Gal trumpam palikime nuošalyje tą mūsų brangią (aukštomis vartojimo prekių ir komunalinių paslaugų kainomis bei žemomis realiomis pajamomis ir darbo vietų pasiūlomis su dabar jau daugiau nei 16 į 1 ir dažniausiai tik fiktyvią) neatgaivinamai mirusią respubliką™, persikeldami į kitame Europos pakraštyje esančią saloje paplėkusią britų karalystę, apie kurią jei ne šiame, tai aname tinklaraštyje vis kažką parašau.

Paklausite, aišku, o tai kas ten jau nutiko tokio svarbaus, dėl ko mums čia dėl jų ir savęs reikėtų susirūpinti? Suprask, tegul dar iš ten po Brexit neišsilakstę vištažudžiai ir rūpinasi.

* * *

O nutiko tai, kas ir mūsų čia irgi dar neišvengiamai taip pat laukia iš frankiškų dešrikių miesto nuo Maino krantų, kur įsikūręs tas mūsų eurofantikų leidybos centras ECB (European Central Bank).

Ir kuris, visiškai neabejoju, taip pat greitai paseks tiek JAV Fedo (Federal Reserve System), tiek ir JK BoE (Bank of England) pavyzdžiu. Taip ir visi mūsų Lito Buhalterijos (LB) kuodipezos, nepaisant net nesveiko nutukimo dėl žinybinių kotletukų, irgi sau komsomolciškai pareigingai suspurdėtų nubėgti pirmiau drezinos.

Bet tai tikrai yra gerai, kad iš mūsų LB šitos monetarinės funkcijos yra atimtos, o ir prie FinMin vairo prispangusi girtuoklytė (atsiprašau, feministiškai pagal pavardę gal be priesagos reikėtų?) vis tik dar atsiklausia savo prižiūrėtojų kaip toji anekdotinė kosmonautė (čia ne apie kudlotą tiktokeršą) Valentina Tereškova iš sovietinio erdvėlaivio, kurį išties vairuoja makaka, o iš Baikonūro kuo griežčiausiai tai kosmonautei primenama, kad tik jokio mygtuko valdymo pulte neliestų.

Taip, aš čia apie tai, kad BoE padvigubino (!) bazines svaro palūkanas nuo 0.25% iki 0.50%, ir dar sau po to džiūgauja, kad vos 5 prieš 4 valdyboje balsavo už tokį skausmingą, kaip pripažįsta pats BoE valdytojas, sprendimą, nes anoji ketveriukė, žinote, tai juk norėjo ne padvigubinti, bet… patrigubinti iki 0.75%!

* * *

Atrodytų, ko čia dėl tų centukų procentukų galveles sukti?

Va, mūsų ekonomikos ministrė tai išvis niekada tokia kvaila veikla neužsiima, nes turi kaip brandi ir suaugusi asmenybė tikrai tik protingesnių ir gerokai svarbesnių reikalų tiktoke, retkarčiais dar ir tokią durnystę kaip pišpasis nuo ruskių nusikopijuodama ir savo tokiai pačiai irgi pseudo-dipukų dirbtinai išmoktu akcentu postringaučiai draugelkai iš internetinės tinklapių parduotuvės dosnų valstybinį užsakymą pagal tos įmonės nekompetenciją suskaitmenizuoti tą segregacinį QR kodą mesteli (ar tai vienintelis “liberalus“ kartais dabar?).

Nes juk ir taip yra “ministrei“ sunku ta mūsų ekonomika rūpintis su savo tik niekiniu “politinės astrologės“ diplomuku, kai išties prireikėtų jau įjungti smegenėles, o tos tėra tik sukalkėjusio riešutuko dydžio, tad supanikavę taip tik barškintųsi (čia ne tas žodis, husarai, ką numanomai, sprendžiant iš šios klūpėjimo svaigstant dėl juodo linksmakočio už metrikacijos biuro palei JAV ambasados tvorą, laisvalaikiu numanomai daro jos sutuoktinis Afrikoje) tarsi barškutyje į vidines jos kudlotos kaukolės sieneles.

