Nuoroda į PODCAST S01E40 yra teksto apačioje:


Butai branKZ © pre-2008.

* * *

Antrąkart tvojus dar po pirmo nok-dauno (no pun intended) neatsipaipaliojusiai lietuviškai ekonomikai per pagiringą makaulę kubiliniu kūju verygine rankena, ne vienam kažkaip, pastebiu, kilo toks nustebimas: o kodėl taip sparčiai kyla ne bendrai nekilnojamojo turto, bet būtent gyvenamojo būsto kainos?

Ir ne, tai ne vien tie delfiai, kviečiantys dabar šitą kainų burbulą pučiančiuosius “ekspertais“ savo portaluose iš jų astralų taip papezėti, tą pakilimą pafeikniūsino, nes šitą fiksuoja ir oficialūs registrai.

Tai negi žmonės iki tol tik darbe miegodavę, o dabar jiems priverstinai teko kažkur karantinuotis, todėl jau prireikė staiga prisipirkti butų, tarsi darbovietės menamame bendrabutyje tas dabar pašalpiniu tapęs verslas ir jo paramos reikalingas darbdavys, kad, neduoktudie, nenuskurstų meleonu kitu, staiga duris užrakino ir tuo pačiu nusidezinfekavo rankutes nuo savo darbuotojų nakvynės bėdos, kad dabar jau tiems teks sugrįžti į sovietinius nerenovuotus butukus, byrančiais balkonais, pas savo uošves, atsibodusias trofėjines žmonas bei jau ir į beždžionynais tautinių švietimo reformų paverstas mokyklas dabar nebeįleidžiamus zyziančius sprandagraužius?

Kame to priežastys – juk gal tikrai ne dėl karantino staiga gyventojams ploto pritrūko, ir tie suskubo apsiprekinti būstais?

* * *

Per 12 metų (realiai – tai 11, nes aš statistiką lyginu 2008-ųjų su pernykščiu galu, nebent paminėčiau jau šių metų šviežesnius duomenis) taip nuo praeitos ir būtent su nekilnojamojo turto paskolų nemokumu susijusios krizės, tai gyventojų Lietuvoje sumažėjo nuo 3.213 milijono iki pernykščių 2.794 milijono.

Tad dabar Lietuvoje nuo anos krizės sulaukė jau šitos net 13% mažiau gyventojų, o lyg ir nepamename, kad būtų nebestatomi per visą dešimtmetį nauji gyvenamieji pastatai, ar kad gerokai spėriau už gyventojų mažėją dar papildomai nugriaunami, ar patys jau sugriūtų iki tol pastatyti “prie ruso“ ir net jau “po ruso“, kad būstų pasiūla sumažėtų labiau, nei sumažėjo gyventojų jiems įsigyti.

Atvirkščiai, štai mano buvusioji (duok, dieve, tu jai dar daug sveikatos!) turi jau du namus skirtinguose didmiesčiuose, ir net jei laikysime, kad čia aš esu faktiškai bomžas, tai juk statistiškai abu “turime“ po namą, ir, vadinasi, būstų paklausos, keliančios kainas rinkoje, tarsi, kaip irgi visiškai nebūtų, tiesa?

Jei vis tik rimčiau šią būstų nesusidarančio deficito imtį išplėsiu nuo nuosavos iki šalies oficialios statistikos, tai 2008 metais Lietuvos vidutinis būstas buvo 62.9 m², o šios pandemijos išvakarėse, kai dar metais iki to net ir savo interviu Dzūkijos Šrekui™ Romui Sadauskui, kuriam per Grybų šventę pažadėjau ekskliuzyvą, taip optimistiškai išpranašavau čia kaip tik va dabar pareisiančią mums ekonominę krizę net ir nežinodamas apie Uhanio čiabuvių kulinarinius pomėgius misti infekuotais šikšnosparniais, tai Lietuvoje vidutinis būstas jau išsiplėtė iki 69.1 m².

Ir nesivarginkite patys mintyse dabar persiskaičiuoti, nes juk pati LSD besivadinanti ir jos duomenis nuolat ant šito vardo prisivartoję pasąmonę praplečiančiukų tie klaidingai bankų ekonomistais besivadinantys pyarščikai, jau gali išpyškinti, kad naudingo gyvenamojo ploto 2008-aisiais Lietuvoje teko po 26.2 m² vienai galvai, o va pernai – net dešimčia kvadratinių metrų daugiau, nes jau po 36.7 m².

Arba kitaip tariant, dabar būstuose naudingai karantinuodamiesi turime sau erdvės net 40% daugiau, nei turėjome tuomet, kai atėjo A. Kubilius ir gūdžią naktį piktybiškai, gal keršydamas savo šitam 2K bendro ūkio partneriui ir mano fiktyviam grupiokui G. Kirkilui gal ir už šio pasisavintą Vilniaus Universiteto tarptautinės prekybos magistro diplomą, kaip naujasis premjeras senajam premjerui taip pademonstravo valdžios perimamumą ir išjungė mums visiems Lietuvoje tą nuo ašies nulėkusią visuotinio džiugesio šarmankę.

Vadinasi, nuo tų baisių laikų iki dabar dar juk ir gyvenamojo naudingojo ploto pasiūla rinkoje padidėjo, kai gyventojų jam pasidalinti šioje spėriai link gerovės valstybės besiplečiančioje ekonomikoje sumažėjo, bet… kainos būstui, kaip čia bebūtų keista pagal paklausos ir pasiūlos dėsnius, o vis tiek kyla!

* * *

Nors valdžioje olimpiniais ciklais besikeičiančios kalbančios kojinės™ ir dievagojasi, kad infliacija, arba lietuviškai – kainų pakilimas, yra šalyje mizeriškai nedideli (pernai – vos 2.33% metinių, kas buvo netgi trečdaliu mažiau už metus prieš tai!), nes jau net ir vargšiukai Lito Buhalterijos klerkai iš Gedimino prospekto sau marmurinės jautienos kotletukus, ir ne tik, vis tik sugeba, kaip viešai besikeikdami mums dievagojasi, “pilna“ (sic!) kaina už euriuką įpirkti iš savo “kuklių“ ir tikrai-tikrai už privatų sektorių “mažesnių“ algelių tose žinybinėse valgyklėlėse.

Bet verslas (jei tai nėra tik marketingas) juk nepripažįsta tokių būdvardžių “geriau/blogiau“ ar “daug/mažai“ ir pan., kuriuos jūs gi nuolat girdite transliuojamus propagandoje iš, atrodytų, skaičiais turinčių kalbėti finansinių institucijų bei jų menamų “ekonomistų“, tai va tas būsto kainų indeksas, lyginant su 2015-ųjų statistiniu baziniu (kuris statistikoje yra lygus 100), buvo trečiuosius ketvirčius (nes čia imu iškart po to, kai valdžia pasikeičia) 2008-aisiais 132.09, o pernai tuo pačiu metu irgi iš esmės tiek pat – 132.36 (t.y. numetus 100, jūs turite santykinio pokyčio procentus).

