Besiklausantiems audio formatu – nuoroda į PODCAST S01E02 youtube pastraipa žemiau!

* * *

Jau senokai nebuvo VilNews rubrikos, ir po praeitos savaitės mano tinklaraštyje bei podcast aptarto politinio rinkėjų papirkinėjimo už 200 eurų mūsų visų biudžeto įsiskolinimo labui, atrodytų, tą temą pratęsti būtų galima visiškai kita linkme.

Tačiau man praėjusi savaitė išties buvo netikėtai gausi korupciniais skandalais, tarsi toji ketverius metus jau atšventusi ir dabar vėl ketvirtadienį teisme atnaujinta Eligijaus Masiulio ir jo kompanijos korupcinė byla apie brendžiuką bei 106 tūkstantuką būtų įtakojusi ir kitus panašius įvykius.

Tiesa, šioje byloje kol kas nieko naujo neišgirdome, nors pats kaltinamasis Eligijus Masiulis jau slaptai (nesgi – vis dar karantinas) davė parodymus Vilniaus Apygardos Teismui. Pirmadienį numatomas kitas posėdis, o žurnalistai jau penktadienį kreipėsi į Teismų Tarybą prašydami stebėti posėdį bent jau nuotoliniu būdu.

Byloje, primenu, kaltinami kyšio ėmimu iš MG Baltic dar ir liberalas seimūnas Šarūnas Gustainis bei darbietis neseimūnas jau už tokius nusikaltimus dar 2013 metais nuteistas darbietis Vytautas Gapšys.

O liberalas seimūnas ir mano buvęs kaimynas Gintaras Steponavičius kaltinamas tik piktnaudžiavimu nesant kyšininkavimo požymių – čia kaip ir į porą dabartiniam šeškučių socdemų partijos lyderiui Gintautui Paluckui tiktų: toks UAB “Gintaras ir Gintautas“ gautųsi, rinkėjams skirtumo, ko gero, nelabai pastebint.

Kaip ir kaltinimai iškelti pačiai liberalų partijai, vadinančiai save liberalų sąjūdžiu, kas gražiai koreliuoja su Gapšiuko politine bei teisine patirtimi, irgi taip nuteistai partijai pavadovavus. Idant pasakyta: pasakyk, kas tavo draugai teisiamųjų suole, ir aš pasakysiu, už ką sėdėsi zonoje.

Labiausiai kaltinamas čia jų visų bendras draugas, buvęs koncerno MG Baltic viceprezidentas Raimondas Kurlianskis – už tuos kyšius, kuriais siekė šiuos politikus papirkti. Kaltinamieji, įskaitant patį koncerną, savo kaltės nepripažįsta ir dievagojasi, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

Ko gero, jie teisūs – ne veltui nusavintos sau bepremjieriaujant Achemos velionis prezidentas tuos “rėmimus“ dalindavęs visoms partijoms. O čia dabar ponas Darius Mockus, suprask, jam net pačiam nežinant, papirkinėjo tik antrąjį politinį ešeloną, apeidamas sisteminius ir “teisinguosius“ socdemus ir krikdemus. Anuomet dabartiniai valstiečiai, priminsiu, buvo tik už horizonto nesimatanti Naisių pono asmeninė partija, tai nebuvo ir reikalo čia ką nors papirkinėti, kas ir taip buvo vėliau lizingu nupirktas.

Beje, krikdemus, teisybės dėlei, žiniasklaida dar anuomet bylos pradžioje labai stengėsi irgi nuo nusiraminimo kėdutės persodinti į teisiamųjų suolą, tik teismas “tendencingai“ vienos iš šių partijų lyderį paliko auklėti jo mamos pareigas atliekančiai pedagogikos mokslų daktarei. Tai net nežinau, ar čia reikėtų dabar jam įsižeisti, kad už rimtą veikėją jo net teismas neskaitė, ar vis tik pasidžiaugti, kad mamos ranka švelnesnė?