Nors ir jos pirmtakai “žali artojai“ juk taip be ministro ten 8 mėnesius išvis net apsiėjo – 1 mėnesį prieš V. Sinkevičiaus paskyrimą po M. Sinkevičiaus ir 7 mėnesius po šio V. Sinkevičiaus iki kito R. Sinkevičiaus (po ko, matyt, ir baigėsi visi jų sinkevičiai lizingu).

Žodžiu, pripučiama smagiam pasibaksnojimui lėlė galvos sau tuščiai nesuka, nes ką jau fricai mums čia palieps – tą juk ir padarysime, kaip pareigingai dar pernai leptelėjusi ne mergaitė ir ne pagal iškvietimą PIŠ:

  • tad bedrapavardė finmin taip ir vėl gaus iš kreditorių eilinį garbingą barškutį kaip geriausia greitųjų kreditų ėmėja jūsų vardu (šiuos apmokės juk tik iš jūsų kišenės, nes kam imti dykai paramą iš ECB, kai galima ir brangiau pasiskolinti – juk minėtoji bendrapavardė PIŠ dar tame poste prieš dešimtmetį tą patį darė?),
  • o tiktokinis barškutis, kaip matome ir palikime ją su jos protelį atitinkančiais žaisliukais, tai su mūsų ekonomika turi tiek pat bendro,
  • kiek ir melagingai Lietuvos Banku vadinama veltėdžių biurokratų kontora kone priešais PIŠ kontorą turi ką nors bendro su centrinio banko funkcijomis, kažkaip pamiršta po lito pakeitimo euru prijungti prie kitų valstybinių kainų, konkurencijos ir panašių (ne)priežiūros institucijų.

Juk viskas yra gerai mūsų “kone perkaitimą jau pasiekusioje“ ir “kaip niekad gerai iki šiol negyvenusioje“ ekonomikoje, o “toliaregiška užsienio politika“ ją dar ir gerina, ar ne?

* * *

Na, bet taip hipsteriškai pozityviai žiūrint, tai juk tuos bazinių palūkanų dydžius BoE pakelti tikrai dar yra kur:

Angliškas propagandistas BBC bando lochams už jų pinigus pamuilinti akutes, kad pusė procento yra istoriškai “niekis“.

Tai interpretuoti tą palūkanų pakėlimą galima, aišku, įvairiai:

  • pakilo vos 25 šimtosiomis procentinio punkto;
  • pakilo 100 procentų;
  • padvigubėjo –

Jums kuris variantas mažiau atrodytų skausmingas, kaip britų prasiskolinusiam vartotojui, ką?

Nes, kaip pripažįsta pats BoE valdytojas Andrew Bailey, būtent tie britų namų ūkiai, jau dabar mokėdami už drastiškai pakilusias energijos ir maisto kainas, atsiliepiančias per 7% perlipusią infliaciją (ot, lėtapėdžiai – pas mus jau artėja beveik ir iki 11%!) ir stojantį šalies ekonomikos BVP augimą, ženkliai kertantį ir per realias darbo pajamas, šį bazinių ir į visas veiklos sąnaudas įskaičiuojamų palūkanų padvigubinimą netrukus irgi apmokės:

Realių pomokestinių darbo pajamų pokyčiai – raudonai pažymėta BoE prognozės (via Ed Conway)

Ši diagrama taip pat ir man bent trimis stulpeliais irgi dabar skausmingai primena, ką per savo pajamas aš pats patyriau Londone 2015-2018 metais, kuomet atvažiavau gyventi ir dirbti, kaip matote, ant paties pajamų pakilimo.

Ir kaip glušių Brexit referendumas tas realias pajamas ir man nuleido į kanalizaciją – tuomet ir apie tai dar rašiau anksčiau realiuoju laiku (ką galima rasti archyvuose čia), o dabar ir patys jau matote akivaizdžią mano aprašymų iliustraciją.

Ir nurašyti viską tik pikta linkintiems ES technokratams bei įvykusiam Brexit, arba kiniško viruso pandemijai bei pernai šokterėjusiom (ir iš esmės realiu pirkimo paritetu po to atsistačiusiom atgal) žaliavų bei energijos kainoms, deja, neišeina, nors dar ir tai prie ekonominių problemų ir BoE rūpesčių jos prisidėjo, be abejo.

