Praeitą pirmadienį nebuvo įprastinio įrašo tinklaraštyje ne todėl, kad neturiu ką pasakyti – juk ir apie labiausiai visiems iki šiol aktualų karą Ukrainoje sąmoningai pasirinkau nerašyti, tuo kažkiek, matyt, nuskriausdamas čia jus, nes nepateikiu man įprastai tos priešingos propagandiniam naratyvui bei artimesnės realybei savo nuomonės bei įžvalgų, tačiau aš vis dar visada mielai ir išsamiai atsakau į komentarus prie paskutinio įrašo ta tema, kur šiai dienai komentarai ten perkopė jau 420, ir tai ne galutinis skaičius, kiek suprantu.

Nerašiau ir ne todėl, kad užgėriau kaip greituko politologas pagaliau įsibėgėjo šį mėnesį vasara, iki tol nuosekliai merkusi lietumi šią mūsų šalį, kurios pavadinimas to tiesiog gi prašosi, bet kad savaitgalį teko dalyvauti krikštatėvio laidotuvėse, ir, manau, visiškai suprantama, kodėl joks įrašas čia ir nepasirodė – juk prioritetai buvo kiti.

* * *

Kita vertus, atsižvelgiu dabar ir į skaitytojo IMHO komentarą, siūlant man šį įrašą – juk antroji po karo pastarųjų savaičių aktualiausia tema Lietuvoje yra visiškai pelnytai dabar susijusi su energetikos ministru ir vėl jo ministravimo pasekmėmis, kuris gi buvo ankstesnėje pseudokonservatorių kadencijoje jau iš ūkio ministrų išmestas už valdiškų pinigų nusavinimą (ar, kaip sakyta, “nukreipimą ne ten“ ir “ne tiems“, kur reikia, aha).

Va todėl gal derėtų tokius “nesusipratimus“ spręsti ne kažkokių politinių etikos komisijų būdu, bet teismais, kur jei jau pareigūnas apsivogė, kaip teigiama ar kreivai suformuojama apie “privačių ir viešųjų interesų supainiojimus“, tai ir bus nuteisiamas kaip vagis, o jei teismo vis tik nenuteisiamas, tai ir nėra ko po to politinio ar viešosios nuomonės “teismo“ jau prikaišioti, kodėl va tokie amoralūs kreivasnukiai (ne vien apie šį opusdėjinį sektantą kalbant) vėl akiplėšiškai yra paskiriami į aukščiausius mūsų klaidingai vadinamos valstybės postus, nes dabar tarsi būtų buvęs anuomet išteisintas, kai visada tėra tik nusispjauti ant politinių oponentų pareiškimus ar jų komisijų sprendimus kaip niekinius ir, suprask, angažuotus.

Ir, oi, gal čia nereikia tos demagogijos, kaip dabartinis ekselencijus galėjo juk šio nepatvirtinti, nes nei šitas papuošimas Daukanto a. tą išvis galėjo prieštaraujančiai pyptelėti, nei tas tėvyniasąjunginis ministrų suolelis, primenu, jau ir taip buvo ilgas, bet tuščias, galop apgailėtimai tiesiog patvirtinus šią “geriausią visų laikų“ Vyriausybę nepilna sudėtimi, trūkstant dar dviejų ministrų, kai išvis nei vienos tas ministrų pareigas einančios kvankos prileisti prie valdžios nederėjo, kaip tuo jau įsitikinome.

Ačiūdie, kad sugebama dabar atostogauti (ir nieko daugiau nepridirbti!) net ir nepaprastos padėties metu, nes, suprantama, ši pilietines teises ir laisves ribojanti “laikina“ padėtis yra skirta jums, o ne “elitui“, kuris ir per karą sugebėtų į poilsines keliones važinėti. Juk padorumas – tikrai ne šios tik deklaratyvios “vertibines™“ politikos akiplėšiškų melagių būdo savybė.

Tai tuomet, ar ir šis ministeris dabar su elektros rinkos išvagiliavimu, atsiprašau, liberalizavimu padarė ir vėl kažką amoralaus, kai tokios sąvokos ne tik mūsų politikams, bet ir verslininkams, iš kur šis vėl į valdžią atsibrukęs, yra svetimos (neuro-moksliškai tariant, tiesiog nėra tokiuose kostiumuotose babuinuose atitinkamų smegenyse neuroninių jungčių, kurias mes vadiname morale ar etika, kad tokius jūsų socialinius instinktus galėtų suvo_g_kti)?

* * *

Nieko panašaus!

Jis netgi dievagojasi (sic!), kad taip Lietuvai (aha…) liepusi Europos Sąjunga per atitinkamą direktyvą – ir jokių diskusijų apie konkrečią direktyvos citatą niekada jūs mūsų propagandonų medijose nesulauksite, nes jūsų pinigais jie valdžios yra apmokami ne dėl kažkokios bent minimalios žurnalistikos, kuri seniai čia mirusi, idant kas tą niekus tauškiančią panelę maitina, tas ją ir šokdina.