Jei rimtai, kam naudinga tiek laiko tąsyta, juk karantinas užtruko dar vos tik keletą mėnesių, ši politinės korupcijos byla, kai jos finaliniai svarstymai ir tikėtinas sprendimo priėmimas nusikels kaip tik į rinkimų pradžią?

Gerai panagrinėjus Sprinter Tyrimų atliktą rinkėjų apklausą, tai matosi, kad į Seimą pakliūna krikdemai su savo 17.4%, po jų antroje vietoje valdantieji ir visus rinkimus “laimintys“ dabar valstiečiai su 12.7%; trečioje vietoje – šeškučiai socdemai, kurių lyderis nesugebėjo laimėti pats nei vienų rinkimų, su turimais 9%; ir va buvusio partijos lyderio “paskolos būstui Neringoje pirkti“ dėka liberalai užbaigia sąrašą partijų su savo 5.6%, kurie per rinkiminę kartelę dar perlipa.

Kas reiškia, kad šiuos nesunkiai stumtelėjus už ribos – tik mano dar metų pradžioje prognozuotos trys partijos Seime iš esmės sprendžia ateinančios koalicinės vyriausybės formavimo klausimą.

Aišku, ši apklausa dar gerokai keisis prieš pat rinkimus, nes labai jau daug tų “neapsisprendusių“ – net 17.2%, ir “nebalsuojančių“ – dar 17%, kas iš esmės yra varžymasis pagal atstovavimą balsais su šios apklausos partija lydere, pralenkiant visas likusias.

Kaip ir faktas, kad čia kalbame tik apie pusę Seimo, nes socdemai su piktuoju gnomu Sysu yra anksčiau įrodę Uspaskio darbiečiams, kaip vienmandatėse galima pasiimti daugumą ir laimėjusius pirmame ture darbiečius palikti finale su labai artimu tik mažumai Seimo nario mandatų kiekiu.

Tai socdemai mielai su valstiečiais į krūvą sulimpa, ką jau nekart įrodė, burdamiesi į koalicijas vardan valdžios su visokiais pašlemėkais, o va krikdemų lyderį tas nuteistasis už piknaudžiavimą savo tarnyba socdemų vadukas jau pasiuntė šios Seimo sesijos pradžioje, atsisakydamas bendradarbiauti kaip viena iš opozicinių partijų, nors pats net nėra Seimo narys, tai bebrai jį jau patį yra gerokai anksčiau pasiuntę savo identiteto ieškoti.

Kas būtų iš esmės klaikiai juokinga demokratijos principų požiūriu nagrinėjant, bet čia kaip mūsų partijos nori, taip tą savo demokratinį procesą bei procedūras ir įsivaizduoja, dėl ko nestebina toks skaičius žmonių net šioje apklausoje savo atsakymais iš esmės parodančių, kiek jų interesus tos partijos ir jų lyderiai teatstovauja.

Tad jei liberalai, šie ar dar kokie nors anie, nebepakliūna ženklia partine sudėtimi į Seimą po ateinančių rinkimų, tai jų pavieniai prasmukę sėkmingi egzemplioriai ir toliau galės tik palaikyti kompaniją gausiai jau etatinei “dešinei“ opozicijai, kuri ir vėl jokios vyriausybės nesuformuos, nes, primenu, šį tūkstantmetį visos vyriausybės Lietuvoje buvo tik koalicinės, o reikiamų balsų ženkliai iš šalies juk nėra kaip pasiimti.

* * *

Antroji su korupcija susijusi naujiena yra įdomi giluminiais reiškiniais.

Aš apie tai, kad STT gegužės 13 dieną sulaikė net 11 įtariamųjų, tarp kurių Generalinės Prokuratūros Baudžiamojo Persekiojimo Departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno Apygardos Prokuratūros 2-ojo Baudžiamo Persekiojimo Skyriaus prokuroras Donatas Puzinas, Finansinių Nusikaltimų Tyrimų Tarnybos Vilniaus Apygardos Valdybos Nusikalstamų Veikų Tyrimo Skyriaus vyriausiasis tyrėjas Nerijus Valatka ir Kaune praktikuojantis dabar advokatas Šarūnas Mickevičius, kuris yra buvęs FNTT Kauno skyriaus viršininko pavaduotoju.

