Nuoroda į podcast S01E39 yra teksto apačioje:


Leiskite man su jumis pasidžiaugti: gavome veryginį karantiną be paties Aurelijaus Verygos!

O tai kas čia, sakote, yra džiugaus?

Kad juk galvome be šio abstinencinio sindromo kamuojamo psicho su šaulio berete ir vardiniu gloku!

Plius, tikrai džiugu, kad šitos tautos lyderėmis šiuo metu bus klaidų nedarančios, viską protingai ir be emocijų apsvarstančios ir labai profesionalios moterys!

Nes yra juk labai svarbu, kad dabar Seimui, Vyriausybei, Iždui ir visai vidaus reikalų teisėtvarkai bei savivaldai vadovaus ne kokie nors seksistai vyrai, kaip buvo iki šiol, o ir moterų negalima kaltinti susimovus paikai dėl elementarių vadybos procesų neišmanymo, kadangi tai būtų laikoma seksizmu, o ne neišmanymu.

Tad šiuo nuostabiu kriziniu laikotarpiu turėsime ne tik palankiai prisijaukintos šunaujos bei dvaro nuomonės įtakotojų vertinamą valdžią, bet dar ir nekritikuotiną, tad belieka tik susivienyti saviizoliacijoje visai tautai vardan tos, ir užgniaužus kvapą stebėti, kaip virusas vėl išnyksta.

Man smalsu, ar naują partiją veryginių gyvačių medalių nukals, ar šįkart simbolis bus pakeistas į kažką kitko, idant nebūtų siejamas su valdančios koalicijos lyderėmis?

Bet aš gal šįkart ne apie tai, ar kad manęs nei pro kur neįtikina bei nei kiek neįkvepia atėjusioji naujoji valdžia, susimovusi melu bei manipuliacijomis, kurių pats Didysis Manipuliatorius markizas Karabasas dabar jau pavydi.

* * *

Dabar jau turime “minkštąją“ komendančių valandą.

Na, čia kaip ir komendanto valanda, bet kai supranti, kad simultano Seime su antra didžiausia ir labiausiai ignoruojama partija opozicijoje ir darbeicų bei “socdeminiais“ prisiplakėliais nelabai tesuloši, tai neskelbi formaliai nepaprastosios padėties, bet ją įvedi lygiai taip pat, tik pavadini švelniau.

Gudru, ką ir bepridursi.

Nors minėtasis buvęs šių ypatingųjų pandeminių operacijų vadovas konstatavo, kad nelabai jau taip ir gudru, nes tokių priemonių palaikymui praeitą kartą pajėgų šiems teužteko vos trims dienoms, o aš pridursiu, kad savo rajone jų nemačiau išvis, nuo žodžio visiškai jokių, nepaisant fakto, kad Varėnos, Prienų ir Radviliškio policija nuo sovietmečio galo dar yra legendinė, mąstymo procesams pajungdama tik antrą galą.

Tiesa, kažko naujo ir gudraus, nepaisant to gyrimosi išsijuosus prieš rinkimus, kaip viskas bus iš esmės kitaip, nesugalvota: švęskime Velykas atskirai, tai sutiksime Kalėdas irgi atskirai – geri vaikai tėvų nelanko, ir izoliuokime senelius nuo anūkų.

Tada dėl karantino įvedimo buvo kalti gydytojai su slidėmis ir čikenfektoriai, pasiilgę brangiosios ir jų nemylinčios tėvynės, o dabar jau kalti pimpanosiai ir dar praėjusi valdžia, kad nieko nepadarė, kai darė, bet kai darė, tai irgi blogai darė, nes dabar tą patį darydamos Vėlinių koalicijos raganos jau darys geriau.

Tik kuo labiau griežtėja draudimai (oi, atsiprašau – čia pikti ir kerštingi valstiečiai viską draudė, o nemeluojančios ir besitariančios su opozicija lyderės, aišku, tik riboja, nors gal tame skirtumo nemato ne vien tokie anarchistai kaip aš), tai va tuo labiau tauta, matosi, jau deda skersą ant visų priemonių, valdančiųjų gerbėjams gi isterijoje tik vis labiau purtantis, kaip tie padėjusieji nieko nesupranta ir dar priešgyniauja!

Pragmatiškai mąstydamas, tai pasakyčiau, kad mergos vis tik galėjo bent jau dėl akių pasiimti į komandą patarėju patį minėtąjį A. Verygą, kuo būtų taip laimėję ne tik politine prasme, kad va, pažiūrėkite, kaip ir žadėjome, mes jau tariamės, atsižvelgiame, nepaisant politinių skirtumų, vertiname patirtį ir jau susidariusią ekspertinę nuomonę. Be to taip dar laimėtų ir banaliai praktine prasme – kaip gali po to pats save kritikuoti, juk kieno vežime sėdi, to ir giesmelę giedi. Ir dar šis tautos prakeiktasis dabar pykčio žaibolaidžiu nuo tuos pačius kaip ir jo anksčiau sprendimus priimančių merginų pasitarnautų.