Bendrai paėmus, tai tos keturios mūsų valdžios yra visiškas kekšynas – tik va tos šliundros kruša kažkodėl mus.

Aš dar pastebėsiu, kad jei mūsų klaidingai vadinamą valstybę valdytų ne kompradorinė sorošėkų šaika, kur per rinkimus vieni parsidavėliai žada mūsų pinigus pavogti teisingiau, nei kiti parsidavėliai, tai jūs jau seniai girdėtumėte realios opozicijos raginimus balsuoti dėl Litexit iš ES, kaip tą padarę britai – vien dėl šitos priežasties, bijodami prarasti tuos nusivogiamus milijoninius ES pašalpų srautus, tie tokį paiką ES direktyvų alibi kaskart savo niekšingiems veiksmams pateisinti susirandantys kompradorai seniai būtų savo liežuvį jau prikandę ir nebepylę to proverbinio vandens ant “euroskeptikų nacionalistų propagandinio malūno mentračio“.

Ir ne iš rūpesčio jumis šie nuoširdžiai jūsų nekenčiantys antikrideminiai nedemokratiški parazitai dabar visą šitą elektros rinkos aktyvų išvogimo schemą, vadinamą kreivalūpiškai liberalizavimu, dabar paleido, apie ką dar bus tikrai kalbama, ir netgi išsijuosus toliau vis labiau meluojama, nes yla lenda iš maišo, skaudžiai besdama jums į pasturgalį tomis vis didėjančiomis sąskaitomis.

Bet gal ne vien dėl to tik visų progresyviųjų leftistukų ir “liberalų“ piktybiškų kvailybių atpirkėju padarytas Vladimiras Putinas kaltas, kurio “spec.operaciniai“ rosgvardiečiai dabar laiko užgrobę Zaporožės AE (tarsi iš ten mes irgi gauname elektrą, kai net iš artimesnės baltarusiškos Astravo AE tiesiogiai elektros neperkame!), o ukrainiečiai ukronacikai šią AE metodiškai apšaudo artilerija ir raketomis, kartu pagal visas britų sudėliotas metodikas zelebobikams bipoliariškai kvykaujant urbi et orbi, kokie tie rusai, matote, yra niekšai (taigi “savi į savus šaudo!“), nes taip va (kaip va?) sukelia branduolinio sprogimo pavojų visai Europai, galimai dar ir didesnį už Černobylio AE katastrofą (tik apie nerusišką Fukušimą – ša!, kaip sakoma kol kas dar iš Kijevo atsiųsto zapadenco komendanto valdomoje užsiminuotoje visiškai “atsisakytomis“ konvencijose jūrų ir pėstininkų minomis Odesoje)?

Tai gal mūsų vidaus problemos yra sukeltos žiūrint išties truputį ne į tą pasaulio krypties pusę, o kaip tik priešingai – kažkur Suvalkų koridoriumi saulėlydžio link?

* * *

Ir pradėti čia gal reikėtų išties nuo paties Europarlamento pernai paskelbto apibendrinančio oficialaus dokumento šia ES energetikos rinkos tema.

Tiesa, jie ten taip kukliai savo nuopelnus perdėliojant Europos elektros rinką prisiima tik nuo 2016 metų, nei žodeliu neužsimindami, kaip privertė štai bent dar prieš tuziną metų iki tol mūsų kompradorus atsisakyti puikiausiai veikusius Ignalinos AE, dėl ko dabar esame ne susirūpinę, kur dėti tą perteklinę elektros energiją, tačiau visiškai priklausomi nuo elektros importo iš “progresyviųjų europiečių“, realiai pirkdami arba tą pačią BRELL tiekiamą “rusišką“ elektrą per aplink iš latvių, neva, Daiguvos HE, arba tiesiog permokėdami Nord Pool biržoje žuvėdams, praktikuojantiems gerovės valstybės karališkąjį socializmą savo piliečiams ir išsunkiantį finansinį rentų kolonializmą priešingam gintariniam Baltijos krantui.

Einamosios MWh rinkos kainos eurais Europoje – tai tik rusų propaganda (o balta-rusius ir maža-rusius jau padarė irgi tiesiog-rusais)!

Mano net dukart už! prabalsuotas (pensininkė prieš mane tiesiog palikusi balsavimo kabinoje neužpildytą referendumo biuletenį) Visagino AE statybų projektas, kuris tebuvo tik banalios peštynės tarp šaikų ir klanų tėvynėje, visokiems kuodipezoms tame fone vaitojant “vaje vaje VAE!“ (© Eduardas Eigirdas, “Valstybė“), kurie čia prie valdžios lovio jau pripuolę galės daugiau išvogti vėliau, ir kaip nušvilpinti investicijas iš kaimynų jau avansu, užuot pastačius tą pakaitinę vietoje Ignalinos AE (kai Batka sau statė elektrinę, o ne išvogimo schemą, tai jis ir pasistatė Astrave AE – apie ką ir šiame EP dokumente paminėta), juolab mažiausiai rūpėjo aniems ES technokratams.