* * *

Aišku, toks svaro pabranginimas trumpam kilsterėjo ir jo kursą tą dieną (2022-02-03) iki $1.36 bei €1.20.

Tačiau jau kitą – abi šios valiutos ne tik susigrąžino savo turėtą iki tol vertę, o mūsiškis euras dar ir nuvertino užlamanšio Bendros Rinkos išeivį iki pernykščio gruodžio žemumos, ir nepanašu, kad čia sustotų. Nes nelabai net valiutos spekuliantus, matyt, įtikino JK ekonomikos perspektyvos, kad BoE spendimas buvo pasveikintas tik labai trumpu momentiniu impulsu pirkti svarus, bet užtrumpinus tuos svarainius jau kitądien.

Be abejo, juk ir BoE tikslas yra ne sustiprinti svaro kursą šių esminių Jungtinės Karalystės ekonomikai valiutų atžvilgiu: dolerio – kaip rezervinės pasaulyje; ir euro – kaip vis dar pagrindinės rinkos.

Tikslas yra paniškai kuo skubiau užbėgti kylančiai šalies ekonomikoje infliacijai, neva, dėl politikų pašvaistytų karališkų fantikų vietiniam plebsui COVID-19 pandemijos metu.

Jei esate monetaristas, simpatizuojantis Čikagos neoliberalų “gaujos“ ekonomistui Milton Friedman, tai jums irgi infliacija turi tik vieną priežastį: populistinių politikų dėka tas fantikų spausdintuvas darė brrrrrr, ir dabar dėl šito yra per daug pinigų ekonomikoje ir per mažai jiems prekių, į kurias visi trys ekonomikos agentai (valstybė, verslas, namų ūkiai) nori išsikeisti savo perteklines (sic!) lėšas.

“Va imtų ir kaip Lietuvoje pasidėtų santaupomis į depozitus (už neigiamas palūkanas)!“ – sako jiems per britiškus mačiulius su mauricais jų bankinykai.

“Va imtų ir kaip Lietuvoje (atiduotų spekuliantams) investuotų į vertybinius popierius ar kriptovaliutas!“ – antrina jiems per dubnikovus su genytėmispikčienėmis jų financinykai.

“Va imtų ir kaip Lietuvoje nusipirktų nekilnojamo turto nuomai (nes butai gali tik brangti!)“ – pritaria šiems per avulius su dargiais jų entėdeveleperiai.

Žodžiu, perfrazuojant Tautvydą Mačiulaitį, tai nebūk tu kaip koks lochas FIRE (financial independence, retire early) – o atiduok savo pinigus lėtam pelnui į FIRE (finances, insurance, real estate)!

* * *

Tai kad pinigų net pasiskolinti truputėlį jau gaunasi striuka, o ir defliaciją (na, nors kažkas atpigo!) per dešimtmetį nuo Didžiosios Recesijos patyrusius paskolos, taip dabar padvigubinus bazines palūkanų normas, juk taip pat pabrangsta.

Juolab, iš šalies šitą visą britišką liliputų grupinį seksą purvyne su tatuiruotu ir pyrsinguotu centneriniu kordebaletu stebintis BoE, šiuo atveju turi išspręsti jiems labai neįprastą ir dabar keistą dilemą (ne, britų šitas paminėtas purvo vonių atrakcionas tikrai nestebina):

  • jei infliacija jau pakilo, o realusis sektorius realiai stokoja finansų, kurių skolinimasis dabar pabrango iš finansų sektoriaus, kai pastarasis turi laisvų finansų perteklių (brango NT, didėjo depozitai ir kilo akcijų kursai ne vien pas mus, žinote),
  • tai va kokiu išties iškrypusiu būdu tos prieigos prie stokojamų finansų sumažinimas bei turimų finansinių aktyvų užbranginimas potencialiems tų finansų skolintojams, ima ir išsprendžia į stagnaciją ne vien dėl pandemijos įpuolančios ekonomikos bei namų ūkių finansinę problemą?

Tad BoE priverstinai jau kreipiasi į karantininėse dūzgėse prisišventusio Labradurniaus kaimyną Žemėjančioje gatvėje už Nr.11 pažymėtų durų ir paprašo pakelti mokesčius, taip vyriausybei išimant “infliacinį“ pinigų perteklių iš… ko?