Galėjo?

Ne, negalėjo – atsiprašant, ir vėl kerštingos bobiškos ambicijos tam sutrukdė, kaip ir renkant Seimo valdybą.

* * *

Aš taip bandau prisiminti, kam buvo visų pirma reikalingas tas karantinas?

Sakyta, kad lygiau paskirstytume patenkančių į ligonines ligonių srautą, ir kad tuomet ligoninės spėtų jau susitvarkyti pagal savo gydymo įstaigos paskirtį. Kitaip tariant, flatten the curve!

Štai gruodžio 15-tai, kuomet rašau, to antrojo komendantinio karantino išvakarėse turime užimtomis apie pusę tam skirtų ligoninių lovų (t.y. 8’234 iš 16’560), o iš 685 reanimacijos lovų užimta maždaug du trečdaliai – t.y. 406; kai iš 637 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 236, o iš 6’206 lovų su deguonimi užimtos 2’127.

Kitaip tariant ir šiaip ciniškai žiūrint, tai šita proginės šunaujos ir dvaro influencerių eskaluojama panika dėl “beprotybės“ gali faktiškai dar tęstis taip ir toliau ar netgi padvigubėti, kada jau bus tik pagaliau pasiektas tas kritinis taškas, prie kurio visos lovos užsipildys, ir kuomet jau gydytojai loš su jumis loteriją, kam jau pritaikyti pasyvią eutanaziją, o kam dar verta, be kyšių ir tik iš hipokratinio ar hipokrizinio išskaičiavimo, paduoti deguonies kaukę prasikvėpuoti.

Na, gerai, sakysite, karantinas reikalingas juk dar ir sumažinti šiaip užsikrėtimų skaičių – taip mes pasislepiame nuo nematomo užkrato, kuris netenka galimybės oru paplisti nuo vieno homo prie kito sapienso.

Pradžioje mirtingumas nuo COVID-19 siekė pasaulyje pagal oficialius pareiškimus apie 6 procentus, ir tuo keliasdešimt kartų viršijo mums įprastinio jau sezoninio gripo, kuris yra mutavęs per pusę amžiaus, nes dar iki mano gimimo Europoje prasinešė nors kiek ir silpniau už vėl prisimintą ispaniškąjį po Pirmojo Pasaulinio karo, bet irgi tuomet šiukšlininkai jau rūpinosi lavonų, sandėliuotų įvairiose šaltose patalpose, įskaitant ir metro kaip Berlyne, masiniu palaidojimu.

Ačiūdie, kad ne kokia 2014-ųjų ebola, kur mirtingumas buvęs iki 50% procentų, ir dėl ko dar tuomet labai rimtai perspėjo dabar į sąmokslų teorijas dėl šio viruso ir kėslų pavergti žmoniją įtrauktas Bill Gates.

Dabar gi koronaviruso mirtingumo procentai jau seniai nebeturi jokio statistinio patikimumo, dėl ko ir gimsta sąmokslo teorijos, kaip morguose velionių artimiesiems dabar patys gydytojai ir patalogoanatomai moka kyšius, kad tie sutiktų pripažinti mirties priežastimi koronavirusą.

Nors šiaip joks artimasis nesprendžia, kas užrašoma į mirusiojo mirties liudijimą, ir jokių premijų už kuo daugiau diagnozuotų koronavirusinių niekas nemoka. Tačiau aš nujaučiu, iš kur dygsta šito sąmokslo teorijos kojos, ir tai net nebūtinai visagriaunantis ir mums amžinai kenkiantis Kremlius.

Panašiai išties buvę Lietuvoje dar Prevencinio įstatymo galiojimo metu, kovojant su lietuvių mafija, kuomet sulaikydavę įtariamąjį, paskelbus pagal “operatyvinę informaciją“ šį organizuoto nusikalstamumo atstovu, tada atlupdavę kameroje per kriminalines “apklausas“ tiek, kad tas arba prisipažindavęs, arba po kelių mėnesių paleisdavę be įkalčių suradimo, tačiau juk premijos už kovą su mafija jau būdavę išmokėtos. Čia neperdedu, nes galėčiau vardais ir pavardėmis, bet tema ne apie tai.

Tik va nežinau, gal ir dabar yra koks slaptas generalinio komisaro įsakymas kovoti su Selu, mokant policininkams premijas, kad tie taip uoliai ir reguliariai prie mano bendravardžio vis prikimba, bet kaskart viskas ir vėl baigiasi tik šnipštu.

Vis tik anas prevencinio užkardymo įstatymas dėl Europos Sąjungos spaudimo buvo su dideliu mūsų mentų liūdesėliu atšauktas, teisėsaugai oficialiai jau laimėjus karą su organizuotu nusikalstamumu, ir kai dabartinės šios su mafija kovoję policijos struktūros tapo tik uniformuotais paštininkais, išvežiojančiais visokius niekinius grasinančius raštus be numerių ir be taikomų įstatymų straipsnių pažymėjimo per mokytojų streikus.