Kitaip tariant, tas nekilnojamojo turto burbulas prieš aną pokštelėjimą ir dabar jau šitos krizės išvakarėse iš esmės buvo ir yra tame pačiame lygyje, taip palyginant su pusiaukelėje po ano pokštelėjimo iki šito (nesu)laukiamo.

Nu tai, ž’ėk, kainytė po korekcijos vėl atšoko atgal! – kaip sako biržos spekuliantai.

Bet dar įdomiau jau šių metų pastarasis šurmuliuojantis priešantrakarantininis gi trečiasis ketvirtis, kur tas indeksas dar netgi dabar yra gerokai didesnis ir sudaro jau 140.85 (t.y. ne tik atšoko, bet ir pašoko dar aukščiau jau kone 41%!).

Tad tikrai – būsto kainos ir toliau kyla ne vien nekilnojamojo turto agentūrų ir statytojų užsakytuose straipsniuose, bet dar ir pakilę dabar yra labiau, nei jos buvę anam NT burbului pokštelėjant.

Nenuostabu, kad žiniasklaidoje ir be niekaip nenorinčio to užsikarantinuoti iš eterio savo šiaurinėje ir Skandinavija norinčioje būti tėvynėje “esto“ dr Arvydo Avulio marketinginio džiūgavimo dar apstu palaikančio choro žiniasklaidoje vardan ir jo paties statomų objektų tiesiog išgraibstymo, šių ir nesuspėjant pastatyti, kad jau tuoj-tuoj, o visiems būstų jau nebeliks, ir jau pritruks, ir ką jūs tuomet, atsilikėliai, darysite, ir kur dėsite savo tas valstiečių jums dosniai padalintas, suprask, pašalpas, jei nenusipirksite irgi, kaip visi, kokio dar vieno ar kito trečio būsto, ką?

Taip irgi norintis prisitrinti prie tų patyliukais besižavimų ir pavydimų meleonų skleidžiamos šilumos, išlenda kitas tik už algą dirbantis toks etatinis prisukamas maurulis™ iš tą būsto pirkimo paklausą finansuojančios žuvėdų kontoros ir taip ekspertiškai ima dėstyti tiems išsižiojusiems, net batraiščių ant savo konversų nesugebantiems užsirišti žurnalistais save įsivaizduojantiems, tas savo “bankines“ tarsi ant haliuciogeninių grybukų išdygusias vizijas, kaip čia, matote, per pandemiją visiems iškilo milžiniškas poreikis dabar jau dirbti tik nuotoliniu būdu ir kuo toliau nuo didmiesčių, ir todėl visi jie (kas tie “jie“? – ai, nu tai “visi“, aha!) taip masiškai atkuto pirkinėti sau naują gyvenamąjį būstą, senojo, suprask, net neparduodami, nes aną užrašė kadastre savo mylimam iš būsto nenorėjusiam išsikelti katukui.

Kaip sakoma: tupiu karantine, neturiu ką veikti, tai va būstus pirkinėju – vakar paėmiau du, šiandien gavau vienkartinę 257 eurų pašalpą, tai ryt reiks dar kokius tris paimti, kol dar visų neišpirko. Po to eisiu į maksimą grikių ir subinsluoščio – nes išsileidau nekilnojamiems pirkiniams ir apsikakojau iš laimės.

Tai va kodėl taip ir pabrango tas būstas didmiesčiuose, kai visi iš jo išsikėlė!…

Bet spūsčių sumažėjimo kažkaip nepastebėjau, o ir visokios barboros į kaimukus nelabai linkę maisto užsakymų savo avtolafkėmis išvežioti tiems staiga nubudusiems ekofrienliniams hipsteriams, iškeitusiems būtus ankštus ofisus su stalo futbolu ir posh sėdmaišiais į 40 paminėtų procentų prasiplėtusius jau nuosavus būstus, o darbdaviai katučių neploja, kad nebereikia ofisų savo darbuotojams nuomotis.

Vadinasi, arba kažkur statistikoje ir vėl galai nesueina, arba jos duomenis ir vėl interpretuojantys galvojo ne ta galvele.

* * *

Tad nepanašu, kad ir tie gyvenamojo būsto mugės šurmuliatoriai atsako į klausimą, tai kodėl net ne šiaip NT, o konkrečiai gyvenamasis būstas brangsta, net kai jau yra atėjusi ekonominė krizė, ir jau ima augti namų ūkių įsiskolinimai, ir vartojimo kreditai ne šiaip kalėdinėms dovanėlėms, ir kai nedarbas, ar dar priminti, kiek kartų išaugęs, ir kiek laisvų darbo vietų sumažėję, ir kiek formaliai registruotų bedarbių dabar tenka vienai registruotai darbo vietai?

O ir minėtieji bedarbiai, dabar užkarantinuoti per prievartą tų suisterikavusių dėl nepilno procento mirtingumo nuo suregistruotų kovydinių užsikrėtusiųjų (kas yra 300, taip, trys šimtai, kartų dar mažiau, jei perskaičiuosime gyventojų skaičiui šalyje) tie abiejų lyčių bobų, atsiprašant, naujoje valdžioje, jau iš esmės nebegaus jokių, net simbolinių, pašalpų.

Nes juk iš idėjos ar patriotinio pašaukimo net jėgos struktūros nefunkcionuoja, ir tuomet reikia gi joms susimokėti iš kažkokių mokesčių mokėtojų pinigų už tą atrakcioną – štai va dabar ir tiems, kurie pagrindiniuose miestų prieigos keliuose dokumentų patikra, tarsi kokiu placebiniu antikūnių įskiepiu, taip naikina šitą nematomą koronavirusą!

Ir todėl atsakymas į tą nesusipratimą, kodėl pagal statistiką, ekonomikos dėsnius ir galimus net paikiausius interpretavimus vis tiek nebeaišku, tai kodėl per krizę dar kyla būsto kainos, yra iš dviejų dalių pagal trumpalaikius veiksnius tam kart rinkoje, ir pagal ilgalaikį trendą mūsų rentų ekonomikoje.

Ir kai jūs negalite suprasti, iš kur toji dabar kilusi puota maro metu, kurioje jūs likę už durų kitoje pusėje ir ne tik rankenos išimtos, bet dar ir spyna užrakinta bei raktas išmestas, tai, atsiprašau, aš jus nuliūdinsiu: šiai lietuviškai būsto rinkai jūs esate visiškai nereikšmingas ir dar išties šitiek realiai mizeriškas dydis, kad jūsų čia net potencialiais pirkėjais, varguoliai, vadinti liežuvis neapsiverčia!

Na, čia kaip iš algos gyvenančius samdomus darbuotojus vadinti “mokesčių mokėtojais“, nes buhalteriškai tą Galvos Panaudos Mokestį, melagingai vadinamą Gyventojų Pajamų Mokesčiu, užrašo esant tarsi darbuotojo prievole.

