darbo užmokesčio prisidurti nepavyks. Juk patys suprantate, kad policinėje valstybėje privačios apsaugos paslaugų nelabai reikia, ir sargais tuomet gali dirbti visokie pensininkai, kuriems vis tiek nesimiega – gi kuo mažiau policinės valstybės, tuo daugiau poreikio profesionaliems apsaugos darbuotojams, ir pensininkai, “galintys pasėdėti naktį“, yra nekokybiški bei neturintys paklausos.

Na, dar dabartiniai hipsteriai tikisi, kad pensijoje galės frylancintikodingo, aha.

Taigi tokie, kurie bus priklausomi tik nuo valstybinės pensijos, jau dabar piktinasi, kad, jų supratimu, Sodra neteisingai atima ir padalina, nes jiems atrodo, kad turėtų ir geriau atiminėti, ir dosniau (konkrečiai – jiems ir jų socialinei grupei) paskirstyti. Ir kol dar dirbančiųjų mokesčių bei paskolų šiam PAYG atrakcionui pakanka, tol vienakadenciniai politikai iš esmės jokių radikalių permainų ir pokyčių dėl Sodros ir nedarys.

* * *

Jau per dvidešimt metų (o tai yra darbingiausias rinkoje žmogaus amžius – ne veltui valstybės pareigūnai, nuo kurių šitas “valstybinės pensijos“ institutas ir prasidėjo prieš pusantro šimto metų, savo pilnas valstybines pensijas per tokį laiką ir užsitarnauja, nors jau ir Vakaruose šie terminai pratęsiami, kaip ir Lietuvoje būtinas stažas ilginamas) užaugo iš esmės visa nauja dirbančiųjų karta.

Skaičiuojant po 1999 metų Azijos ir Rusijos krizės, valstybė prie AMBo (o jis tuomet ir buvo “valstybė“) 2003 metais pabandė nusikratyti didesnės dalies įsipareigojimų, suteikdama pažadą nuo visos savo sodrinės pensijoms skiriamos dalies mokėti tik bazinę, tačiau papildomai leisti kaupti iš nedidelių grąžintinų mokesčio procentų – tai jau pačioje pradžioje, siekdamas įsivesti eurą, kurį jo protégépartškolos, buvusi ir jo finmine, o va neseniai dar ir 10 metų atbuvusi pati už “valstybę“ čia ir Europos Vadovų (premjerų!) Taryboje, tuomet eurokomisaro poste užblokavo “už sukčiavimus“, tai ir pats premjeras AMBas 8 mėnesius sulaikė pervedimus į PIFus, kad pagerintų makroekonominius ir fiskalinius šalies rodiklius pagal Maastrichto kriterijus.

Bet ir po to valdžia, prisidengdama vėl atėjusia per vidurį šio laikotarpio eiline pasauline krize 2009 metais ir iki jos bei po jos įvairiais politizuotais pretekstais, niekada savo pažadų finansuoti PIFus taip jau pilnai ir nesilaikė – kitaip tariant, mūsų išrinkti politikai mūsų labui visada papirkinėjo einamuosius pensininkus rinkimuose iš PAYG sistemos per Sodrą, bet niekada neapmokėdavę savo sukeltų sąskaitų ir netesėdavę duotų naujų pažadų, išskyrus tą, kur gausi, pensijų vagie, tik bazinę pensiją jau, nes juk tu “kaupei“ privačiai PIFe!

Taigi, praėjus 20 metų, galima konstatuoti, kad visa nauja pensininkų karta keičia ankstesniuosius, Sodrai liko jų pinigai, o jiems – tik tušti pažadai ir bazinės pensijos su anksčiau “koeficientais prikaupta“ papildoma dalimi, finansuojama iš ES pašalpomis vis pastimuliuojamos Lietuvos ekonomikos, ir tiek.

Juokingiausia, kad glušavoti politikai išties yra ne tokie ir kvaili – jie kitam dešimtmečiui ar dvidešimtmečiui vėl šiemet pratęsė šį kazino, tačiau į jį užrašinės atėjusius į tą 20 metų aktyviausio darbo rinką, visus dabar jau padefaultu, ir net jei jie nesirinks patys, tai parinks PIFą už juos.

