Šis įrašas publikuotas 2022-02-20 Patreon paskyroje – dar iki Rusijos karo su Ukraina!

Tikėtina, kad šią savaitę aš čia taip pat publikuosiu savo nuomonę ir pastaruoju klausimu (nors ką dera padaryti su Rusija, esu rašęs dar 2014-aisiais va čia)


Mielam savo pašnekovui iš Airijos, Patreon rėmėjui (o jūs ko laukiate???) ir Senojo Testamento žinovui (nes tema nuvinguriavo vėl šventraščio linkme link Kunigų 2-osios knygos) Tomui Už. dar vasario 18-tą rašiau, kad dabar mums belieka JAV sulaukti Wallstreet biržoje seniai pribrendusio (sic!) akcijų kurso smigimo.

Kada tai tiksliai nutiks, aš nežinau – antraip, suprantama, šortinčiau (ir tai būtų gerokai pelningiau už visus bitkoinų mainingus).

Bet galima juk pasiimti spragėsius taip nuo kokio kovo galo ar balandžio pradžios, jei toji blešionkė nebus kažkaip paspirta kuriam laikui tolyn, iki jau nusiris nuo bordiūro ant akspalto po pravažiuojačios fūros ratais.

* * *

Juk įtampos dėl šitos spekuliacinės rizikos ne tik šioje biržoje, kuri vis tik yra esminė pasaulio finansams, jau kaupiasi seniai – jų, tiesą sakant, neišsprendė ir no-bamitai po anos kredito krizės (subprime mortgage crisis) 2008-ais.

Ir dabar negalima išspręsti, kai vyraujančio finansinio kapitalizmo sąlygomis yra vienintelė visų problemų ir ligų gydymo panacėja pagal monetaristinę logiką – tik dar daugiau fantikų tarsi cukraus primaitinimo vėžio ląstelėms.

Aš dabar spėju, žiūrėdamas į niekuo nepagrįstas infliacijos kilimo ir gamybos bei pardavimo apimčių kritimo tendencijas per pramoninius ir vartojimo kainų indeksus, kad vos tik šiemet bus jau išmokėti dividendai spekuliantams pagal jų turimas biržoje akcijas, taip įprastinis po to sekantis kurso pasmukimas gali išties pavirsti eiline biržos akcijų kurso griūtimi.

Tą dar pastiprinus JAV Vyriausybės (Gov) Iždo bei JAV Federalinio Rezervo Sistemos (Fed) nemokšiškais (sic!) veiksmais, apie kuriuos bandė Fedą perspėti ir (Kri)Stalina Georgieva iš TVF (IMF), tuo pačiu per CNN propagandinį kanalą ją maitinančios JAV vyriausybės labui skiesdama JAV namų ūkiams perdėtai optimistines ir jokiais argumentais nebepagrįstas savo prognozes dėl infliacijos dabar “neteisingo“ padidėjimo ir laukiamo staigaus (sic!) sumažėjimo.

* * *

Kodėl sakau čia įprastinis?

Nes laisvoje rinkoje, kurioje spekuliacijos biržose yra vienas iš “laukinio“ kapitalizmo dar liberalių reliktų, šitos “krizelės“ yra nuolatinės ir išties reikalingos, nes godžius kvailius apipešioti kasdien nuo jų fantikų yra ilgas ir nuoseklus kasdienis maklerių darbas, kai tokios krizės vienu ypu ir jau masiškai išvalo finansų rinką nuo didžiausių parazitų – ar tai būtų koks begėdiškas Enron, ar koks pasitikėjimu spekuliavęs Arthur Andersen, apie kuriuos visi jau esate pamiršę.

Bet aš dar labai gerai pamenu netgi NASDAQ dotcom burbulo sprogimą, per kurį dabartinis skaitmenos planktonas daugumoje net nebuvo išvis gimęs arba siekė tik ant šikpuodžio besipratinančių ropliukų evoliucinę fazę.

Ir jiems todėl buožgalvio atmintį siekiančiomis smegenėlėmis atrodo, kad nuo to laiko viskas IT pajamose ir šio darbo paklausoje tik augę nenutrūkstamai, nes neturi su kuo palyginti realiais dydžiais, ir netgi naiviai mano, kad jokie burbulų pokštelėjimai jų profesijoje ir jų IT rinkoje negresia (nors išties yra įvykę ne vienas – jie net memewill code for food“ nepamena!).