Tik nuo to, primenu, tas algininkas, net ir nebūdamas biudžetininku, jokiu mokesčių mokėtoju netampa, o GPM ir toliau yra jokios pridėtinės vertės nekurianti tik verslo sąnaudų dalis, atiduodama tam, ką klaidingai vadinate valstybe, už paiką ir taip, gaunasi, baustiną verslininko norą įdarbinti čiabuvį, užuot didesnės dalies pasturgalio sopulio atsikračius, pasamdant pigiau visokius iš trečių šalių atsikomandiruotus gastarbaiterius arba išvis į tų iš šūdo drėbtų lūšnelių šalį perkeliant savo gamybą ir gaunant garbingą investuotojo vardą, o ne būti keikiamam nedėkingų tautiečių tarsi vergvaldžiui brangioje, visomis prasmėmis, tėvynėje.

Taip, visiškai sutinku, kad dalis būsto pirkėjų išties to būsto išties ieško sau, ir ieško dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių ieškotų jie ir kitomis ekonominėmis aplinkybėmis – apie tai esu nekart netgi rašęs dar iki anos būstų burbulo pokštelėjimo krizės, kai prakutusius naujuosius profesionalus perspėjau, kas jų laukia, o tie man apsipursloję tuomet su naiviu entuziazmu aiškino, kad butai tik brangs, nes nėra jokių ekonominių (sic!) paskatų bei priežasčių jų kainoms nukristi, nors tos pasekoje drėbtelėjo žemyn iki likutinės ketvirčio vertės, už kurią ir tai nebuvo norinčių jau pirkti.

Tik va aš tam kartui jau buvau tris ekonomines krizes Lietuvoje pergyvenęs, ir todėl netgi dabar kitokia parėjusi dabartinė man jokios nuostabos nebekelia, išskyrus tą prozektoriumo stebėtojo nuostabą, kaip ir vėl valdžią per fuksą gavusiems save konservatoriais vadinantiems krikdemams taip tradiciškai panyžta vėl ir vėl ant to paties grėblio laipioti, šįkart į kompaniją, nes su ketvirčiu Seimo mandatų nelabai esi pats sau valdantis, dar pasikvietus ir nepramokslintų ir neišmokslinamų, matyt, liaušių iš liberaliųjų sąjūdėnų bei progresyviųjų laisvėnų.

* * *

Ir dar vieną priežastį kartais nurodo, kurios iliustracijai tinka mano draugas, likęs Londone, kuris per jų šią pandeminę krizę sukaupė, kas jam nebūdinga, nes turi įprotį ne kaupti, bet leisti pinigus visokiems gyvenimo džiaugsmams ir daiktams, irgi jau pakankamai dabar lėšų būsto įsigijimo Vilniuje tolimesnei šio nuomai kitiems.

Beje, ar aš jums jau pasakojau, kaip Londone 2016-aisiais gegužę praėjau London City and Guilds akredituotus NT kursus bei išsilaikiau egzaminus pas Gill Fielding, kuri buvo ne tik Bank of England valdybos viena iš 12 konfidencialių patarėjų, bet būtent – britų NT rinkos klausimais, ir ji yra ta, kuri dar 1999-ųjų gale sudėliojo komerciniams bakams standartu tapusius buy-to-let, arba būsto pirkimas išnuomavimui, principus?

Ne? Na, tada prie progos (matyt, būsiu tik dabar ignoruojamoje snukiaknygėje rašęs).

Sukaupė šįkart jis šiai investicijai, nes kai britų (ir ne tik) vyriausybė taip uždaro verslus į karantiną, tai už tą kilusį kilnų (sic!) valdžios norą izoliacijoje išgelbėti savo rinkėjus juk žmonėms sumoka – jis irgi gavo Jos Didenybės mokesčių surinkėjų vardu virš 7’000 svarų dykai, o dar ir darbų per karantiną su išaugusiais valandiniais tarifais pagausėjo jam kaip staliui privačiuose namuose bei staiga renovuotis užsigeidusiuose lankytojų nebepriimančiuose pub‘uose.

Tad galima sakyti, kad čia viskas mums pabrango tik va per tuos prakeiktus mūsų tėvynę ir vėl pamilusius emigrantus – nors va jo išvadinti tuo proverbiniu čikenfektoriumi kažkaip liežuvis nesiverčia, juolab, kad jis neatitinka to nelojalaus už pusę minimalkės svetur vergaujančio “bedančio“ įvaizdžio, kai, skirtingai nuo mūsų politinio elito vaikučių, yra Lietuvos kariuomenėje tarnavęs savanoriu kaip šaulys ir radijo ryšio operatorius, tai dar su šypsena jus dviem kontroliniais šūviais pribaigs ir po to džiugiai iškomunikuos į eterį “roger, over and out“.

Ir dar juk jis nieko net nenusipirko investicijai, ir manau, kad sugrįžusių dėl Brexit emigrantų, tame tarpe ir užsidirbusių ten dabar jau gyvenimui tėvynėje, bangą mes matėme prieš dvejus metus, kai ir aš grįžau, o kitais metais bus išspiriami lauk tik apsižioplinę vargetos, tikėjęsi, kad jų tas dar Teresa May įvestas hostile environment nepalies – tad ir kainas galėjo sukelti mano kolegos pargrįžėliai tik gerokai anksčiau, o ne dabar.

* * *

Bet aš ne veltui ir ne vieną kartą sakiau, kad mūsų valdžia ir valdininkai nuosekliai bei sistemingai kuria sau rentų ekonomiką, kurioje jūs mažiausiai esate jiems reikalingi, kaip mielai į ES būtų įstoję be jūsų, kuriuos 2004-aisiais dar ir įkalbinėti teko per maksimas papigintomis proškomis bei bambaliniu birzgalu.

Vis primenu jums apie Ingridos užsimintą tumbočkę™, ir kad dar šių metų pradžioje Buratino vyriausybei vokiečiai per ECB kovai su pandemijos ir karantino pasekmėmis ekonomikoje davė 3 milijardus eurų pataškymui bei 2.3 milijardų beprocentinių kreditų galimybę, jei pritruktų, kai pastaroji linija gal net nebuvo iš esmės ir panaudota.

Joks šlubas vokietYs su lazda čia atvykęs tuomet tikrai nestovėjo prie to pinigų vežimo ir nežiūrėjo, ar teisingai jie mūsų švilpukų šakėmis kaip mėšlas mėtomi, o ne nušvilpiami kaip įprastai, nes ir išmesta, atraportavus, kad mūsų ekonomika net Eurozonoje mažiausiai smuko (ir, suprask, ta stimuliacija, hansai, juk “suveikė“!) tebuvo iš esmės tik, sukėlus konvulsijas anuometinei netikrai opozicijai ir dabartinei valdžiai, po tuos 200 eurų pensininkams, kurių, kaip paaiškėjo, buvo pašykštėta, nes nenupirko valstiečiams pergalės.