* * *

O kas dėl apsikrėtimų, ypač besimptomių, sumažinimo pirmojo karantino metu, tai juk pasakota, kad pakanka dėvėti kaukes ir dezinfekuoti dažniau rankas.

Kadangi to ir kito tuomet banaliai trūko, ir net iš vyriausybinio rezervo vagiliavo visokios kaunietės medikės rezidentės, perpardavinėdamos juodojoje rinkoje tikrai be savo klinikų vadovų žinios, tai irgi mums prisakyta dažniau rankas plauti su muilu, ir laikytis bent 1.5-2 metrų atstumo vienas nuo kito, kas suomiams atrodo vis dar intymi asmeninė erdvė.

Dabar jau kaukių ir smirdančių skysčių tiekėjai susikūrė stabilius versliukus sau (vieniems krizė – mirtis, kitiems, gi sakoma, tai – galimybės!), tai dabar belieka tik palaikyti nuolatinę paklausą, reikalaujant jau kaukių atvirose viešose vietose, net kai iki artimiausio žmogaus atstumas yra natūraliai keliasdešimt kartų didesnis už rekomenduojamą, kaip tai yra absoliučiai visų provincijos savivaldybių netgi centruose (už tai ten trinkelės gražios ir jau išvykusių ir išnykusių čiabuvių nenutryptos!).

Dėl kaukių lyg ir buvo specialistų patikslinta: apsaugo nuo šio viruso konkrečiai tik respiratoriai FFP3 klasės, nors dabar jau teigiama, kad pakanka ir FFP2, kas yra nelabai tiesa – per mažas jų techninis tankumas šiam virusui, tačiau visas poveikis išties susidaro tik iš to, kad virusas keliauja oro lašeliniu būdu ne pats sau vienas, o prikibęs prie minėtos dalelės, todėl toks beveik kiauras virusui respiratorius, kaip ir gera medicininė kaukė kitąkart, vis tiek sulaiko šias daleles kartu su virusu, o ne patį sau tą už orą sunkesnį virusą.

Bet panašiai taip per šalutinį poveikį ir rūkoriams “pasisekė“ su jų išdegintais tabaku kvėpavimo takais ir rūkalų dūmais “paspirginamu“ virusu, nors kai jau tie suserga, tai pažeisti plaučiai nuo rūkymo tikrai duoda sunkesnes pasekmes, todėl tikrai vertėjo uždrausti rūkorius balkonuose ir pakelti tabako akcizą.

Tad medicininės kaukės ir dėl keisto grožio supratimo dėvimi skuduriniai antsnukiai, nesiekiantys kitąkart ir FFP1 klasės lygio, yra apsauga nuo kaukėtojo kitiems, ir tuo atveju, kai neišeina laikytis to rekomenduojamo saugaus atstumo, nes taip sumažina iškvepiamo oro srauto intensyvumą (t.y. viruso nešiotojas “nenuspjauna“ to viruso toliau, nei galėtų be kaukės).

Dar paaiškėjo, kad rankas plautis ir šiaip gerai, bet labai trūksta moksliškai patvirtintų faktų, kad nuo paviršių kas tą virusą išties būtų bent jau pasigavę. Bet plaukitės kuo dažniau, ir čia neironizuoju, kadangi ir be koronaviruso yra dar visokio brudo aplink, tai nors taip nuo kitokios zarazos apsisaugosite, o su ja kartu ir šito prie jos galimo prikibėlio nepersitempsite.

* * *

Dar liūdnas faktas mūsų šalies geografijai ir klimatui tame, kad virusas nemėgsta gryno oro ir saulės, o mėgsta drėgmę, vėsą, uždaras patalpas ir kuo mažiau ultravioletinių spindulių. Čia Lietuva, čia lietūs lyja, ir šaltasis metų sezonas yra visi kiti mėnesiai, išskyrus tuos pusantro vasaros mėnesio, kai ir tuomet nelyja.

Trečdalis mūsų šalies gyventojų turi vitamino D trūkumą, kai šis vitaminas, pasirodo, padeda imunitetui, bet kažkodėl soliariumus kaip galimo užkrato šaltinius, nors ten nei viename jokia fyfulė nėra užsikrėtusi, dar irgi uždarė kaip nesaugius, ir tarsi ne merginos dabar sprendimus čia mums priiminėtų.

Ne iki soliariumų joms, panašu, nors anoji valdžia, pavargusi nuo po pirmojo karantino savo trofėjinių žmonelių zyzimo, dar grožio salonų uždarinėti neišdrįso, bet ne veltui sakoma, kad niekas kitas taip nepavydi moterims grožio, kaip kitos moterys – šitos ir uždarė.

Ir dabar liepta visiems tik namie užsidarius kiurksoti. Tad va jums verslo planas – namines UV lempas pradėti pardavinėti.

Netgi liūdnas savotiškos logikos faktas, kad saugiau valdžiai atrodo kažkodėl parduotuvėje, ypač kai ta priklauso kuo didesniam prekybiniam tinklui, nei turguje gryname ore – saulė ten šviestų ar pagėluo smelktų toje cepelininėje pilkumoje.