Iš verslo? Iš namų ūkių? Nes per kone dvejus metus tiems per daug pridalino, o dabar metas iš jų atiminėti?

Tai kad šie ir toliau stokoja, ir vidurinės bei žemesnės socialinių klasių pragyvenimo lygis karalystėje ir toliau krenta – gi per šitą pandemiją ne tik JK praturtėjo (oi, kaip netikėta finansinio, o nebe pramoninio, kapitalizmo sistemoje!) tik finansininkai, kalbant plačiąja prasme ne tik apie London City, bet apie visą ekonomikoje “parazitinį“ FIRE sektorių.

Jei ir toliau šiems dalinti fantikus, tai tokie dyki pinigai taip finale nusėda vis tiek “bankininkų“ kišenėse, kuriems namų ūkiai ir verslai yra skolingi iš anksčiau, ir todėl pirmiausia šias skolas atiduoda, o ne skolas palieka kauptis (aha, “skolas moka tik bailiai!“), bet taip apsikeičia vieni su kitais rinkoje, pirkdami prekes ir paslaugas iš verslo arba samdydami darbo jėgą toms prekėms ir paslaugoms sukurti.

Dabar gi pakeliamos bazinės palūkanos tik dar labiau sumažins vartojimą – o kai vartotojas turi mažiau pinigų, tai ir prekių mažiau nuperka rinkoje, ir verslui nebereikia tiek darbuotojų, kad tas prekes pateiktų, todėl… sumažėja dar labiau vartotojų.

Taip šitas neigiamas ekonomikos ciklas žemyn įsisuka krentančiu lėktuvėliu kaip suktukas).

* * *

“Matyt, vis tik derėtų sumažinti dabar menama rinkos verte sukeltą pinigų perteklių finansų sektoriuje?“ – pagalvojo vis tik taip sau BoE valdybos bankininkai apie savo pagrindinę klientūrą iš FIRE sektoriaus.

Aha, kurgi ne – pagalvojo ir apsigalvojo, nes pergalvojo ir apsigalvojo.

Ir, be abejo, jokie raudonieji komisarai su mauzeriais po angliškus dvarus ir bankus išbuožindami tuos buržujus nesiautės, nes šiam liūdnam britų Kabineto ir Anglų Banko gaišenų kinkiniui lieka tik keisti avižas į šieną ir šiaudus į pelus tarpusavyje, pasvajojant apie visavertį kombikormą.

Taip pandeminiam finansiniam palaikymui ir dar anai krizei sušvelninti skirti, o dabar jau artimiausiais metais išpirkimo sulaukiantys, centrinio banko paskolinti vyriausybei už šios “lakštus“ (t.y. iždo obligacijas) gauti pinigai jau nebus iš naujo duodami naujiems Žemėjančios gatvės Nr. 10 skolos vekseliams apmokėti, o BoE dabar turimos privačių įmonių obligacijos bus irgi parduotos rinkoje.

Kitaip tariant, BoE taip susigrąžins savo išleistus fantikus už dabar turimą £898 milijardų sumą atgal į banko saugyklas ir, dievagojasi, jau daugiau nebeduos prie jo durų virkaujantiems iždo bei verslų paskoliniams kaulintojams tų būtinosioms reikmėms apmokėti.

A lazy rain am I
The skies refuse to cry
Cremation takes its piece of your supply
The night is dressed like noon
A sailor spoke too soon
And China’s on the dark side of the moon

* * *

Na, bent jau taip BoE dabar teigia, ramindami visus vieno vingio monetaristus dėl infliacijos suvaldymo plano.

Teoriškai taip bus, perfrazuojant karo strategą Helmuth von Moltke – iki pirmo susidūrimo su realiu priešu.

Nes pinigai dabar kainuos dukart brangiau, nei prieš tai. Tai praktiškai – galima (ir teks!) imti Kabinetui paskolas taip ir toliau, kaip ir iki šiol, nes tas raudonas lagaminėlis lordo iždo kanclerio rankose neturi antro dugno ir dažniausiai yra labiau tuščias, nei svarais perpildytas, kad ir ką dabartinis praimas pezėjęs apie pyragėlių valgymą ir vis dar jų turėjimą nesuvalgytų juos suvalgius (gal jis geriau ir būtų pasilikęs savo Oksforde antikinių graikų pasakas aprašinėti).