Tiesa, kai dabartinės mergos ir visi užingridai™ pyksta, kodėl jie juk turi dabar čia ant mūsų visų valdžią (suprask – “daugumą“, aha), o jų be galvos po kiemą lakstančios vištos lygio priimamų dar-daugiau-veryginių sprendimų jau dauguma žmonių net anarchistiškai nebepaiso, tai būtina vėl užsimiršusiems darkart priminti, kad šią Vėlinių raganų koaliciją teišrinko tik apie 19% rinkėjų, kas tikrai yra mažiau už likusius tuos 80% už juos, arba išvis, nebalsavusius nedorėlius.

Ir tai akivaizdžiai atsako į klausimą, kodėl tiek daug realiai yra priešgynų įvedamiems jau nusibodusiems apribojimams bei draudimams, tarsi jau nebereikia ir susitaikyti nuo šiol nuolat gyventi su šiuo koronavirusu kaip su įprastiniu tapusiu sezoniniu gripu, kurie abu juk niekur, nebesivilkite tuščiai, jau nebeišnyks savaime, skiepysi tu tam kart ar leisi tiesiog išmirti silpniausiems – kai net tos menamos daugumos visuomenėje juk niekada ir neturėjai!

Ir tas realus, o ne iliuzinis, situacijos suvokimas dar irgi padėtų prognozuoti, kas irgi taip realiai jau laukia toliau (gal jau sausį po naujako), jei tuos už tave nebalsavusius žmones dabar dar paliksi ir be pajamų.

Ir ne, tarsi Raškoje esančių putinistinių Solovjovo su Kiseliovu propagandistų vietinės mūsų atitinkamos lygiai taip pat brangiai iš iždo apmokamos lakštutės monikutės su makaraitytėmis visų mūsų protų užvaldymui čia tiek neatstoja, nes ir užvaldyta menamai visuomeninės, tik ne jūsų visuomenės, ši valdžios finansuojama LRT auditorija banaliai yra mažesnė už bet kurios kitos nacionalinės privačios televizijos auditoriją.

Bet “boboms“, kokios lyties bebūtų (ir pasodinkite kuo greičiau atgal ant nusiraminimo kėdutės tą net namuose komendantu nesantį dabar atsakingąjį užsienio reikalų ir santykių su lenkais gadinimo ministeriuką!), deja, strategijos principai sunkiai suvokiami.

Nes tam reikia ne idiotą Šveiką iš bendro išsilavinimo, bet pasiskaityti gal kokį karo filosofą Sun Tzu, mėgusį muštruoti kinų, iš kur koronavirusas parėjęs, imperatoriaus suguloves, arba, dar geriau, karo strategą prūsoką Carl von Clausewicz, beje, pasimirusį vadovaujant karantininėms užkardoms su mūsų, tuomet prieš diktatūrines priemones įvedusius rusus sumaištavusia, šalimi dar anos choleros pandemijos metu.

* * *

Kai šita visa nepatenkintų ir pajamų nebetekusių minia, o juk vos per pirmus kubiliavimo metus iš Lietuvos, tarkime, nuo jų “gelbėjimo“ per krizę, vien tik oficialiai išvyko 32’013 vos per 2009 metus (kai prieš metus tebuvo perpus mažiau – “tik“ 16’453) gaus vėl progą nuleisti vandenį po į kanalizaciją jau nuleistų savo gyvenimų, tai toji establišmento skatinama politika “išvyk lietuvį iš tėvynės!“ vėl atsinaujins ir su panašiu intensyvumu ir visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.

Tad čia mūsų durnų galvų ir burbančių burnų šitam vyraujančiam politiniam, valdininkų ir stambaus verslo establišmentui, žinokite, čia yra dar kokiu milijonu per daug – turi likti skaičiumi panašiai kaip Estijoje, kad jiems būtų jauku, ramu ir valdžioje bei ekonomikoje turima įtaka liktų jiems užtikrinta, o čia įsitvirtinusieji pasilikę piliečiai laimingi giedotų ditirambus už jiems išskirtą gerovės valstybės bazinį paketą.

Oi, ir vėl man sakote – tai va, durneli, čia gi dar vienas argumentas, kodėl būstai toliau pigs, nes nekilnojamojo turto avuliai, suprask, atsižvelgs į vartotojų perkamąją galią, ir tai, kad jie išvyksta, tai būstų pasiūla rinkoje dar ir padidės!

Kas juk neatsako į klausimą, o tai kodėl būstai brangsta dabar, kai visi patys matome tokias, tarsi, ir niūrias priešaky perspektyvas?

Ir kodėl dar atkreipiu dėmesį, kad kokiu milijonu čiabuvių šitam “mūsų“ establišmentui yra vis dar per daug.

Nes jūs, brangieji, kaip sakiau, nesate jokie mokesčių mokėtojai, ir net nesate jokie rinkėjai – nekalbant apie tai, kaip lemingai “rinkosi“ buvusią ekselenciją (nes gi jiems “nebuvo daugiau už ką balsuoti“, bet jiems niekada “nebūna“, o jie balsuoja ir balsuoja…), ir taip dukart, ir kas čia dar dabar išsirinko tą visą valdančią koaliciją vos iš 19 procentų šioje mirusioje respublikoje, ir ką tie “jūsų“ išrinktieji dabar ten atstovauja tuomet?).

Ir šioje būsto rinkoje faktiškai jau net nesate vertesniais dėmesio klientais, o kai tokiais per klaidą, ar per jums į “pagalbą“ atskubėjusių bankų godumą tampate, tai dar ir labai visus rentininkus erzinate, nes tik sukuriate taip bereikalingą konkurenciją ir išperkate kitąkart jų nusižiūrėtus ir jiems labiau reikiamus objektus.

Tai jau nepamenate, kiek pastangų padėjo valstiečių lyderis ir kaip spirgėjo prieš jį “kovodama“ visa konservatorių šutvė, kai dar iki referendumo (į kurį atėjo mažiau, nei pasirašė už jo surengimą!) šie, o ne parlamentinėje politikoje net nesantys valstiečiai, gi uždraudė užsieniečiams pirkti žemę, o tai juk nenusidėvintis (nors ir kilnojamas, kaip sugebėjo sau prisitaikyta žemės restitucija įrodyti “landsbergistai“) turtas, Lietuvoje?

Beje, pasinagrinėkite, kas pristatė ir praėjusiame Seime įstatymus dėl žemės nusavinimo iš rinkoje nevykusių, paprastai – juk smulkiųjų, žemės savininkų, ir kas bei kaip už juos balsavo (spoiler alert: oi ne, ne valstiečiai, o ponas “konservatordemas“ K. Starkevičius parengė projektą, kurį pristatė “krikonservatorius“ J. Razma, ir pritarė balsuodami TS-LKD, aišku, nenusišalinus, be abejo, ir agro holdingo valdytojo iš Seimo Kultūros Komiteto lizinginei partijai).

Nors, tiesą sakant, rentininkams iš establišmento nelabai ir svarbu, ar tie būsto kainų indeksai čia mums auga, ar mažėja – visa tai jiems tėra tik milžiniško jūsų fantikų perskirstymo lochatrono lošimo koeficientai, kurie skirti ne pagal kainas koreguoti šių rentininkų perkamąją galią rinkoje, o tik atbaidyti nuo jų arba pritraukti perteklinių būstų išpardavimui jus, lochai.