Nes bendras vakariečių, euroleftistukų ir naglosaksų, tikslas yra ne mus padaryti energetiškai nepriklausomus (nebent atjungus nuo ruso laido ir ruso vamzdžio?), o vis tik atvirkščiai – tą pajungimą (nuo jungo, o ne jungties) pavadinant didėjančiu “integracijos gyliu ir pločiu“. Juk reikalingi klientai, o ne konkurentai – tokia taip vadinamos rinkos ekonomikos prigimtis.

* * *

Bet panagrinėkime kai kuriuos tų europarlamentinių rentininkų plepalus (iš anglų kalbos jums išvertė gūglas, man nežymiai pakoregavus galūnes, nes man ta kalba tokie tekstai ir originale gerai):

Dešimtajame dešimtmetyje, kai dauguma nacionalinių elektros ir gamtinių dujų rinkų vis dar buvo monopolijos, Europos Sąjunga ir valstybės narės nusprendė palaipsniui atverti šias rinkas konkurencijai.

Taip susėdo Šaltojo karo pabaigos proga ir visiškai iš neturėjimo ką veikti jų politikai, atsižvelgdami į savo biurgerių lūkesčius (taigi demokratija, net jei valstybės vadinasi feodališkai karalystėmis!), susigalvojo liberalizuotis dar labiau, nes planinė ekonomika anapus buvusios Geležinės Uždangos žlugo?

Konteksto suvokimui, tai kaip ir kas bei kodėl nusprendė, nukreipiu tiek į savo įrašą apie sorošėkus, tiek ir į plačią paskaitą apie pamirštas stagfliacijos pamokas – neliūdinkite mano basanoškių, jei tikrai taip nuoširdžiai manote, kad kapitalizmo plėšri prigimtis nukreipta buvo tik prieš Blogio Imperiją, siekiant kaip maitvanagiams išsitąsyti griuvusios 90-ųjų pradžioje SSRS aktyvus, o va europiečiai buvo mieli pūkuotukai, kuriuos visaip naglosaksai šiapus ir anapus Atlanto puoselėjo ir globojo.

Soti ir turtinga Vakarų Europa buvo ir dabar dar vis yra labai patraukli savo sukaupta gerove (nepainiokite – blogasis socializmas tai čia pas mus buvęs ir todėl griuvęs taip pats, o va europiečiai turėjo gerąją “gerovę“, atsiprašant už kalambūrą!).

Ir po dešimtmečio stagliacijos jau reiganomikos dėka atsigaunant JAV korporacijoms ir JAV politiniam imperiniam bei JAV įsikūrusiam globaliam elitui (apie keturias elito rūšis rašiau) labai knietėjo “investuoti“ (t.y. nusipirkti pusvelčiui arba įsigyti išvis dykai kokiu nors politiniu būdu, kaip tie čiabuvių šokiai su sapnų tamburinais apie laisvės lauželį vyko ir Lietuvoje “Mažeikių naftos“ denacionalizavimo metu) – ir čia tos europinės natūralios monopolijos (kaip ir lietuviškas Telekomas) buvo itin viliojantys objektai savo aktyvais (net jei vietiniai šakalai įrengimus ar laivus į metalo laužą supjaustę) ir turimais niekur išsibėgioti negalinčiais (gi monopolija!) klientais.

Tam pradžioje derėjo tik visiems per sorošėkus suformuoti “teisingą“ nuomonę apie globalizacijos ir neoliberalizmo visuotinį ir neginčijamą gėrį (tos prisukamos papūgėlės bankuose yra šio smegenų plovimo akivaizdus šlakas) – nes naujasis “liberalizmas“, tai kai išsivežami pelnai (nepainiokite su kolonializmu!) ir neaudituotinos pajamos (finansiniu šnipinėjimu prieš nacionalines čiabuvių bendroves akiplėšiškai leidžiama užsiimti tik baltąjam šeimininkui, o ne čiabuviams tikrinti užsienio “investuotojų“ buhalteriją!) – yra privatūs, o va sukuriami nuostoliai ir patiriamos veiklos sąnaudos – juos apmokančių tik vietinių lochų bėda (ir dar taip pritraukiant tas tiesiogines užsienio “investicijas“ būtina sumokėti kyšius svetimiems “verslams“ mūsų mokesčių mokėtojų ir verslų sąskaita, vadinant tai “parama“ ar “patrauklumo skatinimu“, faktiškai dar ir likviduojant trapų vietinį ekonomikos konkurencingumą tam importui).

Ir todėl šia ideologija (nes jokia čia ne objektyvioji ekonomika!) besivadovaujanti mūsiškė kalbanti kojinė PIŠ yra tikria visiškai nuoširdi, kai į mūsų dabartines pretenzijas ji viešai rypauja ir bejėgiškai savo rankutėmis ore skėsčioja, jog ji, matote, negali kištis (tikrai???) į “privatų verslą“ ir šio kainodarą – nors šiaip tas “verslas“ išties yra nacionalinis viešasis interesas, nepriklausomai nuo teisėtos (ar nebūtinai teisėtai visuomenės lūkesčiams įteisintos) šio verslo nuosavybės formos.