Visi šie asmenys yra įtariami siekę palankių, bet neteisėtų sprendimų finansinių machinacijų bylose, susijusiose ir su Ūkio banko byla.

Aš tiesiog jau iš savo praeito gyvenimo patirties prisiminsiu, kur buvau truputį įlindęs į paiešką iš amerikietiškosios pusės “vardan tos“, nes Lietuvos URM diplomatinis korpusas vis ieškomam nusikaltėliui teisėsaugos duomenis nutekindavo, tai reikėjo apeiti ir tiesiogiai veikti: tuomet dideliu svetimų pinigų išvaistymu apkaltintas ir vėliau, jau kai surastas ir pargabentas, nuteistas EBSW prezidentas Gintaras Petrikas iš lietuviško kalėjimo į JAV kaip pilietis Davydoff pabėgo, manytina, irgi ne be lietuviškos valdžios atstovų bei korumpuotų teisėsaugos pareigūnų pagalbos.

Tada niekas to niuanso rimtai ir nenagrinėjo – netgi STT taip įdomumo dėlei. Nes jau, pamename, kaip valstybės klerkai, pasidomėję gal netgi žurnalistų prašymu prezidentavimą baigusio AMB turto reikalais valstybiniuose registruose, po to labai skaudžiai nukentėjo dėl “privatumo“ pažeidimo ir panašių blėnių. Apie tulpių paštą – išvis dar kita daina toje pačioje minorinėje tonacijoje.

Ir va šitie FNTT pareigūnai dabar dar kaltinami tuo, kad padėjo Ūkio banko stambiausiam akcininkui ponui Romanovui tepti smagiai slides iš šalies, kur lietūs lyja ir amžinai rūpintojėliai verkia.

Panašiai nemaloniai nustebusi buvo ir Snoro banko savininko žmona, kada poniutei pasieniečiai prie Latvijos sienos kelią užkirto ir liepė lipti iš tarnybinio transporto, kurį ši naudojo kaip nuosavą – tada kažkur korta nepaėjo, nes finansų ministrė Ingrida Šimonytė, kuriai formaliai FNTT irgi tuomet buvo pavaldi, kažkaip ne pagal procedūras susisuko veikti, o gal taip jai visai ir netyčia gavosi, ir nemanau, kad ji man pasakytų, nes kas aš toks, ir kodėl išvis tokius klausimus čia keliu.

O giluminis to sulaikymo reikalas, matomai, slypi vis tik beprasidedančiame STT ir FNTT pareigūnų kare – kada korupciją prižiūrinti institucija ima trintis su tos korupcijos srautus kontroliuojančiais pareigūnais, kaip matome, užsimiršusiais ir tų srautų priežiūrą pavertusiais nuosavo turtėjimo šaltiniu. O ką? Gal ir STT to paties nori? Dalintis reikia (turiu omeny bylas, o jūs apie ką?). Arba bus tada nedraugiškai.

Nežinau, kaip baigsis – kieno advokatai bus geresni, ir kaip teismams susišvies. Daugeliu atvejų mes žinome, kad STT ne itin sekasi bylinėtis, nors šios tarnybos pareigūnai nemažai tų bylų į teismą atbogina, ir tų bylų netgi uoliai imasi generalinė prokuratūra atstovauti teismuose.

Ir tai, kad tos korupcinės bylos tęsiasi kone po kelias Seimo kadencijas, politinės jos kaip Darbo partijos ar Liberalų sąjūdžio, ar mes kalbame apie mūsų valstybės vindikacines kaip pastaroji, išties prašosi jau teismų reformos, kad vyktų gerokai sparčiau.