Ir dabar būstai perkami didmiesčiuose kaip jau esami bei dar būsimi nuomojami bendrabučiai gastarbaiteriams – į naujesnius persikeliantys iš senųjų butų gi jų nenugriauna, ir pasinagrinėkite, kas tuomet dar ateina iš jų nupirkti bei iš atėjusiųjų po to perpirkti (oi, apie tai spauda nerašo, tai net įdomu, kodėl niekam be manęs tokie dalykai neįdomūs?).

Jei paguos, tai juk visa JK būsto rinka laikosi šiuo principu, kur landlordai gauna savo rentą – t.y. nedarbines pajamas plačiąja prasme, kas yra vadinama dar ir ekonomine renta (todėl yra ir darbo jėgos zero hours apmokestinimas legalizuotas, ir apsčiai darbo jėgą nuomojančių tokiam darbui priešokiais agentų), arba ir konkrečiai pajamas iš būsto nuomos, kas yra renta pagal klasikinę ir pirminę sąvoką.

Ir gauna rentą va iš visokių atvykėlių imigrantų bei savų “proletarų“, o kurie ten britų čiabuviai neišgali savo darbu jau susimokėti už būstą, tai per iš viduriniokų atimamus mokesčius perskirsto ir vis tiek rentininkams jiems priklausančią rentą atiduoda tas, ką klaidingai vadinate valstybe ar vietos savivalda.

Jei per pastaruosius 10-15 metų ir Lietuvoje pasidarė gerokai sunkiau jaunimui, išskyrus arbitražinių algų skirtumus vietos rinkoje kaip IT sektoriuje, dabar įsigyti nuosavą būstą, o ir vidutinio amžiaus vidurinės klasės žmonės su profesija ir aukštuoju išsilavinimu nebegali atkartoti ankstesnės sėkmės pagal tokius turtinius kriterijus, tai norėtųsi man dabar žinoti, ar ta galva daugumai reikalinga tik tam, kad į jų skrandį neprilytų, nes va dabar aš lyju ant to visuotinio džiugesio parado, kuriam pagrindo vis mažiau, nepaisant nuolat augusio BVP?

* * *

Bet kol dar jūs čia turite santykinai daug nekilnojamojo turto, tol jus atsivežtais laikinais varguoliais ar šiuolaikiniais vergais (apie ką jau rašiau neseniai pirmoje dalyje), kurie dirbtų čia už maistą, lovos nuomą ir dar tą iliuziją, vadinamą “viltimi“, kažkiek prakusti tolimesnei ateičiai jau savo šalyje dėl dabar dar esamo arbitražinio perkamosios galios čia ir pas juos skirtumo, tai dar iš esmės ženkliai pakeisti yra sunku.

Ir čia gastarbaiteriams juk užtenka būsto tik šuniškoms jų gyvenimo sąlygoms, taip krūvomis po ne vieną kambariuose, kur grįžta tik tarp darbo pamainų pamiegoti, ir kurio įpirkti jie nei čia gali, nei labai ir nori, nes ir neketina čia įsikurti, o geriau yra jiems vis tik sugrįžti į tėvynę ir ten pabūti vietiniu franku kruku.

Čia nėra iš esmės jokios imigracijos (iš kur ir pabėgėliai su išlaikymu pirma proga į Vokietiją pabėga), nepaisant tų vis išduodamų leidimų “gyventi šalyje“ – šiuos pakeiskite leidimais dirbti, ir pamatysite, kaip ir toliau sparčiai nyksta Lietuva, ir nebereiks džiugiai kvaksėti, kaip emigracija sustojo, ir mūsų, net ne piliečių ir sanskrito prokalbe kalbančiųjų, dabar jau pradės daugėti.

Mūsų emigrantai savo esme daugumoje irgi nuo imigrantų pas mus nesiskiria, nors jau tas būtas anksčiau arbitražinis pajamų ir pragyvenimo lygių skirtumas iš esmės jau faktiškai yra dabar su Europa išnykęs, tad va ir gaunasi, kad formaliai dabar tik gyvena registruoti Lietuvoje, o komandiruotėse pamaininiu metodu užsidirba savo minimumus pas vokiečius, olandus ar skandinavus, nebeketindami įsikurti ir Britanijoje, kaip masiškai vyko anksčiau.

Šiuo klasikiniu požiūriu, tai, aišku, toji emigracija kaip reiškinys yra Lietuvoje išnykusi – visi išvažiavo, kas jau tikrai emigravo.

Bet pardavimų ar investicijų į gamybą apimčių pagal gyventojų statistiką Lietuvoje, nežinant šių niuansų, planuoti niekaip neišeina, tačiau ir mūsų dvaro ekonomistams sunku ne tik batraiščius surišti, kai viską nurašai kokiai nors “šešėlinei“ ekonomikai ar pataloginiams tautiečių gebėjimams sukčiauti “netinkamose“ statistikose bei apklausose.

* * *

Tad toji emigracijos problema niekur nedingo, o pasidarė giluminė su labai žiauriomis perspektyvomis ateityje.

Nors, tiesą sakant, blogai bus jums, o ne establišmentui, rentininkams ar kitiems dešimtprocenteriams čia, kurie ir per Sodrą sau jau jūsų sąskaita rentas užsitikrino, o jūs dar ir rankeles jiems iš džiaugsmo kaip durniukai išbučiavote.

Ir kai gastarbaiteriai, kai apsidairo čia patys gerai, pamato, kiek mūsų čiabuviai yra baudžiami pajamų mokesčiais net nuo minimalių algų – taip 2020-aisiais tie dugno (abiem prasmėm) €607 tėra tik ant popieriaus, nes realiai išmokama vos €437, t.y. vien iš šito melagingai vadinamo nabago mokesčių mokėtojo klaidingai vadinamai valstybe atėmus €170 arba 28% “rentą“ iš jo pajamų, kurių net maistui nebepakanka, nes dar ir iš šio likučio papildomai rentai atsikanda 21% per PVM.

Todėl vargetos realiai jau perka tik kalorijas, o ne maisto produktus, kai kreivalūpiai “ekspertai“, dabar susirūpinę savo nutukimo per persirijimą ir sukelto diabeto problema, ragina dar ir cukraus (kitaip tariant – angliavandenių) akcizu apmokestinti tas kol kas dar įperkamas pigias kalorijas, tarsi po to užteks varguoliams pinigų įpirkti kokį middle rare wagyu (no pun intended) steiką (na, nebent Lietuvos Bankas ir panašios valdininkų užvaldytos institucijos į savo valgyklas įsileistų šiuos pavalgyti jų kainelėmis).