Ir tuomet ji ne tik gali, bet dar tą ir privalo daryti. Tik nedaro.

* * *

Nes už tą galimai per didelį “smalsumą“ ją su visa mūsų “valstybe“ JAV gali ramiai padėti į pavėsį, nes ekspedicinis marėnų korpusas ir tuzinas lėktuvnešių grupuočių, matyt, jankių mokesčių mokėtojų išlaikomi ne vardan neturėjimo kur kitur išleisti dykų dolerių (tai rusų spec.operacija Ukrainoje yra karas, nors ir nepaskelbtas nei vienos pusės, o naglosaksų tokios spec.operacijos, nukreiptos prieš politinio režimo pakeitimą į sau palankų, yra “demokratijos atstatymas“ – reikia pagaliau tą išmokti skirti, vatnykai jūs!).

Tuomet dar aš paklausiu ir kaip ciniškas liberalas: o tai kokio linksmakočio mums šita klaidingai vadinama valstybė išvis tuomet reikalinga? Alio, kas jūs tokie, ir kodėl tose Gedo prospekto kėdėse iš mūsų atimtais pinigais dar jums išvis algas moka, jei jūs čia “ne prie ko“?

Klausimas anaiptol nėra retorinis – kaip ir tas savo “algas“ kompradorai tikrai užsidirba ne iš mūsų, anuomet menamos pilietinės visuomenės (nesu)kūrimo laikais vadintais “valdžios darbdaviais“ (nors Lietuvoje kaip “kasoje“ tą savo svetimšalių šeimininkų mokamą algą ir pasiima).

Ir ne, demokratišku būdu į kitokius šitų jums pakeisti niekada nebus leista, net jei ir balsuotumėte kas savaitę, perspjaudami tuo visokius šveicarus iš kantonų (ša, husarai, T, ne D!).

* * *

Bet grįžkime į tą mūsų civilizuotąją Europą:

Pirmosios liberalizavimo direktyvos (pirmasis energetikos paketas) buvo priimtos 1996 m. (elektra) ir 1998 m. (dujos), kurios į valstybių narių teisines sistemas turi būti perkeltos iki 1998 m. (elektra) ir 2000 m. (dujos). Antrasis energetikos paketas buvo priimtas 2003 m., jo direktyvas valstybės narės turėjo perkelti į nacionalinę teisę iki 2004 m., o kai kurios nuostatos įsigaliojo tik 2007 m.

Faktiškai, viską jau išsidalino ir nusprendė iki mums ten į tą Europos Sąjungą įstojus.

Ir taip skubėjome į ten lyg į dilgėles be kelnių, kad ES vadukai net liepė mūsų elitukui nepamiršti kartu pasiimti ir savo “posovietinių“ lėtapėdžių čiabuvių, kurie tiems “be penkių minučių jau europiečiams“ buvo reikalingi kaip lagaminas be rankenos.

Kažin, ar būtų alus ir skalbimo milteliai padėję dabar jau ir Rusyno nuo mūsų anuometinės praktikos nusižiūrėtame keliadieniame formaliame prabalsavime už tą įstojimą, jei prie biuletenio būtų prisegtas nuoširdus agitatorių pažadas “jūsų visus natūralius viešuosius aktyvus išsidalinsime, bet jūs galėsite pas mus vištoms galvas sukioti“, o už elektrą pasekoje susimokėsite per mėnesį daugiau, nei dabar užsidirbate per metus, bet dėl to bus kaltas tik Kremliaus Koščėjus?

Man kaip ciniškam liberalui ir menamam anarchistui, žinote, visada kyla toks klausimas valdžios šakalams-aksakalams: vat dėl ko jūs visa tai darote ir kas mums iš to geriau?

Nieko? Nieko.

Dar ir blogiau, kaip matau – blogiau mums, ne jums, aišku.

(čia turėtų būti įterpta tokius klausimus visiškai užgožianti propagandoninė isterika apie vatnykus ir užpuolusį mus rusą)

* * *

Pramonės ir buitiniai vartotojai dabar galėjo laisvai pasirinkti savo dujų ir elektros tiekėjus iš platesnio konkurentų spektro.

Kaip ir ką galėjo ir kas pasekoje yra, geriausia parodyti vaizdžiai, ir to lietuviškai mūsų elektros liberalizatoriai nepasirūpino (bent jau aš iliustracijai čia greitai neradau), nors paprastai kokius vaikiškus komiksus dažnai pripaišo, kai prireikia eilinį kartą šią godžią, šykščią ir pavydžią liaudį apmulkinti.

Tai tą schemutę suradau pas braliūkus latvius, kaip jie užrašė paveiksliuko varde ir mums suprantamai tirgus shema (t.y. “turgaus schema“):

Čia galutiniam vartotojui truputį netiksliai tos dvi rodyklės ateina, nes išties tas laidas (t.y. paskirstymo tinklas – čia distribution grid, kas Lietuvos atveju yra ESO) yra vienas.