Aišku, tuoj pradės kas nors klykauti, kad aš čia Troikas su jų “stalinišku efektyvumu“ dabar kviečiu atnaujinti, bet procesinius veiksmus būtina tikrai trumpinti, gal netgi padarant taip, kad teismas jei jau imasi bylos, tai ne po valandą kartą į mėnesį, o taip nuo ryto iki vakaro, kol jos neužbaigs, ir kad tas bylinėjimasis, davus laiko pasiruošti abiems pusėms, ir jei jau nespėjai – tavo bėda, irgi baigtųsi per laiką, artimą visuomenės to proverbinio skandalais mintančio žioplio dėmesio sukaupimo laikui.

Gal per daug noriu?

* * *

Pabaigai trečioji naujiena – apie susisiekimo ministerio Jaroslavo Narkevičiaus kotletus, nes jo bosas ir Vyriausybės pirmininkas Saulius Skvernelis pasigyrė savo praiminio pranešimo metu, kad valstiečių vyriausybė dirba puikiai ir be korupcinių skandalų!

Kad šio ministerio nurodymu praimui buvo nutiestas keliukas – tai nėra korupcija, nes, suprask, kelių tiesėjas ir kelių eismo prievaizdas yra bendras judviejų neformalus toks uabčikas moraline ir profesinio bendradarbiavimo prasme, aha.

Tai va nuo degtukų link arkliukų, ar nuo kotletukų prie savo namuko renovacijos perėjęs ministeris jau kreipėsi, sako, į prokuratūrą dėl šmeižto jo adresu, nes, dievagojasi, jis pats tikrai nepažįsta tų Vilniaus rajone draugų verslininkų, kuriems šio partijos kontroliuojama savivaldybė užsakymų parūpindavusi, ir kurio vieno dukros krikštatėviu jis pats netikėtai yra.

Žmogus katalikas – ką nori, tą ir krikštija, netikėliai jūs!

Bet labiau mane ant praėjusio šabo pralinksmino Lietuvos Banko valdybos nario, kaip jau įprasta Lietuvoje, kai banko PRščikai save tituluoja ekonomistais, dr Raimondo Kuodžio nelabai toks pavykęs viešųjų ryšių demaršas FB, kuomet iš pradžių jis išvadino vatnyke Jolantą Blažytę, prikišdamas jai buvusio sutuoktinio Viktoro Uspaskich laikų mėsos sūdytojos bylą, o po to dar ir Kauno Dienos žurnalistę Astą Aleksėjūnaitę, dar nepilnamete dalyvavusią 1991 metų sausio kovose už Lietuvą, ir kuri neperseniausiai tokią bylą dėl šmeižimo prieš vatnykus pati yra laimėjusi.

Tai, kad mane pavadino liberalu (nesijuokite – čia yra Lietuvoje jau įžeidimas, ir ne tik anarchistams kaip aš!), vatnyku (čia tai visiškas lotuliukas, aišku – kaip iš Kirkilo karo didvyris už Lietuvą) ir netgi krachaboru, nes aš tiesiog paklausiau, perskaitęs minėtosios žurnalistės straipsnį, kaip čia taip gaunasi, kad Lietuvos Bankas, tarsi anksčiau minėtoji Snoro banko valdytojo nuoširdžiai pasipiktinusi poniutė, dabar švaisto svetimus ir valstybei, nes juk LB – nėra privati kontora, priklausančius pinigus savo vargšiukų darbuotojų maitinimui, kurie, suprask, neišgali įpirkti jokio kebabo arba, sprendžiant taip iš popžvaigždžių reiderių (t.y. reikalavimų sąrašo) lygio sąmatos su jautiena gal net ne kebabui, bet steikui, ar neįperka kokių nors fancy hipsterinių avokado salotyčių Gedimino prospekte, jau nekalbant išvis apie smagiai iš sovietyno “darbo kolektyvų švenčių ir saviveiklos“ iki dabar į šią valstybinę kontorą perkeliavusios posh korporatyfkės tradicijos, nes kaip čia taip dabar nutiks, kad ECB buhalterijos skyriaus Lietuvoje darbuotojai tuo pačiu jų pareigos bei asmeniniam ir profesiniam tobulėjimui neišmoks būtinų tautinių lotyniškų šokių ar nesigaudys meno vertinimo niuansuose?