Bet gal bent viena ausimi girdėję apie kitas rimtas ekonomines krizes, kurios prasidėdavę Wallstreet fondų biržoje, kaip antai (nekalbant jau apie “šviežiausia“ 2008-ųjų nutikusią kitąmet ir pas mus, ir gal įsimintiną mums nuo A. Kubiliaus II-ojo laikų, kuomet “maršistai“ prie Seimo vis tik privertė pakeisti adekvatų finmin į dabar jau “maršistų“ neatstatydinamą PIŠ):

  • ir 1907-ųjų panika dėl vario, prasidėjusi spalį ir kuri užsitęsė iki 1908-ųjų – jos pasekoje jau 1913-aisiais buvo įsteigtas JAV “centrinis bankas“ iš 12 apygardų centrinių bankų kaip Federalinio Rezervo Sistema;
  • ir 1929-ųjų spalio 24-ąją, žinomą kaip Juodasis Ketvirtadienis prasidėjusi, nors sekė po to dar juodi pirmadienis ir ypač įsimintinas antradienis Black Tuesday spalio 29-ąją, kuomet užsibaigė pokarinė kylančios ekonomikos Riaumojančių 20-ųjų epocha ir prasidėjo visuotinė pasaulinė krizė, gavusi vėliau pavadinimą Didžioji Depresija;
  • ir 1987-ųjų spalio 19-tos Juodasis Pirmadienis, per kurį netgi buvo uždaryta biržoje prekyba (kas žiūrėjote filmą The Wolf of Wall Street su Leonardo DiCaprio, suvaidinusiu Jordan Belford?), kas faktiškai užbaigė reigonomikos sukeltų Godžiųjų 80-ųjų (“greed is good!“ – iš 1987-ųjų filmo Wall Street su Michael Douglas ir Martin Sheen) epochą:

Pramoninis Dow Jones indeksas DJI – atkreipkite dėmesį, kur pažymėjau, kaip jokios krizės pagal jį išvis net “nebėra“ sekančią dieną po Juodojo Pirmadienio!

Bet tai koks prakeiktas tas spalis… kodėl tuomet aš čia apie artėjantį balandį tuo juoduoju krankliu kalbu?

Beje, gal tuomet ir mano šiai prognozei paneigti pasiieškokite išties rimtesnių argumentų, nei šitą “DJI dabar nieko nerodo“ – nes čia kaip cukrinį diabetą diagnozuoti iš paciento apklausos, kiek kartų per savaitę tas turėjęs lytinių santykių (galima, aišku…), užuot pradžiai bent jau kraujo tyrimus atlikus.

O va štai kaip atrodė tas DJI po 1987-ųjų Juodojo Pirmadienio jau kursą pažiūrėjus iš arčiau:

Ir netgi, galiu lažintis, kad biržos griūtį, neva, dėl COVID-19 pandemijos, prieš dvejus metus 2020-02-20 (koks “gražus“ skaičiukas!) esate išvis “praleidę“, tiesa?

Tai štai kaip atrodė tai, ką irgi pamiršote, nes buvo gal svarbesnių reikalų, o pandemija ir vyriausybė ne tik pas mus panika bei desperatiškais savo sprendimais valdžiai išsisaugoti taip užgožė šį faktą – DJI indeksas iki ir po COVID-19 pandemijos paskelbimo:

Suprantama, optimistai man kemša burną, sakydami trumpą – ša!

Juk akcijų kursas iki dabar vėl atšoko atgal.

O ir šias ar nepaminėtas krizes pamenantys taip pat man dar sako, kad nešamaninčiau čia vėl savo anarchistinius prakeiksmus ant jų spekuliacinio greito ar kokio “investicinio“ lėto pelno (© Tautvydas Marčiulaitis), nes dabar iki kitos akcijų indekso “korekcijos“ turėtų praeiti gerokai daugiau laiko, kaip įprastai juk ir būdavę, kuomet biržų griūtis sutapdavusi su ekonominiais nuosmukiais.

Tik kodėl taip ir toliau dabar turėtų būti, kuomet ekonominė krizė jau išties atėjusi?