O va pinigus pasiima išties privatus parazitas, kurių pas mus pradžioje buvo net 7, bet dabar pasiliko vienu mažiau (šio lošimų “perlo“ čingačgukai, matyt, dėl savo nevykėliškų vadybos gebėjimų ir viešnamį garnizonų bei furistų parkingo kaimynystėje subankrotintų).

Ir vietoje latviško AST schemoje mes turime nuosavą Litgrid, kaip ir estai analogišką Elering – tad turginių schemutė išties vienoda ne tik Baltijos šalyse, kaip suprantu.

* * *

Man tik nevienoda tai, kodėl lenkai turi tą elektros rinkos kainą perpus mažesnę už mus, kaip matote paveiksliuką teksto viršuje?

Šiaip pastebėsiu, kad jie perka ne iš Nord Pool, kai mes tam turime nuo žuvėdų Baltijos dugnu tą elektros jungtį. Keista, kad estai su suomiais turi vienodą kainą dėka tokios jungties, o mes iš žuvėdų, matyt, susimokėdami už tą norą “gyventi kaip Švedijoje“, juk įsigyjame… net 5.6 karto (!) brangiau!

Bet juk dar ir tokią jungtį LitPol mes turime su lenkais, kurie turi elektrą perpus pigiau už mus. Ir ką?

Štai Nord Pool valandinės kainos biržoje, kai jau pasiekė skandalingą €4’000/MWh rinkos kainą, po ko vienas čingačgukas iš parazitinės elektros tiekimo kontoros net leido sau pavapsėti eteryje, kad mokėti virš euro už kilovatvalandę lietuviams tuoj taps netgi “pigu“:

Gal mes (t.y. kostiumuoti babuinai mūsų vardu už mūsų pinigus) išties patyliukais priperkame brangiau iš švedų ir parduodama perpus žemesne kaina lenkams?

O gal galima vis tik tai “buhalterei“ PIŠ kažkaip pasidomėti kada pagal pareigas pagaliau ta mūsų šitų elektros parazitų patiriamų veiklos sąnaudų struktūra, nes pasidarė man išties jau labai smalsu dėl tokių jų išskirtinių antkainių pagrindimo – už tą jų “gerovę“ juk čia susimokame mes, varomi į energetinį (o ir finansinį) skurdą.

Ar dabar dar ir norite mane kažkaip įtikinti, kad ant to elektros laido su lenkais pas mus stovi kažkoks milžiniškas vienpusis diodas, nukreipiantis “fazę“ tik į vieną ir į jų pusę, o va šitie mūsų mielieji elektroliberalizacijos parazitai, vietoje spekuliantų persivadinę “tiekėjais“, tai jau prie savo užsidėto antkainio neprideda dar ir to kainos skirtumo net ne nuo švediškos, bet bent jau tarp Nord Pool siūlomos ir… galimo perpirkimo iš lenkų pigiau ir paskesnio pardavimo mūsų tinklams?

Jei jie to nedaro, tai išvaikykite jų direktorius iš valdybų – aš, kaip matote, nesunkiai suorganizuočiau elektros iš lenkų jums perpus pigiau! Nebent čia išties nėra jokios laisvos rinkos, apie kurią taip vapsi cituojamas europarlamentinis puslapis, džiūgaujantis tais elektros rinkos liberalizavimo pasiekimais.

Net neuždavus ir logiško klausimo, o tai kodėl dabar toji klaidingai vadinama valstybė ar mūsų elektros skirstomieji tinklai negali elektros biržoje nusipirkti patys tos elektros, bet perperka iš tarpininkų, kurie perka iš tos pačios biržos?

* * *

Kurioje čia vietoje ta ES direktyvose pažadėtoji konkurencija, ponas “kai moki – vagi“™ ministre?

Maža to, pasakysiu kaip truputį ekonomistas (diplome tarptautinio verslo ekonomika ir vadyba, tai gal galiu šia tema ką nors pasakyti iš to “bendro išsilavinimo“, ar tam reikia riomerynės dobrovolskine teisinYke arba lopatologijos armonaitine polYtologe būti?).

Čia mes toje tirgi shema© turime natūralios (kaip netgi ir akivaizdžiai dirbtinės!) monopolijos pavyzdį – ateina vartotojui rinkoje laidas vienas. Ir paprastai natūralios monopolijos sukuria masto ekonomiją, per kurią sumažėjusių sąnaudų dėka galima sumažinti ir rinkos kainą tam vartotojui.

Maža to, natūralios monopolijos paprastai yra neatskiriama valstybės sudėtinė ūkinės veiklos (pagal neoliberalią logiką valstybė ūkine veikla, aišku, užsiimti neturėtų, tai nesileisime čia į tą diskusiją) dalis, kas leidžia pelnus ne tik reguliuoti tiesiogiai, bet ir nukreipti arba viešosios paslaugoms, arba jei toji monopolija yra priskiriama prie būtinų paslaugų – tai netgi išvis dar ir vykdyti valstybės pareigoms priskiriamą socialinę funkciją.