Aš sutinku, kad reikia sankcijų įsisiautėjusiems po pirmojo karantino savo energetinį socializacijos vampyrizmą kompensuojantiems ekstravertams, kuriems darbas įmanomas tik ofise, nes per zūmą ar skaipę sunku savo kitiems intravertiniams bei susikaupusiems kolegoms arba pavaldiniams protą krušti, kiekvienąkart susigalvojant priežastį, ko lendi prie jų su savo mikro-kontrole.

Kaip intravertas, nors ir prisitaikęs funkcionuoti ekstravertu, tam džiugiai irgi pritariu, ir todėl lieku namie, juolab, kad ir kolegės vaiko darželyje koronavirusas užfiksuotas, ir kad man dar iki darbo nuo Varėnos iki Vilniaus miesto reikia A4 plentu kirsti 4 savivaldybių ribas (pakeliui dar Trakų ir Vilniaus rajono), tai gerai, kad šioje policinėje valstybėje nėra dar tiek sukarintų, rusiškai vadinamų “statutinėmis“, pajėgų visų mūsų 60 savivaldybių “sienas“ sukontroliuoti, o tai pavargčiau kasdien po 6 kartus užkardose aiškinti, kaip aš į darbą važiuoju, nors dėl to darbo man išties kabinete būti net nebūtina, nes visas darbas yra nešiojamame kompiuteryje ir telefonu.

Galbūt, todėl mano karjera jame taip ir baigsis iš esmės neprasidėjusi, kad aš “nedirbu darbo vietoje“, nors mano valdžia sėdi išvis kitoje valstybėje, o man iš šitos reikia pirkimais ir importu rūpintis dar kitose šalyse, tai tie dabar vėl įvesti karantininiai ar komendantūriniai apribojimai, tiesą sakant, nelabai čia man kažką ir keičia, nes ir iki tol galima buvo chaltūrkėmis iš namų per kompiuterį užsiminėti, tik visada gi norisi ko nors solidesnio ir rimtesnio už jas, ir dar gražaus ofiso pasižmonėjimui su vaizdu į kitą ofisų pastatą.

* * *

Bet aš taip suprantu, kad šitos antipilietinės mūsų laisves, net jei tai būtų liberalų ir laisvėnų palaikomos, apribojančios sankcijos yra taip visuotinai džiugiai įdiegiamos, nes tauta yra, suprask, vieni kretinai, ir todėl tokius piktybinius glušius būtina kuo griežčiau bausti, nes jau rinktinių patyčių šiems viešumoje nebepakanka.

Aš irgi sakau, kad visi netgi tie piktybiniai ir koronavirusą neigiantys yra drąsūs tik tol, kol patys nesuserga, nes po to klykia jau medikams: gelbėkit-padėkit dūstu!

Tačiau bandau suprasti, ar tikrai tas virusas taip spėriai plistų, jei ta dauguma tautos vis tik laikytųsi nurodytų rekomendacijų?

Tai arba vis tik dauguma tautos realiai išrenka tuo pačiu ir tokią durną, tuomet ir dabartinę gi įskaitant, valdžią, tai ko iš jų dar ir norėti, kad dauguma patys laikytųsi savo rinktos valdžios nurodymų, arba gal tie nurodymai nelabai efektyvūs netgi jų daugumai kruopščiai laikantis, arba kas čia vis tik ne taip?

Na, dėl valdžios išrinkimo tai džiugina bent tai, kad šių IVA+ koaliciją pasirinko tik apie 19% rinkėjų, tai tikrai ne dauguma. O tai kaip su tais likusiais, kuriuos aš irgi tik su kaukėmis ir tematau, ir net per Juodąjį Penktadienį didelio antplūdžio pirkėjų nepastebėjau?

Ką dabar už tai stebime ir vėl, kai tik paskelbė, kad ir viską griežtai uždarys, tuo tik sukeldami ir vėl visiems paniką, kurie dar nespėjo apsipirkti prieš Kalėdas, užuot pratęsę darbo laikus ir ne sutankinę pirkėjų srautus įvedama komendanto valanda iki kilusio taip antplūdžio, bet praskiedę tą pirkėjų minią pavieniui nors ir antrai valandai nakties.

Tačiau ir dėl likusių “nedaugumos“ esu linkęs manyti, kad jau per šiuos metus jie tikrai įprato ir rankutes plautis kuo dažniau, ir kaukes, eidami į parduotuves ar viešas uždaras patalpas, užsidėti, ir jau nespaudinėja vienas kitam rankos bei nesiglėbesčiuoja, kaip anksčiau buvo įpratę.

Netgi tie keikiami pimpanosiai, pastebėsiu, iš esmės tik sau kenkia, kai savo nosies kauke nuo viruso patekimo bent formaliai nepridengę, nes jums jie tikrai irgi nepakenks, kai šnervės, jei pastebėjote, vis tik nukreiptos konstrukciškai juk žemyn, tai jie išsikvepia tą užkratą tik ant savęs ar kas dar ten nedaug atsikišusio po pilvu yra, kuo juos vadinate.