Todėl AMBas gal grabe ir labai nesivartalioja, nes jo priesakai lietuviškai pensijų sistemai ne tik nepakito, bet ir netesybos dabar įteisintos (“vsio zakonno!“) bei padarytos dar ir per prievartą, ne šiaip mulkinimą, jau masinėmis.

Kongenialu, hofmaršale! ©

* * *

Klausiate, o tai ką dabar jums daryti?

Pirmiausia, tai mokėti Sodros mokesčius, kaip ir mokėjote, nes tame niekas nuo jūsų norų nepriklauso. Tai sudarys jūsų būsimą bazinę pensiją pagal dar ne kartą pakeistus skaičiavimui koeficientus ir principus, bet iš principo, tai džiaugsitės, jei gausite apie 30-40 procentų esamos vidutinės statistinės algos šalyje – santykinai ir čia nieko naujo.

Kaip tai jausis jūsų gerovei, tai siūlau kokį mėnesį patiems pažaisti, tik padarykite paklaidą savo būsto paskolai (tikėtina, kad iki pensijos jau už savo būstą būsite išsimokėję, tai įmokų už hipoteką neliks) – ją susimokėkite, o po to pasilikite mėnesiui 30 procentų nuo vidutinės statistinės algos šalyje, kuri ant popieriaus dabar yra €1’262.70, todėl realiai į rankas bus €802.70, nuo ko jums simuliacinė pensija sudarytų €240.81, o va skirtumą pasidėkite taip, kad iki mėnesio galo nepasiimtumėte.

Ačiū pasakysite, kai sulauksite antros algos, o jums nepritruks (sic!) pragyvenimui tų nepilnų pustrečio šimto, ir dar kokius €561.89 nuo statistinio vidurkio atlikusius gi būsite pasitaupę (kas sudaro daugiau už ant popieriaus sumokamą minimalią €555 mėnesio algą!).

Arba nebūsite. O gal atsidedate gerokai daugiau, ir tuomet aš esu ežeras škotiškai.

Na, dar galite paguosti save, kad pensija bus bent jau 40 procentų, tai bandykite prasisukti su €321.08 – jei paguos, tai provincijoje ir dabar žmonės šeimomis kitąkart iš tokių sumų mėnesį pragyventi priversti. Bet realybė ateityje gali būti niūresnė, ir bazinė pensija sudarys santykinai dar mažiau, nei sudaro dabar – ir tai turėtų (sic!) būti motyvatoriumi galvoti, kaupti ir investuoti dabar.

Nors optimistai mano, kad gal sieks ir visus 70-80 procentų (nes ne tik privažiuos į neegzistuojančias darbo vietas ukrainiečių, o ir visokių kitokių post-sovietinių imigrantų, aha), kadangi juk taip jau vis vejamės ES. Tai todėl pastarieji ir nesidomi, ką politikai su skaitlinga dabartinių pensininkų ir aukštesnės klasės valdininkų bei valstybininkų neregistruota lobistine minia išdarinėja, o kaip mulkiai tiki, kad jiems pensijas pagal PAYG sumokės kažkokie mistiniai būsimi gastarbaiteriai (nors šie dirba tik todėl, kad dauguma jų dar ir Sodros mokesčio nemoka – taip, jie net dabar nemoka į Sodrą esamiems pensininkams).

Jums gi ir profesorius dr Romas Lazutka interviu lrytas.lt sakė (žr. šio ciklo 2/3-čią dalį): spausti reikia politikus dėl pensijos, ir bus jums ta pensija didesnė, nu!