Juk dėl to laimi ir vietinis verslas, nes vartotojams taip atlieka pinigų nuo būtinųjų pragyvenimui išlaidų, kuriuos šie išleidžia vietos rinkoje, pirkdami vietos verslo produktus, o valstybės iždui dar iš to ir susirenkant papildomas pajamas mokesčiais, kaip ir darbdaviams nėra spaudimo kelti algas, išleistinas būtinoms išlaidoms, o eksportuotojai taip gali konkuruoti pasaulinėje rinkoje dėl žemesnių sąnaudų (bent jau darbo veiksnio dalyje).

Štai Airijoje vanduo netgi dykai, nes tai yra konstitucinė visų piliečių teisė, o va JAV net mums tokia įprastinė “socialistinė“ prieinamumu medicina, žinote, yra privatus reikalas (akivaizdžiai matėme pastarųjų sistemos “sėkmę“ ir “efektyvumą“ pandemijos metu, kai palyginome su totaliai ir totalitariai griežtais kinais ar totalitariai liberaliais baltarusiais, kuomet šie tik gydė susirgusius, o ne kariavo su sveikais žmonėmis, kaip mūsų durnės pišpasiais ir kitomis “demokratiškomis“ represijomis).

Aišku, ne tik pasakysite, kad juk socializmas pas mus seniai baigėsi (todėl ne Tambovo vilkas tau draugas, bet kiekvienas draugas draugui – vilkas), bet netgi dar man sunku įsivaizduoti, kad mūsų sociopatiškoji socialinių (be)reikalų ir (ne)darbo ministrė kibtų į atlapus dabar energetikos ministrui dėl anaiptol ne krikščioniškų (sic!) ir nedemokratiškai (ką mums tarsi sakytų šių bendra partijos ideologija, ar ne?) sukeltų dirbtinai elektros kainų, tuomet iš pašonės savo portfeliuku dar jei ne per kibius nagus, tai per tą jo iškruštašikniškai gudrią savo babuiniškomis schemutėmis makaulę trankančią kolegę irgišimonytinę finmin, dėl drąsos įkalusią sau įprastai antiveryginio ekstrakto.

* * *

Ir jei įdėmiai skaitėte mano paaiškinimus ant pirštų, kas visada sudaro bet kurios verslo įmonės sąnaudas, tai, žinote, ir per šitą požiūrį suprasite, kad natūralioje monopolijoje tų atskirų elementų apjungimas bendrai mažina bendras tos sistemos sąnaudas, net jei ir paliekama pelno dalis prie jų.

O va suskaidant tą monopoliją smulkiau – ne tik sąnaudos atskirai kiekvienai šių sistemos elementų daliai dar ir pasiskirsto bei dažnai padidėja, praradus buvusią masto ekonomiją, bet ir multiplikuojasi pats pelnas, nes visų verslo įmonių tikslas juk yra pelno siekis, ir visos dabar jau atskiros įmonės tą pelną siekia maksimizuoti.

Tad nesistebėkite, kad jums galutinė taip produkto kaina jau išauga keliais kartais – kiekviena šių monopolijos dabar atskirų įmonių juk nevaržomai siekia savo pelno, įtraukdami šį antkainiu prie tų veiklos sąnaudų į kainą, už kurią parduoda kitam tos grandinės dalyviui iki patenkant jų bendram “produktui“ jau galutiniam vartotojui.

Kaip liberalas su verslo ekonomikos ir vadybos išsilavinimu šitame atrakcione niekur neįžvelgiu nei konkurencinių pranašumų, nei jokio finansinio veiklos efektyvumo – nes to juk ir nėra. Tikslas juk buvo visiškai tam priešingas!

Šiaip šio dabar jau esamo “turgaus schemą“ dar ir labiau juk galima pasmulkinti, privatizavus atskirai ir dažnio bei įtampos skirtumus keičiančias tarptinklines transformatorines, o ir finansinis valdytojas UAB gali neturėti išvis jokio formalaus turto, kontroliuodamas tik infrastruktūrinius šių techninius valdytojus ir tvarkytojus (kaip ten su tuo dumblo perdirbimu Vilniuje nutikę) – juk ir UAB Williams Lietuva tokiu Mažeikių Naftos, Būtingės terminalo ir Biržų naftotekio milijoninių aktyvų ir finansinių srautų valdymu juk puikiausiai užsiėmė, turėdami vos 10’000 litų (!) būtiną minimalų kapitalą (t.y. $2’500 anuomečiu doleriniu lito kursu).

Taip prasisukti (atkreipkite dėmesį, kad šis žodis turi bendrą šaknį su sukčiais ir sukčiavimu!) galima ne tik elektros rinkoje, bet ir dujų (oi… kas pasakė ofšorinis independencas?), šilumos, vandens, geležinkelių (jau dabar suskaidytos šio veiklos, jei atkreipėte dėmesį), uosto (o dar ne?) ir pan.

Tad jei aš čia toks durnelis matau milžiniškas nacionalinių aktyvų nuvogimo ir jūsų, kaip naujosios naftos ar baudžiaunininkų išsunkimo, perspektyvas, tai negi manote, kad tie “verslūs“ kostiumuoti babuinai, kurie, atkirtus jus nuo socialinių liftų ir galimos “meritokratijos vardan demokratijos“, pasinaudojo jūsų naivumu ir politiniu neįgalumu, to nesupranta?