Tad neisterikuokite dėl jų tuščiai – nusišypsokite, net jei pro kaukę to ir nesimatys.

Tai arba visa isterija tikrai apie nieką, nes dar turime tų laisvų lovų gi, arba visa isterija sukelta tokių pačių glušavotų ir piktybiškų nuomonės įtakotojų, kurie dabar panacėją jau susiradę mato tik visuotiniuose skiepuose.

* * *

Leiskite priminti: skiepai tik padeda persirgti lengviau ar, jei jau visai pasiseka, faktiškai be rimtesnių simptomų. Tarkime, encefalitinei erkei visai nusišvilpti, skiepijotės jūs nuo jos įkandimo pasekmių, ar ne, nes ji vis tiek kanda ne į skiepų pasą, o į jūsų odą.

Tačiau yra persirgę iki šiol ir be skiepų didesnė dauguma šį virusą pasigavusiųjų, ir netgi dauguma jų net neužfiksuotų statistikoje, nes nurašę simptomatiką įprastiniam peršalimui ar netgi gripui, dėl ko atsirado paikų neigėjų legionas, klykaujančių, kad koronavirusas tėra tik “gripo atmaina“.

Skiepai neapsaugo ir nuo viruso perdavimo kitam, jei pasiskiepijęs jį nešioja be aiškių simptomų arba jei pats paikai mano, kad skiepas jam suteikia kažkokią indulgenciją toliau elgtis jau neatsakingai – dėl va šitų “skiepų pasų“, kaip licencijų gyventi tarsi pandemijos nebūtų, labai primygtinai perspėjo Pasaulinės Sveikatos Organizacijos specialistai.

Tad nuleiskite truputį savo entuziazmo įkarštį, nes net ir pasiskiepijus teks ne skiepų pasą jums visiems aplinkiniams demonstruoti, bet ir toliau lygiai taip pat su visais laikytis visų įprastinių dabartinių karantininių rekomendacijų, dėvėti kaukę bei plautis rankutes!

Ir skiepyti, kaip ir nuo gripo, čia neišeina pirmyn į tolimesnę nei metų ateitį. Ir skiepyti neišeina jau sergančių, nes tai irgi nėra joks vaistas. Ir skiepyti persirgusiųjų jau nebeverta, nes kas išgyveno, tas natūraliai tą “skiepą“ ir antikūnius gavo, kol nuo jų kraujotaka ir imuninė sistema palaipsniui, deja, irgi išsivalys kaip nuo svetimo organizmui tik mažiau pavojingo užkrato.

Beje, tiek Rusija, tiek JK, tiek JAV dėl šioms šalims būdingų priežasčių (t.y. spaudimas Kremliui dėl ekonominės padėties Raškoje; dėl kieto be sutarties Brexit Britanijoje; bei dėl JAV prezidento rinkimų machinacijų ir jau kone metus esančios nestabilios socialinės padėties bei kylančių riaušių) savo gyventojų masinį skiepijimą pradėjo dėl grynai politinių priežasčių, skubindami apeiti begalę kitais atvejais laiko reikalaujančių ir būtinų saugumui užtikrinti procedūrų (siūlau persiskaityti gydytojo įvertinimus dėl Pfizer skiepų čia).

Deja, bet dabar toks stiprus politinis spaudimas jaučiamas ir ES valdžioms, bet mus čia savotiškai nuo panašių psichopatinių vadovų dar apsaugo ir tai, kad esame vis tik konfederacija su ir šiaip ilgai trunkančiomis bei papildomomis biurokratinėmis procedūromis, net jei Europos Komisijai vadovautų kažkas panašaus į V. Putin, B. Johnson ar D. Trump arba ir demencinį senolį J. Biden.

O ir praktika rodo, kad vakcina nuo svarbiausių, nors ir ne visų, šalutinių veiksnių pravaloma tik trečioje ar bent ketvirtoje kartoje, o mes turime čia dabar tik pirmos kartos ir tik politiniu sprendimu iš valdžios bei daugelį saugumo ir patikros procedūrų paskubomis apėjusį sveikatai tiesiogiai, kiek teigiamą, tiek ir neigiamą, poveikį darantį produktą, kurio patikimumas ir saugumas vartotojui grįstas labai paviršutiniškais ir neišbaigtais testais ir tik to vartotojo begaliniu tikėjimu ir desperatišku jau noru susigrąžinti, suprask, prieš metus buvusį gyvenimą ir pilietines laisves, bei gauti iš valdžios ta menama privilegija iki tol buvusias, bet dabar valdžios atimtas su “svariu“ pretekstu, pilietines teises.

Tai ne kažkokie skiepai, kurių gamintojas jau savo specifikacijoje džiūgauja tarsi tai būtų ne medicininis aprašas, o kažkoks marketinginis ar propagandinis bukletas, apie “triumfą“ bei pasiektą “dramatišką sėkmę“  dar net nepradėjus masiškai skiepyti, apsaugo va nuo tų pilietinių teisių atėmimo, žinokite.