* * *

Kas dėl II pakopos (čia dabar, kai dalį nuo algos tu paprašai atimti, ir dalį nuo algos iš tavų anksčiau atimtų tau valdžia į PIFą grąžina, bet tu susimoki – pirmiau, ir tarifais dukart daugiau už sugrąžinamus, nors tu moki nuo savo DU, o Sodra nuo VDU), kur galima susigrąžinti dalį iš Sodros ir investuoti PIFe, arba valdžia tave ten parduoda padefaultu, tai nelabai irgi ką pakeisite – nebent turite pasirinkimą, kurioje pozoje jus valstybė kruša, susimokėdami ne tik už šias moralinio ir finansinio prievartinio sekso paslaugas, bet ir atsinešdami savo lubrikantą, jei patys prisiduodate sudalyvauti ir patirti malonumą, kad jei muša kruša – nu tai myli, aha.

Labai tikėtina, kad visiškai šio vykstančio atrakciono naujos valdžios iki jūsų pensijos vis tik galutinai nepanaikins – tai dėl PIFų nukuodinimo aš buvau tikras, kad juos palikti be finansų tėra tik laiko ir tinkamos socialistinės koalicijos sutapimo reikalas.

Nes gelbsti dabar tai, kad banaliai Lietuva savo finansais nelabai ir disponuoja – monetarinę politiką už mūsų valdžią, ačiūdie, sprendžia Frankfurtas prie Maino, o komercinę bankininkystę vietos rinkoje valdo žuvėdai.

O visi tie PIFų valdytojai yra ne vien daugumoje tų pačių valdytojų dukterinės pinigų iš mūsų socialinių mokesčių sistemos išpumpavimo kontoros, bet net ir visokie “laisvieji“ prielipos, kurie šioje kovoje baigė natūraliai prieš bankų kapitalus tiesiog išnykti: netgi tuomet buvusią investicijų didžiausią valdytoją Finastą iš pradžių nusipirko iš Invaldos rusų kapitalą plovęs Snoras, o dabar jau nusnorintą valdo ŠB (t.y. Šiaulių bankas, o ne tas, ką apie dėl to š pagalvojote), tad jau dabar Lietuvoje vos 5 bendrovės, kurios ir yra bankai, valdo tuos 40 veikiančių fondų.

Kitaip tariant, jokia valdžia čia antro graikų maišto prieš “užsienio imperialistus“ tikrai nekels, ir ši finansų rinka jei ir bus perkratyta dar keliskart vardan politinės priedangos, jei kiltų koks nepasitenkinimas visuomenėje ar rinkose, bet ją valdys tiek ir šlubas vokietYs su beržo lazda, tiek ir savo pensininkų socialinę gerovę mūsų pensininkų sąskaita užsitikrinantys raguotieji žuvėdai (kas ironiška, nes su ragais palieka mus). Todėl jus propaganda ir toliau taip mulkins pasikeisdami “valstybininkai“ su “bankininkais“, kad Lietuvos valstybė (pavardėmis neminint, sąrašas nepridedamas) rūpinasi Sodra ir pensija, bet kaip negauna dabar niekas bent pusės to, ką galėtų, taip ir toliau negaus. Jūs negausite.

Tai bent jau pasirinkite kokį pelningesnį PIFą, o artėjant anuitetų gavimui persikelkite savo pliusą į tą, kuris disponuojamus aktyvus yra sukrovęs į obligacijas, ir tepadeda jums palanki karma, kad tam momentui nebūtų eilinės finansų krizės čia arba pasaulyje. O jei valstybė jau dabar jūsų algos neparduoda pagal įstatymą privalomai jokiam PIFui, tai reiškia, kad jūs esate labai jau rizikingas pasyvas (no pun intended), kad dar kažkur jus vertėtų pardavinėti – iš jūsų naudos nėra nei pirkėjui, nei pardavėjui.

Todėl tą dalį juk galite kaupti ir pats.

* * *

Ir taip, tuomet kalbame apie III pakopą (čia sutarkime, tas variantas tebūnie, kuomet viskas iš jūsų mieliausiojo kišenės, o ne tai, kuo vadinosi iki šių metų), ir kuria tapo po nukuodinimo didesnė dalis II pakopos, kurią dar galima išgelbėti (jei dar galima).