Ir tikrai jau dabar akiplėšiškai iš jūsų nelobsta, šią natūralios monopolijos sukuriamą ekonominę rentą tiesiog nusavindami, jau legalizavus jų šitokį “viešųjų ir privačių interesų supainiojimą“… būtent prie šio ministro, jau anksčiau gi praspirto už viešųjų ir privačių interesų supainiojimą?

* * *

Bet tuomet klausimas yra toks: o ar tikrai čia toji ES siekė išdraskyti natūralias ir visiškai pagal ES principus socialines funkcijas vykdančias valstybines monopolijas vardan va tokio įteisinto dabar piliečių nuskurdinimo ir pelnų išvežimo už ekonominės bendrijos ribų?

Dėl apimties, tai nesiplėsiu toliau per dokumentų ir visokių susijusių nuorodomis reglamentų nagrinėjimus, kaip Europarlamentas minėtame jau tekste rašantis:

2009 m. balandžio mėn. buvo priimtas Trečiasis energetikos paketas, kuriuo siekiama toliau liberalizuoti elektros ir dujų vidaus rinkas, iš dalies keičiantis antrąjį paketą ir suteikiantį kertinį energijos vidaus rinkos įgyvendinimo akmuo. 2019 m. birželio mėn. ketvirtasis energetikos paketas, kurį sudaro viena direktyva (Elektros direktyva 2019/944/ES) ir trys reglamentai: Elektros reglamentas (2019/943/ES), Pasirengimo rizikai reglamentas (2019/941/ES) ir ES Energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūros (ACER) reglamentas (2019/942/ES).

Galite pasidomėti ir patys, nors aš įtariu, kad tema išties nėra baigta, kaip ir judama Lietuvos politikoje dabar tikrai ne jūsų teisėtų interesų užtikrinimo linkme.

Kaip ir ponas ministeris dabar yra formaliai išties teisus, kad šitos durnystės yra dalinai dar ir bendra ES politika, nors ES ir turi gerokai svarbesnius ir aukštesnius gerovės savo piliečiams tikslus, kurių tenkinimą iškėlė ir šios elektros rinkos liberalizavimo siekiu (o ES ekonomikas turintis finansiškai pribaigti “žalias kursas“, mažinant dabar išmetamo anglies dvideginio kiekius… jau anglimi kūrenamų elektrinių atidarymu, čia buvo pridėtas gerokai vėliau, bet jį rasite irgi minint greta visokių galimų kataklizmų prevencijų).

Ne, ES siekiama ne “amerikietiškai“ padidinti tą “finansinį efektyvumą“, bet paskatinti tiekėjų į tuos tinklus konkurenciją tarpusavyje – o ne su vartotojais, kuris šiuos įmantriau apmulkins, nes jau pišdurnių dabar tas pas mus legalizuota!

Ir toji konkurencija yra įmanoma tik tuomet, kai šių pasiūla yra gerokai didesnė už elektros nuolat augančią paklausą, o ne išsidalinimas baudžiauninkais tų klientų ir toliau monopolizuotoje rinkoje.

* * *

Ir ne, pas mus tie 7 parazitai ant vieno laido nėra jokia konkurencija – ačiū dar, kad šiems prisisiurbus elektros kaina pašoko tik dvigubai, o ne septyniskart!

Jei biržinių pardavėjų ir elektros generatorių siūlomos tiems mūsų tinklams kainos muštų žemyn ir tą bendrą rinkos kainą, už kurią įsigyjama elektra perskirstymui mums, tai galima būtų kalbėti apie tikrą elektros rinkos liberalizavimą, nes tuomet toji ūkine veikla čia besiverčianti valstybė būtų monopsonija, atstovaujanti mūsų visų viešąjį interesą.

Dabar čia yra akivaizdžiai tik parazitinė privačių veikėjų schema, pašalinus iš kelio anksčiau būtus bet kokius viešojo intereso užtikrinimo svertus, prisidengiant ES direktyvomis dėl energetikos rinkų liberalizavimo.

Kaip sakęs bolševikų vadas V. Leninas, “komunizmas – tai tarybų valdžia plius visos šalies elektrifikacija“, bet dabar paliekant nuošaly tas tarybas ir diskusijas apie demokratiją bei savivaldą ir atstovavimą, kas mūsų “patriotams“ pseudokonservatoriams su netikrais liberalais išvis svetima, tai anuomet jie sukūrė GOELRO planą, kaip elektrifikuoti visą ūkiškai atsilikusią Rusiją (ir pasekoje – visą SSRS), nudempinguojant finale tas gaminamos elektros kainas “komunistiškai“ pagal visus ekonomikos dėsnius (!) jau tiek, kad natūrali monopolija elektrą paverstų nebe prabangos preke, o kone kasdieniniu ir visiems prieinamu buitiniu produktu (iš čia – ir tos anksčiau prie caro tik buržujams prieinamos dabar socialistinės jau “iljičiaus lemputės“ kiekvienoje troboje).