Tai va tuomet 2020-02-20 akcijų kurso kritimas dar ir kaip koreliuoja su ekonominiu nuosmukiu, kuris vis labiau virsta į tokį pamirštą prakeiksmą, vardu stagfliacija, kaip rašiau ir šių metų prognozėse:

“kas vieniems yra neįperkamai jau pakilę kainos ir nepakankamai dolerių susimokėti už buvusį gyvenimo lygį, tas finansininkams yra tik jų nesibaigianti dainelė “vai kur reiks tuos baksus dėt?!“

Nesimato jokios krizės ir jokių krizės ženklų, nes dabar pasamdyti prisukami bankiniai apelsinai prisuko savo pseudo-ekonominio vapsėjimo žadintuviukus dar dešimtmečiui į priekį, kad jų algelė reguliariai į sąskaitėlę kristų, kol vėl viskas kitiems jau pakristų?

“Gi akcijų indeksai taip rodo!“, aha.

* * *

Tik va tas FIRE (finances, insurance, real estate) sektorius bendrai, kaip ir akcijų antrinės prekybos biržos konkrečiai, neturi nieko bendro su realia ekonomika (nors kaip parazitinis – ją įtakoja, be abejo!) – ir neturi nieko bendro net ir pagal neoliberalizmo “mokslinę metodologiją“.

Kurią tiksliau būtų vadinti ekonomikos ideologija vietoje buvusios politekonomikos, kurios mąstytojai, pradedant nuo Adam Smith, tapę šioje tik antikinės mitologijos pasakų veikėjais.

Kadangi dabar visa ekonomiką apibūdinančių teorijų terminologija, kuria ir aš naudojuosi kaip “prakeiktas liberalas“, aprašydamas makroekonomikos ir ekonominės politikos procesus, ir kurios moko dabartinius universitetinius “ekonomistus“ ir verslo vadybos magistrus ne vien Lietuvoje, tai juk yra suformuota reigonomikos bei paskesnio tečerizmo politikai pateisinti dar Čikagos “šaikos“, t.y. monetaristo Milton Friedman & Co., kurioje įsitrynę ir tokie “austrijokai“, kaip Ludwig von Mises (mūsų LLRI titulinis nepereinamas soclenktyniavimo garbės vimpelas).

Kodėl taip sakau?

Nes ekonominių agentų trikampyje, kurį sąlyginai taip sudaro apibendrintas verslas, klaidingai vadinama valstybė ir nuasmeninti namų ūkiai, tai vietos atskirai jokiems FIRE agentams nėra!

Netgi pvz., fantikais ekonominių “perku-parduodu“ produktų ir pinigų mainų pradiniam žaidimui (nes komercinių bankų tas bankinis multiplikatorius pridaugina dar daugiau pinigų “iš oro“) aprūpinantis mus centrinis bankas tame modelyje yra juk valstybės dalimi, bet faktiškai – tai quasi-privatizuota ir komercinė institucija, gaunanti iš savo veiklos pelną, ir kuriuo nelabai linkusi su iždu ir mokesčių mokėtojais dalintis, nes esanti išties autonominė nuo renkamų politikų kontrolės, neva, to laisvos rinkos objektyvumo užtikrinimui (net kai jokios savarankiškos monetarinės politikos nevykdanti, kaip mūsiškiai prie doičeurių perėję “lito buhalteriai“, iš dyko buvimo randantys sau veiklos riboti, tarkime, kokių nors fintechų spekuliacines operacijas, kad tie nekonkuruotų su tarsi plėšikaujančiais baronais – svetimų šalių komerciniais bankais, nes gi, suprask, “laisva rinka“ yra laisva, bet tik kotletiniams kasininkams ir tos kontoros propagandistams, melagingai save pristatantiems “ekonomistais“).

Ir dabar norint suvokti, kas ir kur dedasi bendrai ekonomikoje, negalima burti tik iš kavos tirščių ar taro kortų bei kokių nors horoskopų, kuomet jau nebesupranti, ką rodo arba slepia tie indeksai ar statistikos lentelės.

Nes mokytis propagandos ekonomikoje ir mokytis ekonomikos, žinote, yra vis tik du skirtingi mokymosi procesai – deja, bet paklausa kaip jau rašiau nekart, šioje šalyje, kurioje yra per daug svetimų pinigų ir per mažai nuosavo proto, yra tik pirmiesiems.