O jei ir ne, tai žiūrėkite tuos variantus, kurie mažina jūsų GPMą deklaracijose – tai bent jau turėsite investicinę grąžą iškart (iki 15 procentų metinių – prie neigiamų banko palūkanų už depozitą, tikrai ant kelio nesimėto). Jei turite atliekamų procentų ir gana stabilias pajamas bei daugmaž prognozuotiną profesiją, galinčią jas užtikrinti bent 10 metų į priekį (programeriai, jūs dar nebuvote gimę, kai NASDAQ dotcom burbulas pystelėjo – aš čia apie realią ekonomiką kalbu, bet jūs galite savo optimizmą irgi įdarbinti savo sąskaita, aha), tai ir žiūrėkite į tai kaip kapitalistas ir investuotojas.

Tai reiškia, kad spekuliuoti patys akcijų ir obligacijų biržose nesugebėsite, ko gero, tačiau tai ir nebūtina – susiraskite tinkamą investicinį fondą ir aktyviai domėkitės jo veiklos rodikliais (ciniškai žiūrint, tai prie panašaus pelningumo, kai lygini su biržų akcijų indeksais, tai patraukliausias yra mažiausius mokesčius imantis – t.y. mažiausios savikainos prie panašių įplaukų).

Dar šią III pakopą galite pakeisti investicijomis į ilgalaikius verslus arba objektus (nekilnojamąjį turtą), kurie duoda arba duos pajamas, kad ir nedideles (mano draugas pareigūnas, besirūpinantis penitencine ir socialine integracija nusikalsti linkusių tarpe, jau gali eiti į pensiją, nes “atsėdėjo“ šiemet uždarytose Lukiškėse virš 20 metų, vasaromis nuomoja Trakuose vandens dviračius ir valtis – buto paskolą išsimokėjo, bet jo pensija sudarytų per mažai net prie žmonos pradinukių mokytojos algos, tai ir toliau tarnauja vardan tos net būdamas mikroverslininku™). Tiesiog yra investicijos į aktyvus einamosioms pajamoms, ir investicijos, kurios nebūtinai dabar pelningos, tačiau turi potencialą ateityje nešti papildomas pajamas (manote, kodėl tiek bobučių butus nuomoja?).

Arba išvis išsipirkite kajutę kruiziniame laive ir savo gyvenimo saulėlydį sutikite jūroje su martini taure, niekuo nesirūpindami – netgi tuo, kad už skolas neapsikentę stiuartai kurią naktį išmes per bortą rykliams kaip vytintą kindziuką.

Amen.

* * *

Kas vis tik gali nutikti, jei šitas PAYG atrankcionas prieis savo natūralų žaidimo galą?

Sodros mokesčiai savo tarifais taps visiems privalomi kaip sudedamoji pajamų mokesčių dalis (kuo yra ir dabar, bet principai truputį ne visai taip), už ką Sodra, geriausiu atveju, mokės tik bazinę pensiją, sudarančią maždaug pragyvenimo minimumą. Ir taip bus taikoma visiems be išimties, ar ten koks rentininkas dabar, teisėjas buvai ar šiaip mentas arba hipsteris antifašistas.

Ir jokia pridėtine pensijos dalimi bei koeficientais Sodra nebežais. Nes tai ir bus tik pensijinis draudimas: moki mokesčius – finale gauni išmoką kaip visi, nutikus draudiminiam įvykiui (sulaukus tam tikro amžiaus). Jei sumokėjai didesnius mokesčius, tai visiškai nereiškia, kad gausi kažkaip dėl to didesnę pensiją dėl priedų, nes tavo permoka kompensuoja kokio varguolio nedamokėjimą (nors minimalaus stažo reikalavimai išliks, manyčiau – tiesiog tai dar vienas “koeficientas“, kuris gali sumažinti išmoką, tai ateities Sodra tuo tikrai pasinaudos, kaip yra ir dabar, kada galima formaliai pasididinti).