Ir nors aš prieš pusantrų metų vos nepastipau nuo sezoninio gripo čia į tėvynę iš ūkanotojo Albiono grįžęs, bet net gautas komplikacijai bronchitas manęs neįtikino skiepytis nuo gripo, nes mano organizmas ir privalomus dar sovietinėje mokykloje, kur niekas nesicackino, skiepus sunkiai pernešė, kai ir net nuo heksa-tetra-tri-anociklino (ar kaip jis ten vadinosi), tuomet į pomentį tegavau tik du iš trijų injekcijų, nes po antrosios aš be sąmonės nusivožiau ir medicinos personalą tiek mirtinai išgąsdinau, kad po savaitės pribaigti trečia injekcija patys persigalvojo.

Aišku, kai norvegiška žiurkė man miegant į nykštį Londone įkando, tai nuo stabligės aš leidausi mane true British nurse paskiepyti, be abejo – nesu aš joks antivakseris, bet esu linkęs pats spręsti, kada ir ko man reikia, net jei nujaučiu, kad nuo koronaviruso pastipti turiu gerokai daugiau šansų, nei nuo sezoninio gripo.

* * *

Mane neramina ne pats koronavirusinio skiepo gavimas, bet neramina tai, kad ši skiepijimo propaganda jau dabar prakišta kaip sąlyga valdžiai grąžinti jums bent dalį turėtų pilietinių laisvių, kurias jūs mielai arba iš baimės atidavėte, net jei patys ir laikėtės visų specialistų bei valdžios nurodytų reikalavimų, ir todėl dabar esate visiškai sukiršinti su kitais, tikėtina, mažuma jų, rodos, nesilaikiusių.

Kurių pasyviai, kaip minėjau, dabar jau tik daugėja – ir ne tik dėl to tipinio lietuviško “tegul kiti laikosi, o aš būsiu gudresnis“, kai ir spūstis didmiesčiuose juk reikia panaikinti tik tam, kad tie lochaimano mašinos priekio, galo ir šonų persėstų į lochavozus ir mano eismui daugiau nebetrukdytų, bet tik šiukštu, ne aš pats į autobusą persėsčiau, aha.

Daugėja ir pavargusių jau per šiuos metus nuo visų bauginimų ir izoliacijų, ypač kai santaupos baigėsi, o darbo rinkoje padėtis vis labiau blogėja – ypač neramina, kad tokių žmonių sparčiai daugėja didžiausio savižudybių skaičiaus šalyje, kuri savo problemas ekonomikoje iki tol spręsdavusi tik emigracija, bet dabar net turistų judėjimas tarp šalių apribotas.

Bet, deja, nei buvusi, kuri iš trijų milijardų eurų, duotų ECB pataškymui ekonomikoje, taip dideliam dabartinės valdžios partijų pasiutimui dėl galimai perkamų rinkimų, tik vos po 200 eurų tenumetė pensininkams (o kur likę pinigai, ką?), ir nei jau esama valdžia nieko guodžiančio, kaip šią pajamų netekimo problemą namų ūkiams, o ne mistiniams ir pašalpiniais tapusiems “verslams“ (skaityk – stambiam kapitalui, arba dar tiksliau, tai tų įmonių savininkams, neduoktudie, neleidžiant nuskursti milijonu kitu) dabar ketina spręsti, kai iš atėjusių mergelių bei už finansus atsakingos Mėslitos Ruošimo “Universiteto“™ daktarės tegirdime tik akcentuojant šalies biudžeto deficito problema, o ne šalies gyventojų pajamų deficito.

Kažkoks labai jau selektyvus tas į madą sugrįžęs keinsizmas gaunasi, sakyčiau.

Dar per praeitą krizę prieš dešimtmetį pinigai buvo atiduoti NT išvestiniais vertybiniais popieriais spekuliavusiems bankams ir bendrai FIRE sektoriui, nes tuomet irgi propagandoje mums aiškinta, kad be šių jau visai ekonomikai pareis kapiec.

Tačiau finale visame pasaulyje tik turtingiausieji tapo dar turtingesniais, kaip ir visi Lietuvoje veikiantys prekybos tinklai dar ir padidino savo pelningumą, o mūsų šalyje gyventojų taip net pagal netiksliai suvedamą emigracijos statistiką sumažėjo virš 12 procentų.

Kodėl, manote, tuomet du neskandinaviški bankai buvo rinkoje valdžios sprendimu likviduoti Lietuvoje, o premjeras nulėkė pas žuvėdus žiedo bučiuoti, kad tik tie savo dukterinių, plėšikiškais įkainiais emigrantus stebinančių, bankais apsimetančių kontorų čia neuždarytų?

Ir kaip čia taip sutapo, kad visus viešumoje dabar žinomus klaidingai ekonomistais vadinamus pyarščikus jūs matote tik iš FIRE sektoriaus, neskaitant save nepamirštančio dar pasipyarinti “esto“ NT magnato dr Arvydo Avulio, ką?