Nesiguoskite labai ir dėl vidutinės algos, kuri sudaro šiemet trečiąjį ketvirtį didžiausią istorijoje €1’443.80 sumą, kurios darbuotojui nebelieka net štukytės, nes tas tegauna tik €915.05, kai savo €528.75, kas yra netgi daugiau, nei lieka jau paminėtam varguoliui iš tos minimalkės – arba kone jau 37% rentą pasiima už šias darbuotojo uždirbtas, bet nusavinamas pajamas tas, ką klaidingai vadinate valstybe. Aš apie tai irgi jau rašiau nekart, bet priminti vis tenka.

Čia trečių šalių gastarbaiteriai kol kas atvyksta tik lengvatinėmis apmokestinimo sąlygomis atidirbti už čiabuviams gerokai per mažas pragyvenimui vyraujančias algas, kurių dalį savo sveikatos sąskaita stengiasi sutaupyti ir išsivežti į savo tėvynę.

Jie į būstus neinvestuoja, jei jau taip išgirsite paikai tuos pačius bankinius “ekspertus“ dar pezant, kad šie irgi būstus čia perka ir taip, suprask, mums čia kainas sukelia.

* * *

Jei pažiūrėtumėte šių metų pirmų trijų ketvirčių VMI pateikiamą pajamų iš klaidingai mokesčiais vadinamo fantikų masės ekonomikoje nusavinimo struktūrą, tai mano teiginius ši akivaizdžiai patvirtina:

  • daugiausiai, net 42.8%, gauta iš galutinio pirkėjo sumokamo taip vadinamo PVM (vaizdžiai tariant, tas naglas klaidingai valstybe vadinamas subjektas kone pusę savo disponuojamos rentos susirenka iš to, kad verslai su namų ūkiais keičiasi rinkoje prekėmis ir paslaugomis);
  • dar pusę šio, arba 22.2%, tas klaidingai vadinamas valstybe, atima iš verslo, kad tas neduotų darbuotojui šio visų uždirbamų pajamų – tiek sudaro nusavinama renta iš GPM;
  • trečioje vietoje yra panašiai irgi – 19.1% pajamų iš vis didinamų akcizų už tai, kad, tarkime, jūs važiuojate iš savo užkampio į kitaip neprieinamą darbą bei savo labui, mamos-valstybės neatsiklausę, piktnaudžiaujate tabaku bei alkoholiu, nedorėliai jūs!;
  • ir kad jau durnas verslininkas be reikalo moka algą nevėkšlai pelną jo įmonėje vis suskaičiuojančiai buhalterei, kuri už jo pinigus dar privalomai atidirba ir neetatiniu mokesčių inspektoriumi, tai gauna už tai irgi “baudą“, kuri sudaro virš 10.2% biudžeto pajamų.

Visi kiti mokesčiai, įskaitant ir nekilnojamojo turto, yra bendrai tik visiškas vos virš 5% biudžeto pajamas sudarantis mizeris.

O taip, girdžiu jau dabar piktinantis, kodėl turite mokėti dar ir už savo sunkiai sutaupytą ir vis dar iš banko neišpirktą būstą, kai jau tiek atidavėte uždirbtų pajamų bei būtinų apsipirkimų sumokėtų mokesčių valdžiai persidalinti “teisingiau“, kai dar ir tie gastarbaiteriai už išsivežamas iš mūsų šalies prekes atgal 21% kainos atkatą iš mūsų valdžios gauna!

Neturėtumėte. Tema juk dabar ne apie tai, ar ne?

* * *

Juk vis dar yra toks įdomus klausimas neatsakytas: iš kur depozituose, anot Lietuvos Banko, spalio mėnesiui per 12 mėnesių padidėjo €6.1 milijardu?

Nes namų ūkiai ir nefinansinės institucijos tuos indėlius tepasididino vos po €436.6 milijono ir €735.5 milijono atitinkamai, kai jau pačių finansinių ir valdžios institucijų indėliai netgi sumažėjo atitinkamai po €169.4 milijono ir €63 milijono.

Daugelis Lietuvos gyventojų kaip privatūs investuotojai yra šventai įsitikinę, ir ne be pagrindo, matydami, kaip establišmento rentininkai investuoja, kad privati investicija į būstą sau ir po to investicija į būstą nuomai kitam – yra “geriausia“ ir “protingiausia“ investicija; ir kai 10 butų yra kur kas pigiau mokestine duokle tam, ką klaidingai vadinate valstybe, nei vienas prabangus dvaras (kiekvienam – pagal to supratimo ir pajamų lygį “prabangus“) už tų 10-ties butų suminę kainą.

Tai, anot LB, kredito įstaigų paskolos Lietuvos namų ūkiams būstui įsigyti padidėjo irgi, bet ne tiek ir žymiai – vos tik €71.9 milijono, kai tuo tarpu net paskolos vartojimui ir kitiems tikslams sumažėjo atitinkamai po €7.5 milijono ir po €15.9 milijono iki esamų taip atitinkamai €9.7378 milijardo bei €1.2 milijardo.

Tą, beje, irgi turėkite omeny, kai purkštausite, kodėl bankai ir vėl kelia savo aptarnavimo mokesčius – taigi va dar ir šios brangiausios palūkanomis paskolos, ypač lyginant su būsto paskolomis, jiems, vargšiukams, sumenko.

“O bankomatas kieno?“ – kaip argumentavo mokesčių už teisę disponuoti savo pinigais pakėlimą tokio vieno lietuvių nedamuštų prie Salaspilio ir Salacgryvos banko marketingo atstovas, klaidingai pravardžiuojamas “ekonomistu“.

Kai anądien vieną krikščioniškai demokratišką seimūną pamačiau viešumoje dūsaujantį, kad jų partijai nepavyko ateinančių metų deficito sumažinti dar labiau, nei iki numatytų net (jo žodžiais!) 7 procentų, tai ir aš net ėmiau ir pažiūrėjau, o tai koks gi buvo pernykštis biudžeto deficitas dar be jokios krizės ir šitos pandemijos horizonte, ir kuomet jo partijos nepartinė dabartinė premjerė labai piktinosi būsimu ir dabar jau buvusiu kovos su koronavirusu operacijų vadovu, kam tas ne vieną ir ne du milijonus į rezervą “nenumatytiems atvejams“ atidėjęs?

Taigi tik… 11%, kas sudarė 1.1 milijardo eurais.

Kitaip tariant, kad ir kaip bedėliotume iš tos premjerės paminėtos tumbočkės™ stalčiukų visus fantikus, bet ši demokratiškai net 50 mandatų iš 141 gavusi, pritarus kitiems gerokai mažiau turintiems mandatukų kitose frakcijose esantiems Seime, visiškai taip ne krikščioniškai Popiežiaus 84-tojo gimtadienio proga nusprendė per dabar atėjusią krizę ne šiaip ją dar pagilinti pagal senas šaudymo sau į kojas lietuviškas “konservatorių“ tradicijas, bet dar ir atimti iš užkarantinuotų mūsų bėdžių tų bambizų vokiečių, primenu, duotą ir pasekoje LB užfiksuotuose paaugusiuose depozituose bei NT kainų indekse atsidūrusią paramą karantino paveiktai ekonomikai, šios paramos net nespėjus mūsų varguoliams savo nepamanikiūrintais pirštais pačiupinėti!