Tokia valstybinio socialinio draudimo sistema juk yra ir dabar su sveikatos draudimu – bent jau teoriškai valstybinėse ligoninėse daugiau ligonių kasoms mokėjusio per Sodrą paciento niekas dėl to į atskiras liuksusines palatas neguldo, ir ligoninės virtuvė jam austrių su šampanu atskirai neneša prie tos dietinės pliurzos, kurią gauna visi kiti ligoniai.

Todėl priedus ne išsiisterikuoti iš “valstybės“ reikia, o vis tik pagaliau aiškiai ir iš principo įstatymu suderinti, kuri iš Sodros mokesčių dalies suma reikalinga padengti visoms toms išmokoms bazinėms pensijoms, o kurią perteklinę galima grąžinti privačioms ir paties mokesčių mokėtojo pasirinktoms investicijoms į PIFus, jau ne valstybei, o jam prisiimant riziką ir atsakomybę. Kas leistų pagaliau ne tik išgryninti šią mokesčių dalį, bet ir realiai apsvarstyti, kokio dydžio šie mokesčiai turi būti pagal realų dirbančiųjų (mokesčius mokančių) santykį su pensininkais (tas pensijas gaunančių), ir kokio išties dydžio bazinė pensija turėtų būti visiems.

Nes, primenu, tie patys valstybininkai, kurie gauna algas iš biudžeto, yra išlaikomi tų pačių mokesčių mokėtojų privačiame sektoriuje, kuriame algos, deja, bet jau ne pirmas dešimtmetis yra mažesnės už viešojo sektoriaus algas (statistika taip rodo), neužtikrintumo gerokai daugiau (vadinasi, daugiau nedarbo periodų, mažiau sukaupto stažo ir įmokų į Sodrą), ir dar šie viešojo sektoriaus mokėtojų “mokesčiai“ nuo algų pavidalu gautų mokesčių, surinktų iš privačių mokesčių mokėtojų kišenių, po to diskriminuoja vėliau pastaruosius per įvairius nusodrintus koeficientus.

O su dabartiniu tokiu paklodės tampymu, “asmeninėmis sąskaitomis“ ir tais išsigalvotais koeficientais prieisime prie Gruzijos (ir ne tik) situacijos, kuomet pensijos formaliai skaičiuojamos, bet realiai tai nėra ižde pinigų jas išmokėti, todėl jos klaikiai vėluoja, o naujai vyriausybei tenka jas ir vėl sumažinti (ant popieriaus, nes realiai ir taip neišmokamos bus gi).

Tik kad Gruzijai pasisekė su vadovais, o dėl Lietuvos aš tiek vilčių sulaukti savų bendukidzių (ar friedmanų, jei apie JAV ir Čilę kalbam) neturiu – jis gi buvo ne tik rusų oligarchas, bet ir libertaras, o liberalizmas yra lietuviams gi prakeiksmas.

Dabar jau a.a. Kakha Bendukidze rodo, kaip praskris Sodra su dabartine PAYG sistema netolimoje ateityje (foto iš KyivPost)

Gal tame irgi priežastis, kodėl daugumai nusispjauti į savo pensijas, o į pyliavas valstybei bei Sodrai žiūri atsainiai kaip į neišvengiamumą, tiesiog kiekviena proga pasistengdami nesumokėti, jei gali nemokėti (žinojote, kad statybininkams oficialiai mokėdami pagal sąmatą darbui sumokate dar 21 procentą nuo Sodros procentų?), nes tie valdžioje juk ir vėl vis tiek savaip perskirstys saviems, o tokiems lochams ir vargOlemz, kad ir kiek anie į Sodrą sumokėtų, finale numes tik grašius.

Galima ką nors pakeisti čia?

Galima. Bet pradžioje – dar reikia ir suvokti, kas ir kodėl jus mulkina.

Dar galima pervesti grašių už čia skleidžiamą tiesą, gėrį ir beviltišką siekį kovoti su naratyvu bei mulkinimu į tinklaraščio paypal sąskaitą čia. AČIŪ!

O kam mažai skaitymo, tas papildo mane IMF (TVF) išvadomis (ačiū dr Edvinui Varkalai!) čia.