* * *

Dabar, žiūriu, kad pinigų lyg ir trūkumo nebėra – juos banaliai gi dalino JK, JAV ir net Vokietijos vyriausybės savo šalių gyventojams, kai ir vokiečiai per ECB davė ir mums padalinti prie ankstesniojo premjero: darkart klausiu – tai kur tie 3 milijardai eurų nuėjo, ir kur panaudoti 2.3 milijardai eurų tokios beprocentinės kreditinės mums suteiktos linijos?

Aš tik priminsiu, kad pernykštis visai nepandeminis biudžetas turėjo 11% arba 1.1 milijardo eurų deficitą, kur pajamos sudarė 10.2 milijardo eurų, o išlaidos – 11.3 milijardų. Kiek tuomet toji papildomai iš ES gauta iš esmės net pusę Lietuvos valstybės biudžeto sudaranti suma yra taip jau ir “nereikšminga“, jei padengia visą biudžeto deficitą ir dar atlieka, ir kur bei kam ta suma ekonomikoje dabar vis tik jau nuėjo, ir kiek čia ko taip išties “praskolino“ per šiuos metus tie iš valdžios pasitraukę valstiečiai?

Nes aš nepamenu, kad labai jau pasitraukusi valdžia būtų iš sraigtasparnių (ironiška, kurių ir krašto apsaugai dabar pirks mažiau, nei ketino) pinigus čia žmonėms mėčiusi, nors dabartinė, anuomet buvusi opozicine, ir klykė kaip pempės ant dirvono, kaip čia yra švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai vėjais, nes nuoširdžiai patys nerimavo, kad gal jau šiems neliks ką patiems atėjus pašvaistyti, o ir “ne tiems“ gi šitie davė (aha, šita tikrai pavogs teisingiau, kaip įprasta visų partijų programiniuose pažaduose).

Tiesa, irgi sakoma, kad neišgėręs – nesuprasi, bet svarbu tik po to už vairo nesėsti, kad kaip čia gaunasi iš dabartinės finansų ministrės rašinėlio šių metų gegužę jos tinklaraštyje, kur verkia, kaip ir deficitas dramatiškai išaugs, ir kaip va yra blogai, kad dar tik 5 su trupučiu nuošimčiai tų pinigų per INVEGA tėra teišmesti, tai reikia mesti dar sparčiau ir dar daugiau!

Bet mat ją šunes – žmOgus ta yra užimtas labai, ir ne visada savo teiginius logine prasme pasitikrina. O ir šiaip – ko iš blogerės norėti?

Nors, žinote, pastebėsiu kaip tinklaraštininkas, kad ir tie vos du (!) įrašai po disertacijos per ketverius metus kažką makroekonomikos ar šalies finansų tema (antrojo minimo jos oficialioje VRK pateiktoje biografijoje kažką apie socialinę bei ekonominę gerovę ir atliktas kažkokias mokslines studijas aš nesuradau, prisipažinsiu…), yra ne tik labai prastai neaiškių mokslų daktarės iš neaiškaus universitetu apsimetančio Minsko milicijos mokyklos filialo, bet ir labai silpnai kaip kolegei blogerei, nes aš apie ekonomiką čia tiek parašau savo tinklaraštyje paprastai ne per 4 metus, o dažniausiai netgi per vieną savaitę.

Žodžiu, ir čia tiesiog mane į depresiją varanti akivaizdi intelektualinė nykuma ir profesinės erudicijos dekadansas.

Bet gal jau nekvaršinkime profesionalesniems profesionalams jų gražių galvelių! Jos tikslas yra šeimos, atsiprašau, šalies biudžetą teisingai atėmus dar teisingiau paskirstyti, ir kad galai jame nesueitų kiek mažiau, nei kad jau nesuėjo iki to!

Aš tik dabar akivaizdžiai matau iš viešumoje daromų pareiškimų, kaip vis tik pinigai išties ekonomikoje bus paimti ne iš tumbočkės™, bet ir vėl iš tų, kuriems tų pinigų dabar labiausiai trūksta, ir kurie patys galėtų rinkoje savo nuožiūra disponuoti, kam konkrečiai toje ekonomikoje juos atiduoti (anksčiau šitas “stebuklas“ pasirinkimuose vadinosi laisva rinka, bet dabar gi sau gerovės valstybę per laimės ekonomiką kurianti valdžia gi žino geriau už jus!).

Ar jūs tikrai taip naiviai manote, kad užkarantinuoti kruopininkai dabar sukėlė dar ir NT kainas didmiesčiuose (apie ką parašysiu, manau, kitąkart atskirai)?

Jei šie ką ir sukėlė, tai tik šikpopieriaus bei grikių kainas prekybcentrių lentynoje.

Bet šis jiems dar įperkamas “turtas“ yra ne tik kilnojamas, bet ir labai jau trumpalaikis suvartojimui ir paleidimui per aną galą planetai užteršti, o papildomai vardan ekologijos apmokestins tik kaimiečių automobilius, nes visi čingačgukai didmiesčiuose ir taip tik tarnybiniu transportu, kaip algos dalimi natūra, važinėja ir patys už savo pasturgalio vežiojimą nesusimoka.