Tiesa, Kabinetui po to dar ir sugrąžinti į BoE irgi reikės dar daugiau, nei iki tol.

Todėl, kaip suprantate, toji klaidingai vadinama valstybė šiuos trūkstamus jai ir “perteklinius“ mokesčių mokėtojams pinigus irgi pasiims sau įprastu būdu:

  • per didesnius mokesčius;
  • per mažesnes išmokas (ypač silpniausioms visuomenės klasėms, kurios neturi užtarėjų parlamente – socialiai remtiniems, neįgaliems, bedarbiams, vaikams, o taip pat ir kultūrai bei švietimui… kažkur girdėta?);
  • per didesnę infliaciją (kaip mokesčius be atstovavimo, anot Milton Friedman: Inflation is a tax, which is imposed without representation, and which nobody has to vote for).

Dėl paskutinio punkto todėl jau dabar man juokinga, nes, primenu, ką rašiau aukščiau – juk BoE tikslas yra kovoti su infliacija, o ne ją paskatinti vyriausybės rankomis!

O ir, savo ruožtu, pabrangę kreditai verslui juk padidins ir sąnaudas galutinės prekės kainos struktūroje, ir vartotojai įpirks taip mažiau, ir verslas vartotojų kaip darbo jėgos irgi todėl pasamdys mažiau – ir tą jau irgi rašiau aukščiau (ir pikiruoja pamuštas kukurūznykas suktuku vaaaaauuuuu… keberiokšt!).

Jei finansininkai “geradariškai“ investuoja į realų sektorių, tai ir jų visuminės pajamos taip tik išauga net pasiliekant tai pačiai pelno maržai (tad viename sektoriuje pinigai ne išsiima, kaip nori BoE, bet toliau kaupiasi ir dargi taip pat gausėja!). Nes juk žemiausios palūkanos rinkoje gi yra nustatytos centrinio banko, o koks kvailys dempinguos centrinį banką, kuris yra visų žetonų savininkas šiame kazino?

Tad palūkanas pakeli – ir finansininkai uždirba dar daugiau; numuši – jie jau prieš tai užsidirbę. Tokia visų parazitinių darinių natūra ne tik ekonomikoje.

Nes taip išties, tai svarbu žinoti ne tiek, kokiu dydžiu bazines palūkanas kelti ar nuleisti (nes 5% 2008-aisiais gali būti mažiau už 0.5% dabar), bet kada tą padaryti.

Ir dar – kam (kuriam sektoriui?) ir kodėl (koks tikslas?) tą išvis darai.

* * *

Štai anapus Atlanto tą patį, kaip tikri monetaristai, išsigandę potencialios infliacijos po COVID-19 pandemijos atsidarant ekonomikoms, juk padarė Meksikos ir Brazilijos centriniai bankai, pakeldami bazines palūkanas.

Ir ką tuo pas save pasiekė?

Infliacija nei vienoje šalyje iš esmės iki šiol ir nepasikeitė: taip Meksikoje sausį – 7.36% vietoje 7.37% gruodį; o Brazilijoje gruodį – 10.06% vietoje 10.74% lapkritį. Faktiškai – kone paklaidos ribose, o blogiausia, faktiškai – kad po tokio centrinių bankų sprendimo šalių ekonomikos patyrė techninę recesiją.

Jei tik taip smagiau yra pavadinti stagfliaciją, kuomet aukšta infliacija ir stagnacija ekonomikoje, augant ir kainoms, ir nedarbui, o tuo pačiu krentant vartojimui (tad ne – tai nėra paklausos nulemta infliacijos rūšis!) bei gamybos apimtims (įskaitant ir eksportą, kuris taip, irgi ne, importuotų infliaciją per gautas papildomas valiutines pajamas, keičiamas į vietos valiutą, kurios trūkumas šią pabrangintų be centrinio banko formalaus įsikišimo).

* * *

Ai, bet tai kada istorijoje britų bankininkai ne iš aukšto žiūrėjo į tuos nevykėlius ispanų ir portugalų kolonialistų palikuonis? O dar ir – kuo skubiau dabar mokytis iš jų???