Komunizmas gi žlugo, todėl dabar jūs ir vėl esate jau tik išsunkiamas aktyvas, ir jokia klaidingai vadinama valstybė jums čia tame kapitalizme, už kurį gal net mosikavote Trispalvėmis “dainuojančioje revoliucijoje“, jau nebepadės net aukščiausiu lygiu iš Gedimino 11.

Ačiū šitai valdančiųjų šaikai, kuri mus nuosekliai grąžina į balanos gadynę, kuomet pasišviesti žvake bus pigiau už elektros lemputę.

* * *

Jei paguos ne tik tai, kad šitos kvailystės ir sukčiavimo schemos su elektra, melagingai vadinamos “elektros rinkos liberalizavimu“, vyksta ne tik pas mus šalyje, bet ir visoje Europoje, tai net va ir britams, kur to liberalizmo gerokai daugiau už “socialistinę“ ES, išsiniogimas iš mūsų lagerio ne itin pagelbėjo.

Gal netgi veikiau dargi atvirkščiai – jų laikraščių, kur dar šiek tiek žurnalistikos rudimentų yra išlikę, nepaisant jų tautiečio George Orwell apie Britaniją aprašyta “1984“ romane judėjimo kryptimi, pirmieji puslapiai su labai imliomis antraštėmis šia elektros kainų tema:

Jei mūsų šunauja™ iš cerberių nebūtų paversta dvaro jorkšyriukais, tai analogiškas antraštes matytumėte ir pas mus lietuviškai.

Dabar galite dar pasiguosti ir tuo, kad šis elektros kainų kilimas yra ne vien sukčiaujančio pseudoliberalizavimo pasekmė, bet kaip ir infliacija yra sisteminiai reiškiniai, būdingi ne vien mūsų ekonomikai.

Ir ne, joks karas Ukrainoje to taip pat nėra priežastimi (kokia krizė, kai JAV anuomet du karus vienu metu atkariavo Irake ir Afganistane, neskaitant mažesnių karinių konfliktų?), nors šiek tiek ir prisidėjęs – bet vien dėl mūsų valdžios kvailo entuziazmo šaudyti sau į kojas tomis sankcijomis bei naglosaksų karo pramonės parama mūsų gerovės sąskaita, tam radus dabar puikiausią pretekstą pasipelnyti vagiliaujant iš mūsų biudžeto.

O ir ši ekonominė krizė ne dėl to prasidėjusi, ir ji nėra ciklinė, kaip įprastai, bet būtent sisteminė – kaip ir infliacija yra ne monetarinė, bet struktūrinė.

Dėl to ir TVF/IMF dabar pagal savo siauraprotiškas metodikas, paikai vadinamas neoliberalia “ekonomikos teorija“, to nesugeba paaiškinti, o BoE ir vėl kvailai kelia bazines palūkanų normas jau iki 4%, tuo tik stabdydamas JK ekonomiką ir dar labiau didindamas infliaciją šalyje (t.y. kurdamas “tobulą“ stagfliacinę situaciją) – ir apie ką taip pat esu jau perspėjęs dar jokiai rusų invazijai į Ukrainą net neprasidėjus, kad ir ką melagingai dabar nušalintasis britų premjeras Labradurnius taukštų.

Ir šioji ekonomikos krizė, kaip jau irgi esu gerokai anksčiau rašęs, prasidėjo ne šiemet nuo vasario 24-osios ir tikrai ne dėka JAV Miegaliaus Džo gaujos pasekėjų, kurie praturtinę išpūstais aktyvais savo DEM rėmėjus FIRE oligarchus, o dar prie POTUS Donald “MAGA“ Trump 2020-02-20, ir apie ką jau pernai rugsėjį, pradėjus lįsti į viešumą pramoninės infliacijos rodikliams, peržengusiems 20% ribą, pradėjo nesupratingai netgi ginčytis sorošėkė bulgarė (Kri)Stalina Georgijeva iš TVF su wasp jankiu Fed vadovu Jerome Powell.

Tiesiog prie to dar ir prisidėjo per kišenę skaudžiai jau dabar kertantis dar ir mūsų ne laiku ir kreivai (sic!) atliekamas vietinis elektros rinkos liberalizavimas, kuris tėra tik didžiulio pasaulinio konteksto tikrai labai nedideliu, kad ir kiek jis atrodytų asmeniškai jums jau per dideliu, elementu.

Tad net jei ir turėtume ne tokias beviltiškas kvaišas valdžioje, tai tas mūsų gerovės nuosmūkis nors ir būtų gal šiek tiek mažesniu, bet vis tiek neišvengiamu – kas irgi nereiškia, kad tai joms suteikia teisę ir toliau kvailioti mūsų sąskaita, aišku.

Tik jūs seniai šioje mirusioje respublikoje™ nebeturite jokio balso ir jokio pasirinkimo.


Ačiū rėmėjams Patreon, kur šis įrašas buvo publikuotas 2022-08-27, ir dar dėkoju atskirai pabalsuojantiems savo pinigais per PayPal!