* * *

Todėl problema išties ne pandemijoje, kuri jau būtų gera proga restruktūrizuoti ir mūsų šalies ekonomiką.

Ir sprendimai ne karantinuose, kaukėse bei rankų plovime. Kaip ir skiepai, deja, iš esmės nieko stebuklingo nepakeis, tik gal dar papildomai prikurs ligoninėms pacientų su pašalinio skiepų poveikio komplikacijomis, bet tai jau bus po to, gaudžiant fanfaroms dėl eilinės pergalės prieš neeilinę pandemiją – ir taip iki kito karto.

Pragmatiškai skaičiuojant, naudos iš skiepų bus gerokai daugiau, aišku, nei žalos, o ir panikoje esančius kretinus apramins. Nors jų skaičiaus ir kretinizmo subujojimo nesumažins – paskiepyti kretinai lygiai taip pat ir toliau atidavinės savo laisves ir teises valdžiai, ir lygiai taip pat elgsis kretiniškai, kitus kaltindami kretinizmu, kad anie kretiniškai nesilaiko kretiniškų taisyklių.

Kadangi skiepų skaičius labai ribotas, tai aš paseksiu kadenciją baigiančio JAV prezidento Donald Trump pavyzdžiu ir perleisiu savo teisę į skiepus garsiausiai dėl jų rėkiantiems ir tų skiepų sau reikalaujantiems.

Nes kažkaip net nuvylė mane tas koronavirusas – nuo jo vis dar miršta tik prastuomenė ir varguoliai, o valdžia niekaip net pagal statistines proporcijas nemiršta, ir iki šiol aukos yra tik persenusiame kultūriniame elite, bet inteligenščina gi visada silpnute sveikatuke pasižymėjo.

Tad mano visa viltis dabar irgi tik į skiepus – pradėkime vakcinavimą nuo visų influencerių ir žiniasklaidos! Na, ir valdžiai čia pirmumas, kaip įprasta šioje post-sovietinių paniatkių mirusioje respublikoje™.

Tai teikia vilčių – ir sulaukime kuo greičiau skiepų!

Antrojo karantino išvakarėse Lietuvoje COVID-19 oficialiai užsikrėtusiais priskaičiuoti 96’452 arba 3.45% visų gyventojų (kas šiaip yra mažoka natūraliai bandos imunitetui susidaryti), iš kurių 53’501 dar vis serga, kol neinformavo kitaip, bet vis tik 41’665 jau laikomi pasveikusiais.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė, deja, 863 žmonės (va kaip tik sužinojau: Varėnoje ir keturiasdešimties nesulaukęs gi dar gana jaunas verslininkas, neseniai pastatęs kavos kioską prie kino teatro…) – bet kas vis tiek tesudaro, nepaisant to isteriškai eskaluojamo pirmavimo pagal susirgimus Europoje, jei paguos, tai tik… 0.03% nuo visų oficialių 2’794’100 gyventojų arba tik 0.89% nuo visų suregistruotų užsikrėtusių. O dėl kitų priežasčių mirė perpus mažiau – 423 užsikrėtusieji dar ir šiuo virusu.

Tad dabartinis statistinis pagal šiuos skaičius mirtingumas, lyginant su sezoniniu gripu, yra triskart didesnis, tačiau, jei tai paguos, gi nebe dvidešimt kartų.

Jei taip, ciniškai žiūrint, sirgtų tokiais santykiais tik didžiausios biudžeto išlaidų eilutės transferinių išmokų gavėjai, t.y. pensininkai, neįgalieji, socialiai remtini, tai, žinote, net ir geresnis už MRU ar TPSMI diplomo turėtojas finansų bei ūkio ministeris to mūsų šalies biudžeto deficito esamų sąnaudų čia niekaip reikšmingai koronaviruso dėka net nesumažintų.

Bet juk šitai merginų vyriausybei rūpi ne kažkokią buhalteriją suvesti, o – žmonės, ar ne?…

Tiesa, jūsų vardų tame jų žmonių sąraše irgi nėra, nesiguoskite.

* * *

DIDELIS ačiū rėmėjams Patreone, kurie įrašą gavo dar iki antrojo karantino įsigaliojimo!

Ačiū visiems, kas skaitote, klausotės bei komentuojate!

Nesusirkite, ir atminkite – nekontaktiniu būdu ir laikantis deramo atstumo bei nebūnant potencialiai užterštoje uždaroje “atmosferoje“ šis virusas dar nekimba.

Čipavimas skiepais nevykdomas (nebent žiūrėjote šių metų filmą Wander su Tommy Lee Jones…), tačiau valdžia ir jos propaganda, panašu, ne vienus smegenis jau yra sėkmingai “sučipavusi“ – tad daugiau jums sveikos nuovokos, racionalaus skeptiškumo ir mažiau panikos.

Ir apsičiupinėkite gerai kišenes – tokiais atvejais paprastai kažkas jau į jūsų piniginę savo kibią rankutę kiša.