Pinigus karantine tupėjusiems visiems savo gyventojams dalino britai, airiai, amerikiečiai, vokiečiai, čekai, ir t.t., ir t.p.

Nedalino, žinau, nuo per savo durną galvą naftos kainos su arabais sukelto karo bei ekonominių sankcijų krymnašistams nuvargusi Raška ir… be abejo, gi dar ir mūsų tėvynė brangioji!

Aišku, kažkiek simboliškai ir pas mus dar lyg ir “verslą“ rėmė, girdėjau, nors dar metų pradžioje rašiau, kad jokio “verslo“ gamtoje išvis net nėra – yra tik konkretūs žmonės toje sisteminėje jų santykių, kuriant ir parduodant produktą, visumoje, tai kam fantikus arba maisto talonus iš biudžeto deficito dalinsite: savininkams, darbuotojams, tiekėjams, rangovams, kreditoriams, investuotojams, klientams, mokesčių surinkėjams, konkurentams?…

Maža to, šie dabartiniai valdantieji labai “išmintingai“ vardan šv. Biudžeto sutarė dabar dar ir išimti iš į komą nuvaromos ekonomikos papildomus 4 procentinius punktus (t.y. maždaug trečdalį pernykščio deficito!) tų va mums dabar taip reikalingų fantikų – deficitą jie, matai, sunkmečiu čia mums mažins, suprask, užsimoję užstrigusius pinigų srautus ekonomikoje dar labiau užkirsti nuo jų sukimosi!

Man įdomu, ar jau A. Kubilius tą savo žadėtą vadovėlį apie tai, kaip durniau pribaiginėti per krizę stringančią šalies ekonomiką, yra pagaliau parašęs?

Juk vis tiek europarlamentiniame karantine nieko doro dabar neveikia, tai galėtų savo blėnimis eteryje mažiau erzelį skleisti ir prie rankraščių tyliai prisėsti.

Paprašyčiau su autoriniu autografu į nuosavą durnysčių kolekciją – pasidėčiau garbingoje vietoje tarp kokio keinso, išmetus krugmanus su rubiniais, ir dabartinės šveikės būsimų memuarų.

* * *

Tuos dykus karantininius pinigus, aišku, mes, vargetos, ne kažkokiam būstui pirkti dauguma ir išleistume, taip finale vis tiek paremdami dabar pašalpiniais apsimetančius FIRE sektoriaus rentininkus, net jei kažkas per paikumą iš mūsų ir prisipirktų naujų aifonų (juos ir šiaip pirkti nėra didelio protelio požymis, bet tiek to – laisvoje rinkoje kiekvienas individas laisvas kraustytis iš proto pagal savo disponuojamas lėšas ir jų panaudojimo supratimą).

Bet, kaip jau sakiau, gi šioje šalyje frankfurtietiški fantikai, vadinami eurais, yra ne jums ir skirti.

Kaip sakęs romane “12 kėdžių“ didysis kombinatorius ir turkų sultono pavaldinys Ostapas Suleimanas Berta-Marija Bender-bėjus Zadunaiskis Rusijos Dūmos bajorų vadovui Kysai Vorobjaninovui: kam tau pinigai – tu gi neturi fantazijos!

Ši ekonominė krizė įdomi ne tik tuo, kad sukelta triskart už sezoninį gripą žudikiškesnio koronaviruso pandemijos.

Juk įdomu tai, kad dabar nėra pinigų trūkumo ekonomikoje (todėl bankininkų tie prisukami apelsinai ir čirškia kaip kanarėlės, kaip yra Lietuvoje gerai, kai visiems jums yra blogai – čia jūsų požiūris neteisingas į krizę, aha!).

Ir juk nėra iš esmės jokio rinkoje dar nemokumo, kol jo karantinais nesukelia desperatiški valdžios veiksmai – nei bendrai FIRE, nei konkrečiai būsto ar viso nekilnojamojo turto sektoriuose, kaip tai buvę per praeitą mokumo krizę prieš dešimtmetį.

Maža to, bankai taiko netgi neigiamas palūkanas tiems kvailiams, kurie bando atimti iš pinigų šių esminę, mokėjimo priemonės, funkciją (pinigai, kartoju biudžetiniams deficitininkams, privalo nuolat ir nesustojamai cirkuliuoti apyvartoje!), nes taip nori savo perteklinius fantikus (angl. fiat money) paversti taupymo priemone, nes gal dar prisimena, kaip anąkart juk grynieji karaliavo (cash was a king!) – manote, o kodėl bitcoin jau perlipo $20‘000 kainą (ir įsivaizduojate dabar raudantį tą pirmąjį bitkoinais už picą kažkada atsiskaičiusįjį niujorkietį…)?

Nors šiaip dar ir be kriptovaliutos dabar masiškai perkama “investicijai į taupymą“ viskas, kas turi savyje riboto atkartojimo savybes ir todėl vadinami fine, rare bei luxury – atkreipkite dėmesį, kas vien šiemet nežmoniškai pasaulyje irgi brangę, kaip kad koks nors perparduodamas klasikinis menas ar netgi šiuolaikinis šūdmenis, išlaikytas vynas bei viskiai, vienetinė juvelyrika ir banalus žaliava iki šiol tebuvęs auksas, ar netgi gausiai šeriami visokie socialinių tinklų marketingistai bei influenceriai, atidirbantys kažkieno tuštybės patenkinimui.

Tai dabar turčiai vienaprocenteriai bei FIRE sektoriaus stori katinai (taip vadinami fat cats) jau net iš esmės nebeturi kur dėti jų pačių, arba per juos bei nebe visuomenę ir jos ekonomiką, o privačius bankus atstovaujantį centrinį banką, įvairių šalių vyriausybėms masiškai “skolinantis“ mainais į valstybines obligacijas tų išaugančių (!) deficitų ir būtinų karantinuose paramų dalinimo finansavimui, papildomai “prigaminamų“ fantikųprinter goes brrrrrr…

Nors cinikas manyje pasakytų, kad tą pinigų masės perteklių ne jūsų, bet kai kurių FIRE katukų rankose, derėtų nukreipti nunulinimui to paties viešųjų finansų deficito, sukuriamo valdiškų įsiskolinimų jūsų vardu ne jūsų reikalams veikiančiam centriniam bankui forma, tačiau, jau tas pats cinikas dabar juokiasi, bus tik iš jūsų turimos ir taip trūkstamos vartojimui bei ekonomikai pinigų masės dar daugiau to, ką klaidingai vadinate valstybe, nusavinama vardan šito deficito, kuo prismaugs dūstančią ekonomiką dar labiau (veržkitės diržus ant nebe juosmens, o gerokai aukščiau!), o fantikų pertekliumi disponuojantis FIRE (kur RE yra real estate, nekilnojamasis turtas) jų gaus dykai dar daugiau.

Nu vargšiukai katukai – kur tiek makulatūros dėti?!

Duokite dar.