Gal juokaujate!

Tai juk Anglijoje yra Oksfordas su Kembridžu, kuriuose ne tik “britų mokslininkai nustato“ įdomiausius žmonijos istorijoje atradimus (na ir kas kad po to paneigiamus – didžiausi grantai taigi jau įsisavinti!) tokiu va “mokslu“ įtikėjusiems nuedukuotiems paikenoms, bet ir už brangiai gali parūpinti kokio nori lygio hariopoterinį arba netgi “mokslinį“ diplomą ypatingai mokiems klientams, atsiprašau, ypatingai gabiems studentams.

Štai juk jau kelinta arabų naftininkų ir rusų dujininkų “talentingų“ (tėtuko nugvelbtais milijonais, bet talentas, reikia žinoti, juk buvo romėnų stambiausia savo verte moneta) vaikelių karta mus visus pasaulyje kasmet tiesiog “pradžiugina“ gausiais ir Nobelio premijos vertais atradimais bei iškiliais mokslininkais (tad taip ir mums reikia dar daugiau visokių lopatologinių bei mėslitos kimšėjų “universitetų“, irgi taip ruošiančių kvankas ministerijoms, ir dar daugiau iš mokesčių mokėtojų atimtų bei naudingai sau įsisavintų pinigų akademinei nomenklatūrai paremti, aha).

Tai dar pasakykite, ten negyvenę bent tiek, kiek aš, ir aukštesnės klasės atstovų saugumu iš arčiau nesirūpinę, kad toje karalystėje, laimėjusioje dešimtmečiais užtrukusį karą prieš laisvę, lygybę ir brolybę, ir kurioje yra aiški klasinė visuomenė su visais tais feodaliniais titulais, rentų ekonomika ir išsaugotomis bei perkamomis aristokratiškomis privilegijomis, visi tie jų serai ir perai užima tos savo valstybės ir jos institucijų postus ne pagal tokius pačius “meritokratinius“ bei “labai skaidrius kvalifikacinius“ kriterijus, kaip ir mūsų švogerių respublikoje.

Aš jau esu gal FB anksčiau aprašęs (per daug neatskleidžiant konfidencialių detalių) savo turėtus pietus Londone tokiame tikrai praktiniame NT investavimo seminare (bent jau išsilaikiau po to kvalifikacinius City and Guilds egzaminus ir turiu netgi diplomą) su viena iš 11 tos tuometinio BoE valdybos patarėjų NT klausimais, kuri sudėliojo faktiškai dabar JK galiojančias buy-to-let bankines taisykles.

Ji tokia visiška self-made milijonierė, kuri BBC realybės šou, atėmus pagal taisykles iš jos visus pinigus ir nuvežus į Rytų Londone esantį kambarėlį išvis be jokio penio (šimtoji svaro dalis, ištvirkėliai jūs!), ant čiužinio (ne apie tai pagalvojote, husarai!) net be paklodės, ėmė jau po kelių dienų labai sparčiai atkurdinėti savo kapitalus iš naujo, kad net teko filmavimą jos atveju pirmąkart nutraukti anksčiau laiko (uždirbami pinigai po to paaukojami labdarai, o dalyvis grįžta atgal prie savo kapitalų, be abejo). Politikai ir bankų valdytojai vaikšto pas ją arbatos (gyvena karalienės kaimynystėje), o ne ji brukasi į politiką arba pas politikus.

Tai va, žinote, aš kažkaip po tų pietų esu realiai skeptiškas ne tik dėl mūsų valstybės vyrų ir moterų “gebėjimų“ tas valstybinio lygio pareigas eiti pagal tų pareigų lygį.

Jei jau mūsų šalyje yra per daug svetimų pinigų ir per mažai nuosavo proto, tai įsivaizduokite britus, kur istoriškai nuo imperinių laikų tų nuosavų pinigų yra perteklius (netgi tiesiogine prasme dabar – gi BoE fantikus iš ekonomikos jau išiminėja!), o svetimi protai seniai nuvertinti (kaip pavyzdys, tai ne tik rumunų milijardierius seras George Iacobescu, kuris pinigus užsidirbo Kanadoje, ir tik po to nupirko ir antruoju City pavertė apleistą buvusį Londono uosto rajoną; kaip ir Londono Ekonomikos Mokyklos absolventas vengrų žydas George Soroš, kuris netgi atkeršijo BoE, numušdamas per dieną 15% svaro kursą, kad jam teko iš JK emigruoti į JAV, kur jau galėjo užsidirbti savo kapitalus; ir pan.).