* * *

Ir va kai aš rašiau tas paminėtas šių metų tradicines JAV ekonomines prognozes, tai aš irgi tarsi toks nuedukuotas liberalas, o ne trende esantis angažuotas finansinis neo-liberalas, tą visą FIRE sektorių palikau už savo dėmesio lauko, labiau žiūrėdamas, kaip gi politiniai Miegančio Džo sprendimai jo BBB programai, virstančiai iš trečiosios NObamos kadencijos faktiškai į antrąją Doncės kadenciją ir to MAGA programos atgaivinimą, paveiks JAV realią ekonomiką (todėl nuoroda ten aš papildysiu į šį įrašą čia).

Maža to, ši “apokaliptinė“ mintis man jau toptelėjo ir berašant apie Anglijos Banko sprendimą padvigubinti bazinių palūkanų normą, kuo jie, akivaizdu, neapsiribos, nes infliacijos laužai negesinami žibalo pylimu ant malkų.

Analogiški juk yra ir JAV Fed bei neabejotinai ateisiantys ir ECB spendimai – nepriklausomai nuo to, kad kvalifikacijas seniai praradę nacionalinių centrinių bankų klapčiukai šimkai net nesigaudo, kas vyksta, ką net paikai patys pripažįsta interviu užklausti.

Ir jei ne begalinė mūsų “žurnalistų“ kvailybė ne tik ekonomikos klausimuose, tai ne tik netikšų politikoje, bet ir netikusios nomenklatūrinės valdininkijos neturėtume, tačiau mirusi respublika dėl tuštėjančios provincijos dėsnio lyderystei ir vadybai kitokių kadrų negali atrinkti.

Žodžiu, kas iš viršaus zadanijomis ir ukazais, kaip ir prie sovietų anuomet, jiems bus pasakyta – tas ir bus padaryta, o visi vietiniai kuodipezos apiformins savo melagingais išvedžiojimais, persunktais tuščiažodžių sąvokų, bet kurią pateiktą kvailybę, nepriklausomai nuo to, ar tam reikės neoliberalios terminologijos, ar kokios leftistinės vardan tvarumo žaliu kursu link tolerancijos progreso labui.

O čia tik aš girdžiu dabar tų palinkusių prie fondukų čiulpikų sutartinį lupų čepsėjimą?

* * *

Nes šią struktūrinės infliacijos problemą, kuri, kaip jau rašiau apie Angliją, susidariusi dėl ekonominių parazitų konkrečioje nuo šito vėžinio darinio ekonomikos vietoje, tai juk galima išspręsti tik struktūrinėmis ekonomikos, tame tarpe – būtent ir finansų, reformomis.

Tik kai problemą ignoruoji (nes apsimoka tą daryti būtent tikra to žodžio prasme), tai ne tik šią problemą toliau pagilini, bet ir sukuri naujų – ir tos naujos jau veda link visos ekonomikos struktūrinės visaapimančios krizės.

Ir kurių pasireiškimus “krizelėmis“, kaip sako mūsų ekonomikos ministre apsimetanti tik vestuvinio jaunavedžių limuzino kapoto lėlyte esanti progresyvioji tiktokerša, mes matome ir per AUKUS karinio aljanso sukūrimą (faktiškai galinčio išvesti JAV iš NATO link to – ir ką mes tada?), ir per Kimerikos globalistinio projekto žlugimą (kuriuo net ir mes naudojomės ES), ir netgi paskesnę de-dolerizaciją, kurioje juk ir mūsų eurofantikas iš esmės yra “padengtas“ Fed leidžiamais doleriais (su sąlyga, kad Europos ekonomikos dalyvauja tame po Antrojo Pasaulinio karo sukurtame amerikietiškame ne šiaip politiniame, bet ir finansiniame bei ekonominiame Bretton-Woods sukurtame globaliame darbo pasidalinimo projekte).

Mano požiūrį apie tai, ką derėtų padaryti su Rusija, jau skaitę dar po visų nukrymnašinimų antai kad ir čia, o ir Kinijas mielai, kaip europietis iš nykštukinės, jų supratimu, valstybėlės, aš pasaulyje matyčiau bent 8 atskiras, jei ne tiek, kiek dabar yra jų provincijų bei autonominių administracinių regionų, neskaitant net Taivanio (dabar tai jau tikrai ir mane Kinija paskelbs persona non grata…).

Tačiau viena yra mano norai, o kita – realybė.