Pusdienį po to visi, kas tingėjo minti dviračius plentais ar parkais, tame FB galėjo stebėti epinį triedimą plytomis (kas nėra išsireiškimas tik perkeltine prasme – nes nuolatinis demagogijos argumentas jam susivesdavo kažkodėl vis į tualetų būtinumą įstaigose) iš šios “patriotiškiausios Lietuvoje“, kaip jis dievagojosi, institucijos reputaciją ginančio rentininko, dar anksčiau postringavusio ne tik apie laimės ekonomikos kaštų (lietuviškai – sąnaudų) ir navaro (lietuviškai – atsipirkimo) analizę, bet ir už keturiais ratais varomo amerikietiško didžialitražio visureigio vairo moralizuojant apie Vakarų visuomenės vartotojiškumo ir jų buržuazinės moralės perpuvimą.

Kodėl LB reikalinga žinybinė stolofkė – nesupratau ne aš vienas. Atsakymo į šį klausimą ne tik aš irgi negavau.

Nebent tokio atsakymo isterišką vengimą ir laikyti tuo atsakymu – paprastai sukčiai ir vagiliukai, pričiupti už rankutės, būtent taip egzaltuotai ir sureaguoja. Tai gal LB metas keisti savo PR ir socialinių tinklų marketingo vadovą į kitą “banko ekonomistą“ – šitas jau sugedo. Nebepavež, net su džipu prospekte.

Nes, jei jau tos algos, apie kurią aš ir nekalbėjau, vertas koks specialistas, tai gali juk puikiai susirasti darbą ir privačiame sektoriuje. Tik va jie ne veltui rentininkais ekonomine prasme tokioje valstybės tarnyboje vadinami – niekam jų laisvoje rinkoje, deja, taip labai ir nebereikia. Antraip, jie laisvai į tą rinką seniai išeitų. Nes netikiu, kad tik už bankinius kotletus ir šokių pamokas tuose savo “akustiniuose foteliuose“ kiurkso.

Tikrai būtų smagu, kad vieną dieną visus uždarbius valstybės tarnyboje pagaliau išskaidrintume, ir žmonės nustotų dirbti už priedus, briedus ir kotlietus, nes matytųsi aiški alga tai pozicijai, ir visoms STT bei FNTT nekiltų didelių poreikių save įtikinėti nepatingėti ir atlikti tą “kaštų ir naudos analizę“ konkretiems prakutėliams iš tarnybinių pareigūno ar tarnautojo algos – ypač, kai tie baksnoja kitiems “vokeliais“, patys taip imdami vokelius (šaknis vis tik su G, ne K – vogti, manau) arba kotletais ir pramogomis valstybinių pinigų sąskaita, taip savo menkos sąžinės nuraminimui teigiant, kad sukompensuoja iš algelės.

Beje, priešais LB yra Gedimino 11 – ten dar nuo AMB laikų išsaugotas sovoko nomenklatūrines privilegijas menantis vyriausybinis bufetas. Žiū, pavalgius ten kartu su kitais bendražinybiniais patriotiniais klerkais, tai dar kokią bufetavą gal koks bankinykas irgi pamalonintų, kaip tą savo laiku jau padarė toks Kauno HES vardo LBS garbės buriuotojas Nr.3.

Tai ir mums, paprastiems mirtingiesiems, kažkaip naudos būtų kiek daugiau iš mažesnių kaštų šių svarbių skrandžių pamaitinimo jautiena po 19.34 euro už kg.

* * *

O kas nori paremti mane jei ne jautienos, tai bet bent jau kiaulienos (sic!) įsigijimui, tai ačiū jums už jūsų pinigines perlaidas į buvusį dabartinio ekselencijaus banką arba per PayPal čia.