Tipinė krizė ekonomikoje (© Alfredo Martirena)

Ir jei įdėmiau tik ką perskaitėte, kas, tikėtina, nutiks ir JK po tokio BoE sprendimo šioje situacijoje, ir kas nutiko jau praktiškai Meksikoje bei Brazilijoje, tai suprasite, kodėl ir toji Londone gyvenusio ir kūrusio savo “kapitalus“ Karl Marx vardo aukštosios ekonomikos mokyklos mokslų daktarė bei IMF (International Monetary Fund) valdančioji direktorė (Kri)Stalina Georgieva išvadino JAV Prinstono universtiteto absolventą bei Džordžauno universiteto teisės mokslų daktarą bei dabartinį Fed valdybos pirmininką Jerome Powell kone piktybišku durneliu su šaltu kibirėliu sergančiai ekonomikai (ne tik JAV, bet ir pasaulio, priklausančio nuo JAV dolerio, kaip rezervinės valiutos, aišku).

Nes ji pati, ramindama drąsios ir laisvos šalies čiabuvius dėl ten įsibėgėjusios infliacijos, šioji JAV interesus atstovaujančius globalistinės kontoros funkcionierė, kaip ir priklauso pagal užimamas ten pareigas, yra kupina nepagrįsto džiugesio, kad toji infliacija dabar tėra sąlygota tik… per didelės paklausos (sic!), ir kitąmet jau pasibaigs, nes va jau dabar viskas ekonomikoje daug geriau, nei buvo netgi iki pandemijos.

Man įdomu, ar (Kri)Stalina, bent jaunystėje marksistinėse politekonomikos studijose susipažinusi su šia monetarizmo ideologija (gi tie “čikagiečiai“ antikomunistinį “fašistų generolo“ Augusto Pinocheto režimą parėmė!), va dabar, gavusi tokią svarbią kėdę iš amerikiečių globalistų elito, taip irgi turi linksminantį ją pomėgį “argentinietiškoms violančelėms“?

* * *

Čia yra ne tik elitui teprieinamo privilegijuoto aukštojo mokslo, kuris suteikia svarbiausia ryšius ir pelnytą (sic!) vietą prie to proverbinio “lovio“, klaidingai vadinamą valstybę po to išnaudojant nacionalinių aktyvų nusavinimui ir viešųjų finansų išsiurbimui savo ir palikuonių naudai, bet ir ekonomiškai kapitalistinių Vakarų laimėto Šaltojo Karo prieš socialistinius Rytus pasekmė.

Nes tose elitinėse (tik dėl privilegijų ir išankstinės aukštos socialinės padėties) smegenyse neuroninės jungtys puoselėtos ne toms problemoms spręsti – o ir kokios tokiems primatams čia išvis tik jūsų ir jiems svetimos problemos, kai jie jau yra to pasaulio viešpačiai? Biologinė atranka dabar turi ne tokią drastišką fizinę, bet socialinį “nevykėlių“ biomasės, nepasiduodančios suskaitmeninimui į gulagus, išnaikinimo pobūdį.

Bet tai o kas ten išbarstytų puslapiukų, kuriuos bent jau anuomet toji marksistė suspėjo, iki “brandžiam socializmui“ pralaimėjus “supuvusiam kapitalizmui“, dar koliokviumuose atsiskaityti, dabar toje brošiūrėlėje apie ekonomikos dėsnius rašoma?…

Britų mokslininkai nustatė, kad jei gerai užvožus bankiniu kūjeliu per pasliką šalies ekonomiką, tai toji atkus ir…

O gal taip yra parašyta tame neparašytame, atsiprašant už tautologiją, dukart (tos pavyzdingos mokinukės PIŠ neįskaičiuojant) Kubiliatoriaus vadovėlyje “Kaip efektyviai pribaiginėti Lietuvos ekonomiką išvejamų tautiečių sąskaita“?