Ir jei turėtume nors kiek tautiniais (nacionaliniais) šalies interesais besirūpinančią klaidingai vadinamą valstybę, tai derėtų pagalvoti apie tolimesnę strategiją, jeigu Rusija ir Kinija, prisidėjus pietinėms valstybėms iki pat Indijos ir Ramiojo vandenynų, susiderėtų į rimtesnį aljansą, nei dabar yra Šanchajaus Bendradarbiavimo Organizacija – ypač, kai JAV akivaizdžiai išeina iš Europos, o į šias tuščias įtakos zonos vėl atslenka kremliniai Ordos palikuonys (ir aš turiu omeny mūsų gintarinę pakrantę, o ne tik Kijevo skandinavų ainių teritorijas, kur tą “karą“ geriausiai galima apibrėžti buvusio 1927-aisiais Sovdepijos užsienio reikalų komisaro Georgijaus Čičerino pastebėjimu, kad jokie britai SSRS gi nepuola, o jam Stalino kadrai atšovę, kad jie tą žino, bet karui atitinkamai ruoštis būtina, nes geresnės progos, isterijai nuslūgus, jau nebus!).

Tik čia kita tema, o mes dabar kalbame apie artėjantį akcijų kursų smygį – kuris, tik atrodo, mums neturėtų rūpėti, kaip “nerūpėjo“ ir 2008-ais tos JAV antrinės būsto kreditų rinkos spekuliacinės problemos, aha.

* * *

Mūsų kompradoriniai visokio plauko liberalai, įpratę žiūrėti Dėdei Semui į burnytę, deja, nesuvokė vieno nemalonaus jiems fakto: nebėra jau atliekamų dolerių jiems – basta, finita, no dollar no more.

Ne, jau neverta kaip anksčiau saves įtikinėti, kad dolerių vis dar yra sočiai, tik kažkokie nevidonai JAV jų kol kas neduoda, nes reikia įsiteikiančiai tik kažkaip stryktelėti, lyžtelėti ar leisti kyštelėti – ir pasipils vėl žalianugarių lietus.

Kai ne tik struktūrinė infliacija realiame sektoriuje, kuri atsišaukė ir mano juk išpranašauta ekonomine krize Lietuvoje (tik apie kurią dar rypauti bankų ir dvaro “ekonomistams“ bei “analitikams“ nurodymo valdžia nedavė), nuvers ir JAV fondų biržos, iš kurios jau antri metai vyksta nuoseklus kapitalų nutekėjimas į kitus spekuliacinius (kriptovaliuta) bei investicinius (nekilnojamas turtas ir žaliavos) aktyvus, sukilusius indeksus kanalizacijos kryptimi, tai gali nutikti taip, kad dėl drastiško gyvenimo lygio smukimo jau į naujuosius varguolius esama burbulinė vidurinė klasė nebepavirs, kai anie, iš anksto prisitaikę, tai dar bus, palyginus, toks antrasis procentinis dešimtukas sėkmingųjų prie vieno ir devynerių procenterių establišmento.

Nes niekas taip neužmuša šiuolaikinės ekonomikos, kaip visuminės paklausos nebuvimas – kad ir kiek finansininkams iš FIRE tų fantikų duotum ir duotum, paikai tikėdamas, kad jie tau jau sutvarkys ekonomiką.

Ir sutvarkys, ir patvarkys. Iškreiptu jiems įprastu būdu.

* * *

Tomas paklausė, ką tuomet daryti?

Sakau, be šikpopierio savo subinės prabangos likučiams, tai, žinai, konservai turi didesnius skonių pasirinkimus, lyginant su grikiais (nors maistinės kandys, tarsi FIRE parazitai, ir paprieštarautų dėl tokio jūsų sprendimo).

O jei rimtai, toliau mes diskutavome apie tikrąsias priežastis, kodėl fariziejiška žydų nomenklatūra anuomet pasistengė jų FIRE sektoriaus didžiausią grėsmę tą Jėzų iš Nazareto kuo skubiau romėnų rankomis prikalti prie kryžiaus kaip didžiausią jų valstybės nusikaltėlį, ir kokiu vėliau valdžios užsigeidusiu raudonšikniu babuinu buvęs šv. Augustinas, pavertęs Bažnyčią valstybės aparato dalimi.

Kadangi aš savo atžvilgiu laikausi nuostatos, kad nothing is worse than a reformed whore, tai labai tikėtina, kad šią “religinę“ ekonomikos temą derėtų vėliau nuodugniau jau sudėlioti mano Patreon paskyroje.

Dabar gi –


Ačiū rėmėjams Patreon, kur šis įrašas pasirodė dar 2022-02-20, ir balsuojantiems per PayPal