Ir dar! Nes deficitas nuo 11% pernai iki 7% šiemet pats nepasivogs!

Čia siūlau iliustracijai pažiūrėti tą epizodą iš The Wolf of Wall Street, kur Jordan Belford vaidinančiam Leonardo DiCaprio jo mentorius, kurį vaidina Matthew David McConaughey, aiškina apie nuolatinį pinigų sukimąsi biržoje – revolution!

* * *

Tad šiame atrakcione dabar pirkti būstą, jei galima pripulti prie to dabar masinio dykų pinigų nusavinimo srauto, net jei tau būsto net ir nereikia, tikrai yra stokojantis fantazijos, tačiau nestokojantis logikos sprendimas.

Net ir įmonės, kurios dar iki šių metų maksimizavo savo akcininkams pelnus tuo, kad buvo atskyrę savo prekybos operacijas ir prekybos ploto nuomą, nes pajamos iš apyvartų pelningiau dengė nuomos sąnaudas, nei to turto valdymas, dabar jau visiškai pakeitė verslo valdymo požiūrį, investuodamos ir į “nuosavo“ (nors versle nėra nuosavų pinigų ir nuosavo turto, bet ne apie tai dabar) nekilnojamo turto ar prekybos ploto įsigijimą.

Šito esminio komercinio turto rinkoje pokyčio taip akivaizdžiai dar nesimato uabų Lietuvoje™, aišku, bet už tai labai aiškiai pasimatys masiški smulkių ir vidutinių verslų bankrotai, kai jiems valdžios atimtos galimybės pajamoms užsidirbti, o nuomą jų rentininkams mokėti vis tiek reikia.

Ir netgi pastarieji rentininkai yra visiškai nemotyvuoti nuleisti bent 30%, kad taip gautų nuomos kompensaciją iš to, ką klaidingai vadinate valstybe, nes nėra rinkoje jokio ekonominio spaudimo rentininkui verčiau gauti 70%, nei negauti išvis nieko ir dar laikyti tik nuostolius nešančias tuščias patalpas be nuomininkų.

Taigi nekilnojamas turtas valgyti neprašo, sako jie, o “pašalpas“ kaip “verslas“ pasiims iš valdžios pro kitas duris – ką ten man ginčijote, kad jau gi susimokėjote kone 95% šitos valdžios skirstomą ir švaistomą biudžetą sudarančių iš nusavintų iš jūsų pajamų, tai kodėl turėtumėte dar mokėti ir už nekilnojamą turtą?

Jau praeikite, ubagėliai, praeikite – nebegaišinkite čia turtingiems ir rimties žmonėms jų brangaus laiko!

* * *

Kadangi ekonomika pakliuvo dėl lockdown į knockdown, tai nenuostabu, kad net Lietuvoje pagal LB duomenis šių metų trečiame ketvirtyje matosi, kad indėliai išaugo per metus 23.7% (čia taip prie neigiamų ir už indėlio laikymą banke indėlininkus baudžiančių palūkanų – vis dar neša ir neša bankams tuos savo “perteklinius“ pinigus, kuriuos reikia dar labiau apmokestinti!), o va būsto paskolos išaugo gana nedaug – tik 8.1%; kai paskolos verslui, aišku, smuko 11.3%.

Ir dėl aukščiau paminėtų didesnio pelningumo paskolų kiekio kritimo, tai bankai dar ir pelno uždirbo 21.6% mažiau.

Bet dėl šito, tai tikrai jau taip labai nesidžiaukite, nes Lietuvoje yra įteisinti loan sharks, tad per greitąsias paskolas iš sparčiai skurstančių gyventojų anie rinkoje prasisuks dabar gerokai agresyviau ir intensyviau, nei reguliavimais ir apribojimais tokiai veiklai gerokai suvaržyti, nors ir vadinami “plėšikaujančiais“, bankai. Bus daug kraujo.

Dabar netgi dabartinei premjerei nebėra tokio poreikio iš rinkos jau eliminuoti kokius nors du, kaip anuomet jai finministraujant, žuvėdų bankų konkurentus.

Aš netgi bijau, kad ir valstybinį (tik toje “valstybėje“ jūsų pavardžių nerasta) komercinį (nors ten nieko bendro su komercija nebus) banką, nors taip nebenori tiesmukai pavadinti, ypač kai gali visai realiai tekti susimokėti (jums, ne valdžiažmogiams, aišku!) tarptautiniame teisme už Snorą ir Ūkio bankus priteistas kompensacijas jų savininkams.

O ir kaip čia paaiškinsi, kad bankams nėra vietos rinkoje, kai dar vieną fantikų perskirstymo iš jūsų kišenių į rentininkų kišenes kontorą va imsi ir įsteigsi, nes tai nebus pirmas atvejis šioje vos prasidėjusioje kadencijoje, kada per rinkimus buvo viena kritikuota ir žadėta, o kita – padaryta?

Kaip rašė tokia vairuoti girta mėgusi savo vardo tinklaraštyje kaunietė blogerė šiemet gegužę, ketinusi, matyt, tapti socialinių reikalų, bet patapusi per likimo ironiją ir gerokai per trumpą šešėlinių tų “profesionalesnių už profesionalus“ finansų ministre: tikrai, kad dar per mažai tą per didelį biudžeto deficitą viarslui anoji valdžia švaistė!

* * *

Taip, į tą klausimą, kodėl taip ėmė Lietuvoje brangti būstas rinkoje, kai atėjo krizė ir daugiau nei trečdalis šalies ekonomikos banaliai antrąkart vėl uždaryta bei palikta be pajamų, galima atsakyti trumpiau.

Tik pagalvojau, kad matyti platesnį kitąkart, atrodytų, net ne visada tiesiogiai susietų reiškinių erdvinį vaizdą bei suprasti kontekstą ne tik čia ir dabar, bet ir modeliuojant ilgalaikes perspektyvas, yra gerokai svarbiau. Šito jums jokia ministre tapusi ir labai neproduktyvi blogerė, ir joks kotletinis ar pyarinis bankų ekonomistu apsimetėlis, ar jokia netgi šmaikštašikniškai citatomis kalbanti kojinė nepaaiškins.

Juolab, kad patį įrašą aš tikrai galėjau (ir netgi ketinau!) padalinti į kokius 5-6 atskirus, bet tik nesiskųskite čia man dabar, kad tokio neįveikiate, nes dėmesį jau įgalūs sutelkti ne ilgiau už auksinę žuvelę, kai jau pripratę valandų valandas spoksoti visokius serialus, ir dar už abonentinius mokesčius filmų kanalams!

Ir dar juk vis tiek karantine sėdite, tai galite prasukti nors ir po keliskart tą patį, kuomet, pažadu, atrasite pirmąkart net nepastebėtų niuansų.

Todėl, mielieji mano klausytojai ir skaitytojai, turėkite ta proga garbės įvertinti pinigine prasme tą mano triūsą bei įžvalgas per Patreon paskyrą – už ką jums turiu dar daugiau garbės aš nuoširdžiai padėkoti!