Toks įspūdis, kad jie visi tik tą pačią špargalkę skaitę.

Gaila tik – kad ne iš to kontrolinio, kurį tenka dabar JAV, JK ir kitur šiems pagal neišmoktus neoliberalizmo konspektėlius išsilaikyti, nes…

Juk struktūrinė infliacija sprendžiama struktūriniais šalies ekonomikos ir finansų sistemos pokyčiais – keinsistai jūs, frydmanistai, austrijokai ar netgi, neduoktudie, kokie marksistai arba tiesiog idiotai, kurie kitąkart netgi netyčia pataiko kaip pirštu į akį.

* * *

Mano anksčiau iškeltas klausimas, kuris Europos užkampis dabar pirmauja glušesnės valstybės varžytuvėse, lieka vis dar atviras, bet šį raundą, panašu, Anglijos Bankas užtikrintai laimės.

Jei tuo džiaugtis jiems bus galima, kaip galima spręsti ir iš paties BoE valdytojo atsiliepimo, kas jų visų laukia jau artimiausiame ekonominiame periode (o ilgame – tai mes visi mirę, kaip sakęs jų ekonomistas John Maynard Keynes).

O ir mums dėl britų savo tautinės piktdžiugos demonstruoti nederėtų – neturint nuosavo centrinio banko ir dar valdžioje su tokiomis “mokymosi sunkumų turinčiomis“ kalikėmis, nepriklausomai nuo jų menamą išsilavinimą rodančių ksyvų, kaip PIŠ ir jos bendrapavardė finmin bei pypsinti kūtvėla ekonomikos ministerijoje, kuomet šalyje net jau ir akivaizdžiai nebereikia išvis jokių politekonomistų, tai mes jau esame ten, į kur tik patempę lūpą dar tik užtikrintai eina britai.

Taip ir norisi apmaudžiai pasakyti: dievulėliau tu mano brangiausias, jei jau pažįstate raideles ir iš jų galite sudėlioti elementarius sakinukus, tai gal galite bent pasigūglinti elementarias ekonomikos sąvokėles, kas yra infliacija ir kokių tipų (ne tik monetarinę, bet ir struktūrinę, tarkime – jau vien tiek pakaktų!), kas yra stagfliacija, kokios tokių reiškinių priežastys ir kaip tos problemos buvo ir turėtų būti sprendžiamos?

Na, bent jau pradiniam tokiam “bendram išsilavinimui“?

Please? Pretty please?!

* * *

Tik kad čia aš jau per daug noriu, ko gero, tad ir nereikia laukti iš jų nieko gero nei čia, nei tiems visiems atlantiniams šiapusiniams bei anapusiniams anglosaksams.

O apie vokiečių gebėjimą užsiimti bankininkyste, žinia, ne tik pokariniai anekdotai sklando, bet ir užkalniniai (nepainioti su valgyklų analitiku!) germanai savo tose Alpių kantonuose raliuoja sutartinai tik bukai kvailokais giminačiais laikomiems įvertinantį tokius polėkius anglišką žodį “devyni“.

Priminsiu, kad mes gi esame to doičeoiro zonoje, kol dar Miegantis Džo su visu NATO mūsų taip Kremliaus Koščėjui neįpiršo, tad ekonomikoje mums tos frakfurterkos prie alaus gali kainuoti ne mažiau, nei britui jo pinta aukštutinio rūgimo birzgalo kampinėje kvartalo aludėje, kažkodėl vadinamoje viešnamiu (pub[lic house]).

Kainuoja mums jau dabar – ir čia tie “klastūnai spekuliantai“ lenkai su savo pėvėemais, žinote, šįkart tikrai niekuo dėti, kad ir ką apie tai ekonomistu jau tik apsimetantis lygesnis gyvulių ūkio kiaulinas, taip ir vėl kažko kvailinančio pavartojęs, anot Naisių dvarponio, pasipiktinęs į eterį jums pripezėtų.

Tad, prisimenant mano šūkį – pirkite baksus ir…

Tada juos jau papeipalinkite man!

Ačiū!


Įrašas iš anksto publikuotas 2022-02-06 Patreon paskyroje – ačiū nuolatiniams rėmėjams!